Followers

Wednesday, December 22, 2010

♥ Petua - Jana Traffik UV pancing reader's ♥

Entry ni pendapat peribadi mama, kalo ada yang tak bersetuju minta maaf ye
ok berbalik pada tajuk, mama tiap2 ari akan wat auto publish untuk sehari @ kalo
ada idea & citer nak kongsi mama draf lebey sikit
since kat opis tak leh nak open blogspot so dah siapkan setiap entry kat rumah
then akan kuar secara auto publish mengikut date & time yang mama dah set
so sehari mama target 4 entry, paling kurang 2 entry
tapi mama ada target time untuk 1 entry
mama akan set time selang beberapa jam baru akan kuar entry baru plak
contoh kalo kengkawan perasan la entry mama akan kuar time
9.00 pagi
11.30 pagi
2.00 petang
3.30 petang

nape mama pilih time tu, sebab pagi2 selalunya semua orang akan check blog masing2
then akan baca setiap entry terbaru dari semua blog
selalunya lepas sarapan pagi baru bermula edisi BW ni kan
sebelum mula keje wat sesi lawatan dulu, so sebab tu mama target kol 9.00 pagi
then habis satu entry, next entry akan kuar 2 jam lepas entry pertama
kenapa??sebab mama bagi semua orang puas baca @ komen untuk entry pertama
baru kuar entry berikutnya, kalo kuar setiap 2 minit nanti mama akan kerugian reader's
dah la kena perah otak nak wat entry, so mama tak nak sia2kan entry tu
nanti akan kuar la status kat bloglist setiap 2 jam blog mama akan sentiasa berupdate
kalo banyak2 sangat enrty dalam satu mama SURE semua blogger tak terbaca entry tu kan
lebey2 lagik kalo entry yang meleret2, ye la masing2 ada komitmen pada keje
so baca entry pun cepat2 je kan, kalo ada entry baru SURE blogger baca new entry je kan'
tak kan baca entry yang lepas2....

so kalo dah selang 2 minit asyik update je nanti dah tak de entry nak wat..
so biler dah sampai petang blog dah tak berupdate
selalunya kalo entry kita best, satu hari akan ada 4 @ 5 kali blogger yang sama terjah blog kita
 so mama amik pendekatan dari situ la mama update blog target pada masanya

Target pukul 2 petang tu sebab lepas habis lunch masuk opis mesti semua bukak blog
balik kan sebab nak tau update terkini dari rakan blogger

then selalunya entry mama akan berakhir pada kol 3.30 sebab kalo publish lepas kol 4.30 petang ke atas
blogger semua mesti dok sibuk2 nak ngemas sebab nak balik kan
so mesti entry kita tu tak leh pancing ramai reader's

so ape yang mama kaji selidik ni berdasarkan ape yang selalu mama & blogger2 lain wat jugak
so dari situ mama update blog ikut masa yang telah mama pilih untuk
pancing lebey ramai pembaca
al maklumlah blog mama ni tak glamour so kena la ada strategik sikit nak soh blogger
datang terjah baca entry2 kat blog mama ni...


contoh entry yang telag beratur menunggu giliran masing2 untuk publish entry
sehari ada 4 entry, kalo ada banyak citer leh sampai 5 @ 6
selalunya tak lebey dari tu, takut nanti blogger lain tak terbacakan

p/s ape pendapat kengkawan???ni pendapat mama la...Sharing Is Caring

36 comments:

Cute MuM said...

me tak sempat nak draf waktu malam..
tapi pagi2 masuk ofis..
me pon ikot kaedah mama balqis bagi..
tapi taklah teratur camtue..
nanti akan cuba pulak..
tq share..

Atia Adina said...

alamak....kering idea lah nak publish 4 entry sehari....rajin ar mama ni

Zur@ZaRi said...

hahaha... betoi tu anjer... zura tiap kali nampak anjer nyer new entry pasti akan buka.. kadang2 komen kdg2 tak=))

honeyvsbee said...

betul lah tu tp takder idea tuh.hehee

**sHiKinn** said...

betul juga tu..bleh try tips nih..kalo tak,takkan sy pun dah masuk blog mama 3 kali utk hr ni..

Mama Hanim said...

stuju2..n3 yg bagus ni anje..

MamaYatie said...

mm...betul! saya pun pakai kaedah tur..tp n3 saya ciput saja..1-2 sajer..so kalo sempat, 1 auto publish tuk pagi, satu lagi saya akan usahakan sblm pukul 2 ptg..selalu antara pukul 12-2 mmg ramai visitor sket,may be time lunch kot kan..

Sarah Syazwani said...

ermm..bagus jugak idea tu..x terpk pulak..tp sy mmg xlehla nk wt entry kt umah..mmg kt opis je la..tu pun curi2 masa..anyway mmg boleh dipraktikkan idea tu

zura@iwan said...

betui2 tu anje....kena tgk time kalu nk post n3 kan..

mama tisya said...

1 hari 4 entry tu mmg ok...kalo byk sgt tk terkejar...kita pn lebih kurang anje..slalunye 3 paling skit 2 kot melainkan cuti mmg jrg ada entry..ikut mood...ehhehe

~~@lyci@~~ said...

gud info mama ni... mmg timing tu kena pada masanya .. alycia pulak target at list 2 entry 1 hari... biasanya pagi dan petang ...

Nana said...

mmg bez topik ni
kita pon wat mcm gitu
cumanye kita wat masa tu bukan time opis hour
sebab ritu ada sorang bdk opis tbaca blog
dia kata jaga2 tkt kantoi jgn publish time waktu keje
tu psl klw nk publish new entry kita wat time sebelum msk keje & time lunch hehe

eima said...

penah gak amalkan cam tu .. tp asek ilang deas je ...hahha
lagi pun now days bz ckit la ...tak dak sungguh masa ....1 entry hari pun payah dear... TQ for ur tips

Cik Jue said...

ok cadangan mama cik jue suka dan akan cik jue pratikan

aiDieNa said...

Rasernyer betul lah tue strategi Anje.. sbb saya bila ada masa pon buat macam tu jugak.. tapi kengkadang hentam jer.. hahaha... time aura nak publish tu berapi².. hehehe..

aanie said...

banyaknya idea mama nak buat entri banyak2 cmtu...kagum2...

Hezesuze said...

thanks sifu atas tunjuk ajar nie..akan weols guna pakai huhuhu

Jiji-Fify said...

betul jugak cakap akak.. tapi nak standby sampai 4-5 entry sehari tu, huihhhh jenuh la gamaknya nak perah otak.. huhu.. btw, chaiyok2!!! :)

Mama Zharfan said...

thanks anje..me dh praktice mcm yg anje buat ni sejak july thn ni :) tp lately mood merudum, tu jd 2-3 entry sehari ajer..dulu2 4-5 entry :) BE ler..BE me ada satu ajer, so semangat nak berBW sgtlah down hehehhe

e.l.i.z.@ said...

ouhhh mcm tu ekkk...kdg² kan eli heran gak, org yg keje ni mcmana nk baca blog? sempat pulak tu BW..eli yg duk kt umah ni pun, amik masa berejam nk BW umah kawan²..nk bg komen lagi..haiyaa..sampai kdg² tu masa duk terbuang dpn laptop je huhuhu

nur said...

bagus info ni.. thanks ye
ALL IN ONE

Papa Mifz said...

wah tips menarik nih...leh di aplikasikan...thx..:)

Fatin a.k.a. Aten said...

gud info.. nanti bleh try jgk ni.. thnx for sharing akak~

Effa | Mama FZ said...

kak.. pengsan juga saya nak memikir apa nak dibelog setiap kali. macam pening.. huhuhu.. last2 tak ter update.. hhuhuhu...

MamaRifqy said...

aahhh na sokong idea tuh..mmg betoi tuhhh!! at least 4 entry perday!! baru leh maintain

miss sue said...

mak ai..teraturnye..4 entry..aduh xde idea la..=(

ibuayahdamia said...

ayu pun sama gak...pagi2 punya entry semua autopublish...malam2 cam ni lah buatnya..tu yg tido sampai kul 2 tu....utk entry2 seterusnya tgk mood gak...kadang2 transfer gambar dulu..kadang2 siap2 buat autopublish...

ayu pun lebih kurang time anje gak..cuma pagi2 kul 8 sebab ayu pk org lum start keje lagi...tghari lak dalam jam 11:30 - 12 tgahri..malam2 tgk lah kalau ader gambar atau idea..

apa2 pun kena maintain updated blog kan

kakngah said...

rajinnya draft autopublish bnyk2..
kalau aku.. 1 n3 pn xder modal nk story :P
tu yg skrg ni makin suam2 susu

mamalieyna said...

hehe...kak eina lg gigih..minggu ni, dah draff hari sabtu/ahad lagi n3 tuk sepanjg minggu ni..minggu ni balik umah penat je badan, tak bukak lappy pun, seb baik ada draff n3 awal2..hehe..itu pun 2 n3 perday..huhu..

~farah~ said...

patutla blog mama sentiasa update..best2 :)rajin mama aqish smp 4 entri sehari :) frh nk update 4 hari sekali pon becinta...hihi

CatlinaFly said...

wow....anje..tq bagi tips..sejak bercuti tu ari, trafik menjunam terus sebab jarang update..tapi taks eraji anje buat autopublish..sy mengarang ikut mood je huhuhu...(padan muke, kan trafik dah turun!)

Miza Yusof said...

miza pun guna kaedah ni. kalau nak bercuti dengan family ke atau tak dapat online ke, awal-awal lagi dah set kan 2 3 entry untuk autopublish. sekurang-kurangnya ada jugak entry yang dipublishkan walaupun kita tak online. tak lah berhabuk bersawang blog kita tu kan. betul tak ? hehehe

ummuabdullahsyaakir said...

Anje,memang cuba nak guna cara ni tapi pc akk ni dah uzur sgt....dengan line internetnya yg teruk ya amat...eem kdg2 buatkn mood berblog merundum.Tapi,klu smuanya ok+aktiviti harian dh beres...nak berblog pun seronk.

terima kasih share yea...nak cuba juga save sikit2 entri yg nak dibuat.

[-suziey-] said...

hiks..mcm kita ni mmg xde la nk prepare 4-5 n3..2 n3 tu pn kira bagus..paling tdk 1 je n3..skang ni kita rs mood nk blogging mcm merudum..haihhhhh..

are-za said...

slm..

akak i pollow u ek..nice blog..mcm2 info ada..

kayyana said...

gud info anje tp mcmne nak wat auto publish??? mcmne nk setkan time tuh... ada tutorial ker? hehehe

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.