Followers

Monday, January 3, 2011

♥ Asal Usul Nama "ANJE" ♥

Ada someone yang tanya mama, "eh berapa umur anje ye?"
"nama Anje tu direka khas untuk blog ke?"
ok sekali lagik kat sini mama nak bagitau
mama tak pernah rahsia2 umur k, umur pun makin lama makin meningkat

Ok untuk soalan pertama tu berapa umur mama?
Umur mama 26 tahun lahir tahun 1984
mempunyai seorang anak bernama
Damia Nurin Balqis berusia 3 tahun
bekerja di Petaling Utama (dekat je dgn rumah suziey)
bahagian HR DEPT kejenya wat PAYROLL a.k.a GAJI tiap2 bulan
rumah kat SUBANG SURIA berdekatan SUBANG PERDANA

Nama ANJE tu plak...
bukan papa yang bagi, bukan create untuk blog ni
tapi memang dari tecik amily panggil ANJE...kat opis ni ada gak yang panggil ANJE
since mana yang rapat ngan mama la..
mama tanya kat mak mama, mana asal usul nama tu terbit...
citernya gini..kami ada 3 orang adeq beradeq...
then mama & abang mama beza 1 tahun je
tapi mama & adeq mama beza 6 tahun
so mak mama ingat mama ni kira anak terakhir la
so tu yang panggil ANJE, sebab dari tecik memang manja
then lepas tu ada rezeki dapat adeq mama, to be fair nama adeq mama tu
diberi nama "INTAN"....so fair la kan "ANJE & INTAN"
kiranya dari tecik2 mama ni memang manja sampai ke besaq ni
kengkadang adeq mama jeles gak, sebab biler mak mama tau mama nak balik
macam2 lauk yang sedap2 dia masakkan, macam2 istimewa yang diberikan
tapi mak mama sayang semua anaknya, cuma maybe cara perhatian tu lebey kepada mama
then adeq mama tu lebey manja dengan "ABAH" mama...

ok ada yang tanya nape mama tak panggil "KAKAK" pada rakan2 blogger yang lebey tua dari mama?
bukan tak nak k, tapi mama rasa lebey rapat kalo panggil nama je
bukan mama tak hormat, tapi biler panggil kakak tu
nampak satu perbezaan umur, so bagi mama panggil nama lebey akrab..
eh lupe tanya, ada sape2 yang pangkat kakak kecik ati ke kalo mama tak panggil kakak ye?
al maklumlah tak pernah wat survey, then kengkadang tak tau pun
berapa umur di kalangan blogger2 ni
entry mama wajib ada gambo k...

p/s so...ada sape2 nak komen?
p/s haruskan mama mulakan panggilan kakak kepada rakan2 blogger yang lebey sweet2 dari mama?

51 comments:

AshAnas said...

shira pun kdg2 lebih selesa panggil kakak. tp bila diorg dh bhskn diri dgn nama je, takkan kite nak panggil kakak kan... anyway, kite sebaya... (",)

mama tisya said...

muda la anje...sama baya adikku yg ank kembar tu

mama rifQy said...

heheehe..baru tahu rupenyeeee na lagi tua dari anje..HIkhikKKkk!!

tapi pada naaa..na mmg kurang sokong kalau nak panggil kak!!lagi suke kalau panggil nama jeee!heheeee

mummy_ayu said...

bg ayu tak kisah pun bab panggil kakak tu...and yes..lagi mesra bila panggil nama plus tak la rasa diri tua sgt..he he he...

Mama Zharfan said...

now i know :)
me suka tak panggil kakak, sbb tak nampak gap :)
my BFF --ezna , sama umur, ayuarjuna, even muda 2 thn pun tak panggil me kakak
ehhe anje ada kriteria calon2 jd my BFF me ni ehheh
tak sbr nak mengedate kat tmn layang2 heheh

*∽ IZAN ∽* said...

salamm..

ahaahaha.. ok la tu sessi perkenalan secara terbuka he he.
Tak yah la tukarr... dah sebati dengan diri Anje dah. maksudnya boleh panggil anje jugak la kan.. ? he he.

Memang betul.. nama samaran dari kecil ni memang bawak ke besarrr.. sepupu K.Izan pun ada sorang nama Ruzita.. tapi dari kecil maknya panggil 'comel'.. sampai la ni dah beranak pinak K.Izan gak still panggil K.COMEL sampai sudahh.. tak leh nak buang dah huhu

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to shira: tu la kengkadang tengok orang lain panggil kakak tapi kita dok panggil nama je, tapi kite selesa la panggil nama sebba lebey rapat rasanya

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to amy: muda you...hu...hu...adeq amy dah ada 2 orang anak kan

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to Naa: o...kak naa rupenya, kita suka panggil nama je...lebey rapat rasanya kan

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to ayu : betul2 sebabnya kalo panggil kakak nanti kalo nak gurau2 yang melampau2 tak leh pulak kan, sebab hormat, tapi kalo panggil nama ni lagik mesra rsanya

ummiaqeef said...

hehe..kite tua setahun dr anje..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to suzie: yup...suzie BFF kita dalam blog, memaang suka berkawan denagn suzie sebab suzie friendly sangat2, cam ada chemistry k

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to kak izan: ha ah la kak, tu la kengkadang malu gak biler ornag tanya tapi nak wat camne dari tecik emmang kuarga dah panggil lagu tu

Ummi Eisya said...

muda lg la..lambat lagi nak 3 series..hahaa..daku??tua skit dari anje..

ibuayahdamia said...

oooo..gitu kisahnya dapat panggilan anje...ayu pun ramai gak yg tanya kenapa panggil "ayu" padahal nama sebenar lain...hehee..nampaknya kena buat entry gak ni.ekekek

ah ah lah..ayu pun pernah terpk pasal pangilan kakak tu ..ayu rasa panggil kakak lagi hormat kot..contohnya macam mama zharfan, sepatutnya pangil kak suzie, tapi alahai...dah tak der orgpanggil nama tu..paling comman pun org panggil sis...hehe

ayu lagi suka kalau tak panggil kakak!!!

Huda said...

heheh me pun sama ade sebahagian blogger je me panggil kak or kakak :) as tanda respect kat depa :)

kite sebaya kan :) thn 84 bulan 3 :)

Cik Jue said...

muda belia lagi lah...tak kisahlah panggil ape2 pun janji kita rasa erat...

cik puan akish said...

ohhoo..kite tua dr anje ropenye..

tp kite suke kalo org yg mude panggil kite "KAKAK"..pasal...org sume dok kate kite neh tak rope umur 30 tahun lor...boring!!!!

siap org igt kite lom kawen lagi tau...dan yg paling terok skali kite penah kene....kuar jln ngn en.hubby dia igt kite gf hubby aje...siap nk ngorat hubby lagi...arghhh tensi...

stat dr itu..cobe utk "mematured"kan penampilan..perangai..dan yg seangkatan dgnnye!!!

Mama Balqis said...

iye...saya lebih suka panggil nama...kalu panggil kakak cam ada jurang dan rasa terbatas sikit....

wan nurul hezrina abd halim said...

muda lagi rupanya...huhu baru tau mana datang nama tuh..

zura@iwan said...

muda lg anje ni rupernya..malu la sy dh nk masuk 31 ni..haha...

mamalieyna said...

sapa2 nama anje, sure manja masa kecik2 kan..hehe..yg pntg anje panggil me kakak!..hehe..

Izan Ishak said...

panggilan dari kecik mmg bawak sampai ke besar kan. mcm izan selalu tak tau pun sedara mara tu nama apa...tau nama panggilan je...

*izan tak kisah kalau panggil nama je sbb izan pun mmg bongsu...hehehe

Sidratul Muntaha said...

owh..
ko muda 2 tahun dari aku rupenyer..
aku mmg budget dah nick ko tu dari family..
huhhuhuh...
ko baya adik aku la yg 2nd tu...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to roxy : ye ker...kita muda sikit la ni ye kak

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to farra: ha...ha...dah nak dekat tu..pasni ni kita pun jadi 3 series jugak

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to ayu : haah la ayu, nama ayu tu memang dari tecik ke family panggil, maybe sebab ratu ayu tu yang jadik ayu tu

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to huda: yup kita sebaya tahun yang sama

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to cik jue: dah makin berumur la kak, kita kawin awal...kih...kih

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to kak akish: wah lagik dasyat tu...siap kata anak dara lagik...perh mesti kak akish ni muda kan

maslinamansor said...

tak panggil pangkat pun tak pe, jikalau tuan empunya diri pun lebih selesa dipanggil nama. Macam mas pun ada blogger yang lebih tua tapi still mas panggil nama.. :)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to mama balqis: eh nama kita sama la, ha ah kita suka pnggil nama je

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to wan nurul hezrian: nama tu datang time tecik2 dulu sampai la ni..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to zura: la ape nak malukan kita pun makin lama makin tua ape

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to kak ina: yup kita panggil kak ina, tapi wana kita tak panggil kakak sebab rasa sebaya je lagi pun kami close

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to izan : ha ah panggilan yang terus melekat sampai ke tua kan

cik puan akish said...

ahahaha..tetibe cam klako la pulaks..tp takpe...

bior sedor diri sket...mmg udah tua sedikit...ahahahah

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to sidratul:ha ah muda sikit je kak ina, lama2 tua gak nanti...

MamaYatie said...

kalo nak kira mmg umur saya lebih sweet2 5 thn dr anje,tp saya tak kesah la org nak panggil apa..akak pun boleh, k.yatie, yatie ajer pun boleh...asalkan selesa & mesra dlm persahabatan

Ummi AmnaAmzar said...

ohhh..sangat muda belia anje ni eh..beza umo kite 6 taun dikkk..xpe..panggil ummi je..xyah panggil akak pun xpe..haha

♥Azie♥ said...

TAK KISAH PGL KAKAK PUN OK JER..DAH BIASA PGLN KAKAK..

Farra Dhelina said...

yeay! kita sebaya!! :D

Shaza Shamsuddin said...

saya pun x kesah kalau member blogger yang muda mudi dari saya nih tak panggil kakak. dah biasa dah. asal dedua pihak selesa ok je kan kan kan ;)




y O k O y O p O y O
Score A for FREE

ieda said...

so sweet panggilan tuu .. mcm2 panggilan ada skrg kan .. janji x berat nak bawak :)

lily azliyana @ mama zara said...

hehe..depends pd orang kot..kite pon klu ikutkan lagi tua dr anje tp tak kisah jek nk panggil name..lagipon mcm yg anje ckp, kdg2 kite tk tau berapa umur sebenar kwn2 blog kite tu kan..slalu, klu org yg menjengah tu awal2 dh bahasakan diri kakak, baru kite start panggil die kakak jugak..=p

Sarah Syazwani said...

kalo sy lebih suka pgl nama..nampak cam close gitu..tp kalo org mmg jauh jarak umur..pgl kakak je..yela kdg2 org igt kita x hormat pulak kan

[-suziey-] said...

heheheh kita tau dh sejarah nama anje...hiks..

Cute MuM said...

la.. me lagi tua setahun dari anje lah...

me pon tak kesah orang nak panggil akak ke tidak.. tapi ngan member diorang panggil uyun jer.. lebih mesra gituw...

Zur@ZaRi said...

anje!!!!!!!!!!
kiter sebaya la...
zura pun tahun 84..
tak kisah org panggil akak sbb tak tau kan... nampak garang sikit... hik hik hik=))

BIONIC WOMEN said...

hehe, adik kita pun dulu panggil anje tapi bila dia dah sekolah menengah dia malu panggil anje..so tukar ler, tapi kekadang ada jugak family yg panggil anje..hehe

comel ler gambar anje ngn balqis nih..sweet..

rasanya kalau xder pangkat kakak adik ni ase lebih rapat kan??? rasa macam bestbuddy..lagipun yg tua tu, leh ler perasan muda..haha

LyNn'Azlina said...

eh!kita sma umurla anje...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.