Followers

Thursday, December 9, 2010

♥ Sabar 1/2 dari Iman @ Iman Ku Tercabar??? ♥

Sabo je la dengan anak dara mama ni....
memang leh tercabar keimanan tau
selalunya kalo balqis wat benda alah camni, mama selalu bising
now papa tak bagi bising, papa soh biarkan je
bagi balqis explore dengan ape yang dia nak wat
janji tak membahayakan diri dia...so mama pun biar kan aje la
pernah gak dengar pakar kanak2 cakap, kalo budak2 what something
that's means daya imaginasi & kreativiti dia...jangan marah tapi just tengok je ape
yang dia nak wat, budak2 ni panjang akal ade je yang dia nak wat
jom tengok ape yang balqis buat sorang time mama tengah leka berblogging...

tu dia habis ditabur bedak tu kat atas pamper's
padahal mama letak tinggi bedak tu kat atas alamari make up
nak tau camne balqis amik???
dia susun diaper tu then dia panjat diaper tu untuk capai bedak tu
then....

dia amik tisu koyak kan kecik2 pastu baling2 wat cam salji....

after that amik tisu tu dia lap balik bedak tu
see berapa geleng bedak dah berjaya ditaburkan...
mama tak marah pun, biar je la balqis main...

bila mama tanya balqis wat ape tu...then balqis cakap
main bedak, mama angan la arah tau....
maksudnya "mama jangan marah"...

hye...nak membesarkan anak2 memang banyak menguji tahap kesabaran kita
selalu kalo bbalqis main yang bahaya mama akan cakap elok2
bagitau menan tu bahaya tak leh main
then dia akan paham,
tapi kalo tak membahayakan kami lebey suka biarkan
je ape yang dia nak wat sebab nak tengok daya kreativiti dia..
tu baru anak seorang, kalo 3 @ 4...porak peranda la jawabnya....

kalo anak2 kengkawan wat camni, kengkawan marah tak @ cakap elok2 dengan dia
supaya dia tau ape yang dia wat tu salah.....

25 comments:

mamasue said...

huhuhuhu...klu mamasue, reaksi pertama mmg menjerit...ke-2 baru lah terpk psl kreativiti tu sumer...hahaha

Nad @ MamaZakwan said...

hahaha..aqish, aqish..
panjang akal ye..oo, nak main salji2.. :)

hemm..ni baru sorg anje..sama la cam zakwan ni..lagi la...!!!

ayunaufal said...

hahaha... sabo je la layan kerenah anak2 ni.. kdg2 x terlintas pun kat fikiran kita nak buat mcm ne yang diorang buat... hehehe..kelaka la balqis ni

NM02 said...

hehehe... nakal

Mama Zharfan said...

me mrh gak tp me bebel2 jer, sbb zharfan dh paham--dh 5 thn lebih kan

MRS. K said...

hadif pon suke sangat main bedak..
tak marah pon coz stok bedak zaman hadif baby pon banyak lagi.. huhuhu

cik dah ganu kiter said...

aii anje..lama x mengomen kat sini..asik sielnt reader ajer..

anak2 idah pun aktif kalau bab main..kdg2 bila serabut marah jgk dorg..tp biasala bdk marah x dang 5 minit pastu dia buat lg..kalu kat umah 2 bradik tu suka punggah kusyen..wat pagar katanyer

mummy_ayu said...

kalu ayu.hangin gak la sbb pas tu kita gak yg kena kemas..dah la penat keja..mainan banyak2 beli, yg bukan mainan yg dia nak main..
ha..kat sini pun ayu dah bebel..he he he..ayu nie garang gak la..tapi..kalu takat punggah majalah, punggah mainan kat ruang tamu..leh accept lagi...

eima said...

betui tuh ....
tp kadang tu kena gak tegur kan....
yg agak nampak bahya dan degil..tu

AdD said...

dialog wajib bile anak den wat cmni ialah... "Uish canteknye" pasal dia musti sapu bodak tu kt muko punyalah... dialog sambungan bergantung pada keadaan... kalau bersepai kelantai dialog den camni "jom swimming bedak jom"
kalau habis satu muko putih melopak den akan ckp camni "meh sini meh tgk cermin ni" pastu wajib amik gmbr... smlm br ditaburnye bedak kek 1 muko wae... ada amik gmbr tp kt hp daddy eh...
xyah marah de... biarkan aje... as long as x memudaratkan dia dan omak eh nak mengomeh... confirm omak eh yg jd mangsa nak mengomeh kan kan kan?

Huda said...

aqish kene marah ngan mama ke? ala..sian dia, tp budak2 kan nak marah sian, x marah kang makin jadi2 la pulak :)

Liza said...

Kalau Adam buat salah, kengkawan terjerit gak. Tp selalau kena warning dgn hubby suh ckp elok2. Better ckp leklok sebab dia sebenarnya faham bila kita explain why he can not do that

[-suziey-] said...

umangaih..camni tokei kilang bedak pn bole bankrap..haih..sabo jelaaaa

Hezesuze said...

memang kanak2 seusia balqis suke main bedak...nak marah tak sampai ati... hehe

Fieza said...

Betul cakap anje. Kadang2 budak2 ni kalau marah lagi dia kan degil. So better kita guna psikologi. Tapi tak marah langsung pun tak boleh jugak

deena awanis said...

bairkan dorang explore asalkan x berbahaya..sokong akak!! tapi nape ek kids suka main bedak??

@e_da said...

aduhaii abis bedak mama.. ke bedak balqis.. kdg2 mmg kena sabao byk2 kan.. tp kdg geram gak..marah2 sayang.. heheh

Mama AminAzim said...

kaya la kilang bedak pas nie... agaknye budak2 mmg suka main bedak nie.. sbb anak ieza pun suka teraburkan bedak macam nie.. naik berdebu kat umah.. jln pun dah mcm kat salji. licinnnn.. hehehe

smms said...

uish sabar nya anje ..kalu i dah jerit dah .. main bedak tisu bagai sepah umah sape mahu kemas ..huhu
i x mrh tapi tegur dgn cara baik dulu kalu xjalan baur jerit sampai jirna sbelah umah dgr ..huhu

mama rifQy said...

hahahhaa..balqis balqis!bukan main lagik yee!

rifqy pon da pandai da slow2 main ngan bedak!tapi na selalu letak ats2 laa..tak bg kat die..sbb die kan kecik lagi..takut die makan lak bedak tuhh

AshAnas said...

hehe, anas pun skrg dh pandai susun brg sbb nk panjat amik brg atas meja solek... means dia dah pandai fikir kan... takpe jgn marah, cm kena ckp elok if dia buat salah...
sy pun kdg2 terlepas, cpt2 abah die tegur... klu abah die terlepas, ummi nye lak tegur...saling beringat... hehe

mamalieyna said...

hehe..arif takde kesempatan buat gini lg, kalau buat rasanya respon pertama sure, menjerit..aiyaaak! pastu baru cool down kot..hehe..budak bijak, otak berkembang mmg gitu kan..kak balqis kan..hehe..

tiefazatie said...

haha..adoi la..luar biasa nie..haha..

ibuayahdamia said...

memang anje...main ngan anak2 ni kena sabar banyak sebenarnya...

amyeryn said...

mmg mencabar sungguh ank2 kita kn tp tula kena bg pesanan tp geram gk...kita slalu marah tp ayah die cool je

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.