Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Monday, February 22, 2010

Mama & Papa Xcident...

Entry pendek je k...
Mama & papa xcidet motor Sabtu ari tu...
papa teruk gak la kena jahit luka dalam sampai nampak tulang...
mama luka sikit je...cuma badan rasa sakit sebab bengkak teehentak jatuh...
nanti mama citer long story nyer attach dengan gambar sekali k...
mama MC 2 hari then papa MC 1 minggu...
  • PERHATIAN!!!
UNTUK CONTEST YANG MAMA ANJURKAN AKAN DILANJUTKAN SEHINGGA
13HB MARCH 2010
MEMANDANGKAN MAMA XCIDENT LA NI & DENGAN KEJE YANG BANYAK TERTUNGGAK...
TQ PADA KENGKAWAN YANG SUDI KOMEN & DOAKAN UNTUK MAMA & PAPA...
LUV U ALL....
P/S semalam Birthday papa...sedey kami tak sempat nak raikan dah xcident...
dugaan....namun mama bersyukur kerana masih bernyawa....

Friday, February 19, 2010

Keje Punyer Pasal

this picture amik time cuti PH ari selasa ari tu...
mama kena keje sebab nak wat payroll
sian aqish kena ikut pi opis...
aqish dah biasa dok kat opis ni....
rumah ke2 la katakan....

ni anak kawan mama...sebaya tau....aqish telah berjaya untuk wat PIECE...hu...hu...sebelum ni asyik tak menjadik je

layankan aje la k
dah pandai wat asyik nak wat pieces jerk...
ME & Aqish...
ups...aqish bukan ejek sesape tau...cuma aksi sajok
muka masam aqish...
habis dah entry untuk ari ni....
ada banyak lagi...tapi tak sempat la nak publish...
next time k

Rentetan Makan2 @ MCD KOTA DAMANSARA

Nyam2 makan MC D...
dah lama nak makan Prosperity Burger ni....
tapi asyik tak berpeluang jerk...
so lepas balik dari GIANT ari tu kami singgah kat MC' D Kota Damansara pi pekena
Prosperity Burger...
mama punyer yang Double...papa punyer yang biasa sajok....
pas bayor time nak makan tu mama tengok "awat prosperity mama dagingnyer sekeping je????
mama order DOUBLE perh...
pastu tanya balik kat kaunter tu...
rupe2nyer salah bagi....sib baik mama tanya kalo tak rugi jerk...
bayar untuk double tapi dapat single jerk...

Double Prosperity Burger Daging....pedas tak terkata...

aqish makan kentang je k....
nugget tak mau...
he...he...papa yang low profile....
kemana2 pun tak mau bergambo....

p/s masa papa time muda2 dulu memang suka bergambo....banyak album papa....tapi sejak lepas kahwin papa tak mau bergambo lagik....nape ek????mama pun tak tau...

KWSP ~ Pengeluaran Pengurangan Pinjaman Perumahan & Penamaan Waris

Selamat pagi semua....
nak kongsi citer sikit pasal KWSP ni...
ada tak kengkawan yang masih tak tau pencarum KSWP leh kuarkan duit simpanan
untuk melunaskan hutang rumah????
ok bagi yang tak tau mama nak share info k...
semalam mama & papa pi KWSP Jalan Gasing...
watper??? pi kuarkan duit KWSP untuk housing loan & penamaan waris untuk KWSP...

Camne nak wat???
Mama & Papa beli rumah tu time bercinta dulu....tapi duit papa yang bayar deposit...
mama cuma menyibuk bubuh penama yang kedua jerk...
so kalo rumah tu ada 2 nama kedua2 leh kuarkan duit akaun tu...
klik INFO KWSP untuk mengetahui keterangan lanjut k
mama nak bagitau sikit je info kat sini...
leh kuar cuma akaun 2 je dalam akaun KWSP tapi kena tinggalkan balance RM500
so the rest semua leh kuarkan...
ada 3 pilihan:

~ Pengurangan Tahun pinjaman

~ Pengurangan Baki Pinjaman

~ Atau pengkreditan Bulanan ke akaun...
so mama pilih yang last sekali....

untuk first pengeluaran kena sediakan semua doc housing loan cth : SNP, penyata baki pinjaman dll...jangan lupe photostat IC & buku bank yang nak dikreditkan
mama dah kuarkan sebanyak 3 kali termasuk kali ni...
proses amik masa dalam 2-3 minggu...

mama pi ari Rabu mula2nyer...perh ramai giler...
amik nombor nak tunggu turn sampai 100 orang...langsung tak jadik...balik je

kalah shoping complex...kata orang kwsp tu sebab Chinese ramai yang sambung cuti tahun baru cina so...diorang pi KWSP untuk update ape yang patut
ni plak ari ke dua...semalam mama pi...ramai gak tapi tak seramai ari rabu ari tu la...
ni kat dalam kaunter pengeluaran pembiayaan housing loan...
ramai giler....nombor berderet2....
haq ni nak citer pasal nombor....
nape ada banyak nimbor ek???
haq pink no 22 tu mama amik ari Rabu yang kuning no 40 & 41 tu semalam...
hu...hu...mama potong line semalam dengan cara menggunakan nombor 22 ari Rabu...
masa time mama sampai tu kaunter dah nombor 2 warna pink...
cam ada peluang je nak motong ni...

hu...hu...sebabnyer nombor warna pink tu akan berjalan samapi 100 baru tukar warna kuning plak sampai 100...perh...berapa lama nak tunggu...dah kuar time lunch...
mama & papa pun pakat la guna taktik...
tak pe kan tipu sunat jerk...
sampai je dia sebut warna pink no 22....
ape lagi mama & papa usha2 dulu kot2 ada orang pi kaunter...sekalinyer tak de da...
ape laie terus pi la....sib baik lepas....
hu...hu....
After selesai semua proses...nanti dapat la satu salinan penyata ni....
ni plak mama wat penamaan bagi waris KWSP mama & papa...
kengkawan dah buat????
sebelum ni mama dah wat tapi masa lom ada aqish dulu...
la ni dah ada aqish kena la update baru sebab nak letak nama aqish...
untuk KWSP papa share nyer Mama 70% aqish 30%...
mama punyer pewaris plak aqish 100%...aci tak???
bukan kiter nak ape2 berlaku kat pasangan kiter...
tapi langkah berjaga2 sekiranya ape2 berlaku..
sebab banyak kes terjadi kat opis mama....biler husband meninggal wife nyer menghadapi kesukaran untuk kuarkan duit KWSP husband nyer disebabkan tiada waris...
kesian kan....nak besaq kan anak2 sekurang2nyer ada duit tu leh la sara kos hidup yang semakin tinggi ni....that why kena ada pewaris bagi setiap pencarum....
after selesai dapat lah penyata ni....
so pada sape yang tak wat lagi pi la wat k...
senang je isi borang then sertakan sekali salinan IC anda....
p/s ari ni nak wat payroll...kalo sempat nak curi2 masa nak jelajah blog kengkawan semua....

Thursday, February 18, 2010

Jenjalan di GIANT KOTA DAMANSARA

Ape aktiviti weekend ni???
hu...hu...kami tak balik kampung pun...
dok kat rumah je....
ari Sabtu ari tu kami ke GIANT DAMANSARA...
saje2 je jenjalan bawak aqish...
tak de nak beli ape pun....
nape mama suka bawak aqish pi GIANT KOTA DAMANSARA????
jom scroll bawah k...

sebab nyer sini ada playground yang menarik untuk kanak2....
aqish kalo dapat main kat sini tak hengat nak balik punyer...

menan coin ni percuma k...kat tempat confirm RM0.50 @ RM1.00 sekali jalan...
haq kat GIANT ni free je k...
so leh naik banyak kali & selama mana yang nak
haq ni la playground yang mama suka...
ciri2 keselamatannyer terjamin k...
carpet yang diperbuat dari getah so kalo anak jatuh tak sakit....

khusyuk aqish main kat situ...
mama & papa memang suka bawak aqish kat tempat2 camni...
bagi aqish berhibur kan...

tapi aqish ni cam takut sikit nak main....
mama tengok ada sorang budak yang lebih tecik dari aqish aktif bangat turun naik2 turun naik papa gelongsor tu....tapi aqish takut sikit...
weekend ni tak de aktiviti ke taman k...
tukar angin plak....

KHAS UNUTK KENGKAWAN SEMUA!!!!

Sebelum mama memulakan payroll....nak bagitau kat kengkawan semua...
sape yang nak tau pasal Tutorial sebelum ni....
leh klik kat Layout yang mama tunjukkan kat atas tu k....
nanti kalo senang2 mama wat tutorial lagik k....

p/s keje manyak esok boss masuk....larik2...kena siapkan cepat...
p/s sunday ni birthday papa....nak belikan ape ek???

Tutorial - Camne Nak Buang Code Widget di HTML

Selamat pagi....
rentetan dari Tutorial 3 Columns Template semalam
ari ni mama nak kongsi camne nak padam code di HTML yang anda tak nak...
semalam ada yang dah torai tapi ade yang tak jadik sebab katanya tak leh nak susun layout tu...
so ni mama nak kongsi sikit...
sila ikut guideline k

kotak2 yang bewarna coklet pekat tu jerk yang leh tarik widgetnyer ke tempat lain...yang lagi satu kotak putus2 tu kena bunag kat code HTML kalo tak nak widget tu k


pi ke LAYOUT then klik HTML

cari perkataan @ ayat yang sama dengan sideba@ widget yang anda letakkan di blog anda...(contoh kat atas tu)
highlight code yang tak nak tu...then delete code tu dari HTML...
then klik Save Template
pastu akan kuar WARNING yang menyatakan samada anda nak simpan & padam widget tadi???
klik DELETE WIDGET untuk padam...

then view semula blog anda....
dan anda leh tengok sidebar @ widget tadi dah tak de kat blog anda...
maknanyer sudah dipadam k
senang je kan...

p/s ada sebarang pertanyaan leh bagitau k...

Wednesday, February 17, 2010

TUTORIAL - STRIKETHROUGH ENTRY

K....kali ni nak wat TUTORIAL pasal nak wat strikethrough kat entry plak...
senang je...follow guideline k....

nak tau camne nak wat camni kan????

pi kat setting...
carik GLOBAL SETTING then klik "UPDATED EDITOR"...
sebelum ni semuanyer OLD EDITOR kan...
nak wat strike tu kena la pilih Updated Editor

pastu tekan save settings...
pastu wat entry cam biasa....highlightayat yang anda nak then klik icon strike....
dan hasilnyer jadik
:
:
:

BEGINI......

pastu view blog anda.....maka jadi la strike tu k

p/s tadi tutorial tak lengkap...sib baik suziey bagitau la ni mama dah betulkan k

UPDATE Senarai Peserta Cutest Baby With Cute Mom by Mama_Aqish

Berikut senarai peserta Cutest Baby With Cute Mom by Mama_Aqish
TQ pada yang sudi join memeriahkan lagi contest ni...
banyak hadiah yang bakal dimenangi...
so pada yang nak join masih sempat lagi k...
ada lebih kurang 2 minggu lagik k.....
so pada yang dahjoin tapi gambo tak kuar bagitau k....nanti mama update...

Semuanyer tomei2 belaka...

yang ni pun tomei....

semua tomei2...

URL LINK semua contestant:
1. http://ibuaufi.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom-comtest-by.html
2. http://shadamina.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom-by-mamaaqish.html
3. http://bukhairiah2.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom.html
4. http://ibudamia.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom-by-mamaaqish.html
5. http://erynaraisyajoincontest.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom-by-mamaaqish.html
6. http://evisuakhil.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom-by-mamaaqish.html
7. http://zaikulim.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom-by-mamaaqish.html
8. http://anakmama-alianakmama.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-momby-mamaaqish.html
9. http://muhammaddanishhakimi.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-momby-mamaaqish.html
10. http://crazybrandedstuff.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom-by-mamaaqish.
11. http://mamababahworld.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom-by-mamaaqish.html
12. http://suzie284.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-mom-by-mamaaqish.html
13. http://zyalyas.blogspot.com/2010/02/cutest-baby-with-cute-momby-mamaaqish.html

p/s jom la join....klik2 banner untuk maklumat lanjut k

Aqish Wat Pe tu???

Ape aqish wat tu???
aqish tengah tengok citer kartun kat Lap top sambil dengar suara kartun tu
melalui earphone...
cam orang besaq je budak sorang ni tau...
tak mau dengar kat speaker....

tengok la tu...kengkonon nak jadi DJ...tapi aqish marah tau mama snap gambo dia ni...

asyik no tengok kartun....

sampai tak sedaq mama snap gambo aqish

ha tu la kartun yang aqish tengok...

sape teror leh teka kartun ape yang aqish tengah tengok ni...
he....he....kalo tak bagi aqish tengok cartoon ni...
confirm aqish akan bolot nak tengok tv citer kartun nyer....

TUTORIAL 3COLUMS TEMPLATES

Selamat Pagi semua...
ari ni nak wat TUTORIAL pasal nak wat 3 Columns Template...
ramai yang dah tau kan pasal ni....
mama wat entry ni khas untuk yang masih tak tau camne nak wat...
so ikut langkah2 yang telah disediakan k...

1st cari website yang menyediakan 3 Colums Template (contoh kat atas tu k)

pilih 3 columns

download code template tu

klik save ke desktop anda

tak yah tukar nama just save k

then buka zip file tu klik EXTRACT FILE..ada sesetengah PC leh bukak code tu terus tanpa perlu EXTRACT...

Klik Next sampai FINISH (terbalik upload la...wat haq bawah tu dulu baru wat haq ni k)

then buka file yang telah di extract tadi...

right click then copy code template tu

buka Blog anda then pilih LAYOUT
download Full Template untuk save template anda sebelum ni...
ini adalah kerana sekiranya anda ingin template yang lama code nyer telah pun di save kan & boleh di copy paste semula....(untuk keselamatan)

dah copy paste pastu save template yang baru tadi
klik save Template yang bewarna orange tu k..
lepas save akan kuar satu icon warning tu...(macam kat atas tu)

warning tu menandakan template baru yang anda save tu tidah termasuk beberapa widgets
yang disenaraikan....
tekan save untuk tambahan widget @ tekan delete widgets untuk buang...
awas!!!biler dah buang tak leh undo k...

then buka layout anda pastu susun layout anda ikut kehendak anda sendiri...
biler dah susun save ape yang dah dibuat tadi then VIEW BLOG anda....
TARA..........................dah siap pun.....senangkan....
jom la torai k...
p/s nanti mama wat beberapa tutorial lagi k
p/s kalo leh kengkawan cari template yang senang & mudah untuk orang lain komen...contoh cam uyg menggunakan "POP UP WINDOW"....then tak yah pakai WORD VERIFY....sebab kalo terlampau details orang lain malas nak komen kat blog kiter....trust me k...

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.