Followers

Monday, December 20, 2010

♥ Rumah Tanggaku Porak Peranda ♥

Ape???rumah tangga mama porak peranda???
hye ni semua angkara.....
jom baca seterusnya...
after balik dari KD mama dah kepenatan, kol 9malam dah tertido
pastu kira2 dalam kol 10.30malam mama terjaga
then terbau wangi...eh bau ape ni...
sekali toleh tengok balqis dengan ligatnya dok tuang bedak sebotol kat atas someting di lantai
then mama bangun cepat2 tengok ape yang balqis wat...
^



^



^



^



^



^



^



^

adoyai...kesemua tudung mama dah jadik bahan menan balqis
tergelak mama, mula2 balqis ingat mama dah nak marah ni
tapi pastu mama tanya
mama : balqis wat ape tu habis bedak tabur kat tudung mama
balqis: balqis nak bagi tudung mama wangi...letak bedak...mama cium, wangi kan
mama: habis bedak tu balqis main, nanti dah tak de bedak camne
balqis: tak pe je, nanti papa beli lagi

hye....ade je jawapannya, biler mama cakap kat papa
balqis ni ada je jawabnya kalo mama tanya
then papa cakap "dah tanya, dia jawab la ape yang dia buat"
tengok tu dengan kerusi2 semua berbedak...
pamper's berterabur, balqis cakap pamper's tu nak bagi bear2 dia pakai
haru biru jadik nya...habis licin bilik, jenuh mama kena mop la jawabnya ni
ni la dia muka budak yang wat huru hara tanpa rasa bersalah tu..

kalo dulu, balqis wat onar camni, mama dah meroyan satu rumah jadi tarzan k
tapi la ni mama tak nak marah2 mama lebey suka nasihat balqis
kalo tak jalan baru kena bertegas
sape pecaya mama tak marah langsung balqis wat onar tu
mama cuma cakap elok2 bagitau ape yang balqis wat tu salah
then balqis paham la cikit2 ape yang dia wat tu leh wat mama marah...
hye...baru anak sorang tu, kalo ramai....mau terpekik3 mama kot...
lepas sowang2 wat hal....

p/s kalo kengkawan, selalu amik pendekatan macam mane?

32 comments:

Ummi Eisya said...

em gitulah budak2kan..lagi la tgk muka balqish yang comel macam tu..tak jadi nak marah..

klu kita tgk pada kesalahan yang dia lakukan..klu dah teruk sgt mmg kena tegas..

ieda said...

hehehhe aduhhh bertuah punye anak kann .. balqissss .. balqis heheheh

sibb baik mama in good mood .. kalau akak .. mau lepukk dulu tangan tuuu .. pastu senyum sendiri sbb mcm2 hal budak2 skrg nie .. sungguh2 menguji jiwa :))

chugie said...

aduiyai.. memang porak peranda rumah tangga mama ari tu ye..

yantz-yeem said...

ayoooo...mmg porak peranda....adeiii ok lah kalo balqis mmg jenis mkn kata..kalo aqil??/adoiiiii dah kena marah2...kena dia cool dlu..pastu baru leh ckp slow2 kat dia...kalo x dia x paham!!!

smms said...

adoi gitu nya buat sepah pun anje cool je .. kalu sekali leh lagi layan kalu berkali2 nasiht pun xphm leh lembut dah t anak naik lemak ..mama xmarah .. sy xnaik tgn tapi mebi akan marah lah ..

Cik Jue said...

kalau cik jue tengok bende yang di buat kalau melampau memang kena maarah tapi banyak tegur dengan cara lembutlah...

nba-Nur said...

Wah.. hebat juga Balqis ni.. Takpe Kak Anje, banyakkan sabar.. Mungkin tahap kebosanan Balqis tu tinggi.. tu yg dia mengemas tu kat rumah.. hehehe

Atia Adina said...

bdk2 ni macam2 akal kan???ada jer benda kreatif dia nak buat....nak marah pun....budak....nasihat jer lah....kalo dah tak tertahan sangat kang...baru lah marah

MrS. F!zA said...

hahahaha kelakar la balqis ni..aduila rsa nk tergelak.. nak wangikan tudung mama betol la tu..ekeke

zura@iwan said...

hahaha...pandai aqish nk kasi semua wangi yer...nasib baik dia x tabur ats katil..tp ok gk...wangiii..kekeke

wan nurul hezrina abd halim said...

hehe teruk gak keadaan dilanda ribut bedak?waduh tuh kalau jalan atas bedak mau tergolek dibuatnyer.kekadang jawapan dia bg tuh mcm tulu jer kan?jadi tak rasa nak marah tapi kalau nurul taklah pekik gak kot.hehe.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

owhh..kalau sy, sy dah jd hulk hogen if rafiq buat camtu..:D

~~@lyci@~~ said...

hahaha... adoi balqis.. alycia pun same.. baru anak sorang.. sore dah jd mcm tarzan ehhe..

nieda said...

kdg2 mmg nak marah je. tapi bila fikir balik dia masih kecil mana faham lagi. dlm islam pun budak2 baya balqis kena guna kaedah psikologi

mama rifQy said...

hahahaa..memang kreatip habis balqis nih! mesti nak tergelak wpon nak marah kan?kelakar laaaa

mama rifQy said...

hahahaa..memang kreatip habis balqis nih! mesti nak tergelak wpon nak marah kan?kelakar laaaa

mama tisya said...

suka tul balqis main bedak ye..abis porak peranda...hahaha

cik puan akish said...

ohooo..kalo kite pon dh jd tarzan...pon sdg berusahe utk memberi pendekatan ckp scr berhemah...tp sometimes...faul!!!!mmg mencabar keimanan sgh!!!

Mama Zharfan said...

my zharfan masa kecik2 pun pernah gak buat mcm balqis ni huhuhu standard budak2 usia ni kot :) creative tu

Hezesuze said...

ekekeke tu baru sorang anje oiii....weols nie ada 3 kids nak jaga kekadang rumah cam kapal pecah haha

Gieyana said...

sabo jer kan! ku ritu siap Nureen sapukan liptics kat atas tilam, cadar kt badan ku..kakaka..

mula2 mmg igt nk marah kan..tp this is one of their learning progress kan..huhu

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bila time ok..sengih-sengih..cakap elok2

time tgh penat mulala jadi mak lampir!!

mamalieyna said...

alahai budak bijak kalau menjawab pandai yee..hehe..nnti ajar adik haidar ye..huhu..

Nana said...

hahahah
mmg gitu la
kalau kita tanya diorang
apa buat ni?
dgr jawapan xjadi nk marah
jadi menda lawak ada la hehehe

atie said...

Salam Mama..

Sesekali boleh gelak tapi kalau selalu2 kena marah..... he... anak2...

ch@ said...

aduhaiii letihnya. pening kepala, sakit badan. kalau kita ni mau jadi hulk, marah. tapiii bila dia buat muka comel camtu, tak jadi marah. puji lagi ada, sebab cerdik akal.

[-suziey-] said...

hahahahahah lawak la..adeiii..mmg giler powder btl balqis..haih..mmg porak peranda la umahtangga klu camni..ekekekek:p

eima said...

klu fahim dah lama kena bantai ngan mama ... hahhaha
mencabar tul la ....

Sricahaya said...

budak2 baya aqish ni mmg pantang jmp bedak..sonok main..sama ngan umairah..kalau jmp bedak..bhs satu botol dikerjakannya...

Zur@ZaRi said...

kompom kejer qis kan...

penawar hati luker dan lara...

pasrah jer la...

qis... jgn luper kemas balik yer!! sian mama=))

Sarah Syazwani said...

mak aihhh..mmg jenuhla tu nk kemas..nak marah pun budak2 lg..tkt kalo marah2 sangat bleh beri kesan pada dia pulak..btl la cara mama tu kene bgtau mana yg btl mana yg salah

h.zulka said...

senang berkunjung ke blog anda..
semoga sukses selalu..
Butuh tulisan-tulisan seputar peternakan,
silahkan kunjungi
REPOSITORY UNAND

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.