Followers

Friday, January 28, 2011

♥ Tutorial - Wat Header SIMPLE ♥

Salam semua, ari ni mama gumbira sangat2 nape?
sebab esok weekend, tiap2 Jumaat mama akan gumbira...
ok ari tu ada yang tanya mama, "eh...camne anje wat Header Blog tu ek?"
walla walla, header mama yang sempoi tu, tak de la kreatif sangat
jadik la kan, nak wat cantik2 tak reti la plak, nak kena belajo malas plak
so ari ni mama nak kasitau kat sape2 yang masih tak tau camne kekdahnya nak wat benda alah ni

MESTI ada PHOTHOSCAPE Software


Contoh Software PhotoScape...kalo tak de leh download kat


1. Klik pada Icon COMBINE


2. Pilih gambar yang dikehendaki...gambar leh dilihat pada bahagian kiri bawah...
(seperti lampiran diatas)then drag gambo berkenaan ke bahagian kotak kelabu


3. Resize gambar kepada 0%, then zoom gambo ke 80% atau mengikut kesesuaian gambo


4. Masukkan 4 keping gambo untuk gambor bentuk - Potrait
3 keping gambo bentuk - Lanscape

contoh seperti di bawah

Potrait 4 keping

selepas itu boley pilih mana2 Frame yang dikehendaki(seperti yang bertanda kotak merah diatas)
1. Gambo leh diubah dari kedudukan asal, drag je gambo tu ke depan @ ke belakang
2. Kotak merah untuk tukar frame
3. Klik SAVE


Lanscpae 3 keping

Selepas tu....


5. Pi ke EDITOR (seperti kotak merah diatas), then DRAG gambo yang telah di save dibahagian desktop ke kotak kelabu


6. Boley letakkan Alphabet atau edit header berkenaan mengikut citarasa sendiri


7. Setelah siap diubah suai klik SAVE 

cara2 nak upload Header ke BLOG


 8. Bukak blog, pi klik DESIGN


9. Upload gambo berkenaan di bahagian HEADER blog


10. Remove Header lama (jika ada) then UPLOAD HEADER baru
sila pastikan anda klik pada "instead of title and description"
bagi memastikan tajuk blog berada di belakang gambar kerana tajuk blog telahpun ditulis
di dalam header


11. Pilih File yang dikehendaki untuk diupload, then klik SAVE

dah siap, senang je kan then leh review semula blog anda, contoh seperti di bawah


tapi header ni hanya untuk template yang biasa je, means template blogspot ready made punyer
kalo template yang canggih2 tu enggak tahu la boley ke tak
mama suka yang simple2 je...so wat sendiri je la...
so suka?Bagus? klik2 iklan Heartbeat mama ni k...

sape yang tak tau tu leh la try k...

SHARING IS CARING

Sekian,
Happy Blogging 

29 comments:

atty's said...

dulu kty rajin gak buat header nie ..siap amik upah gak dulu,..skrg jgn lah ..malas yang amat.hihihihi nak reka layout blog pun untuk diri sendiri..tp dah turunkan ilmu kat anak kty ..

♥ Mrs.Eady ♥ said...

tq so much utk info nie....ya ampun ade jugak yg sudi share ilmu yg ku cari2 nih!:D

Fatihah said...

Fatihah pun buat header pakai photoscape... tak pandai nak men"design" sangat.. tak kreatif lah..

Gieyana said...

wahh rajin anje share tutorial nie..tahniah2..dh lama x guna photoscape nie..prefer guna photoshop but mmg complicated kalau nk wt tutorial cmni psl susah...ai wt header guna photoshop ar..tp mula2 guna dulu mmg x tau but lm2 bila dh blajar jd senang..

♥ Mrs.Eady ♥ said...

terima kasih bnyk..sbb header saya dh pun bergambar hasil ajaran awak..:)

Zur@ZaRi said...

anjer... zura pun guner care yg samer... hehehe... suker sgt try test2 ni... cumer nyer tak ader maser nak upload jer... nak rayer cina nie kejer byk.. nak BW pun tak sempay=((

Jiji-Fify said...

Alahaiiii..pandainya mama! ;) simple but cute sangat!

btw, terbalik la yg "portraite 3 keping & landscape 4 keping" tu kak.. Patutnya portraite 4 keping, landscape 3 keping! hehe

nak try buat jugak lah..thanks share info ni ye! :)

mommyYen said...

yeah...me pun suka.less is more kan..?makin ceria dgn keletah anak gadis Anje tu..

Zue AnnaLeeya said...

tenkiu anje... nnti nak wat ar... tak sabo nak design header... ngeeee...

dah klik hb jgk...

♥ Mrs.Eady ♥ said...

dah berjaya!!tq tq tq...
izwa ade buat entry psl mama balqis..:)

~ yus ~ said...

Sharing is Caring....

Dah tolong klik HB Anje...:)

ajumohit said...

TQ2, gud info utk kite yg x reti apa2 ni

mama tisya said...

kita dr start berblogging tkde gmbr header...nanti la kalo rajin buat

chugie said...

tq anje, sbb sudi share simple tutorial ni..

Zue AnnaLeeya said...

anjeeee.... akak mmg x reti sgt nih... nape susunan gambo tuh jadik menegak????? susunan berdiri gitu... mcm mana nak adjust susunan tuh jadi mendatar gitu??? huwaaaaa..... tak reti....

nadiah said...

salam sis,tq share info tutorial ni..

klik HB dah!

Ummi Zayda said...

makacih anje..sya da wat spt yg anje ajarkan tu..tocey2..sharing are caring..=)

Ummi Zayda said...

makacih anje..sya da wat spt yg anje ajarkan tu..tocey2..sharing are caring..=)

Farra Dhelina said...

photoscape ni mmg bagus kan, semua boleh buat kat situ..

Hezesuze said...

laaaaaaa selalu gak guna photoscape tapi xtau lak leh buat header camgitu wahai sifuku...huhu

so skrg jugak nak buat header baru mihahahaha

thanks sifu!!

Mama Zharfan said...

tq anje!! siyes menjadik!! hoyehhh

zh-ena said...

rajin betul la anje buat tutorial header nie..berguna pd yg tak tahu nak buatkan..ilmu baik disebar2kan

mamalieyna said...

bagus kongsi2 ilmu simple cam ni, senang orang nak buat kan..^_^

HB for u!

LyNn'Azlina said...

saya pun pakai photoscape jer..senang...akceli xreti guna adobe photoshop..hehe

mama rifQy said...

na pon buat gune photoscape gak!
hubby gune photoshop!

umie akif said...

tq2...br tau ni ;)

Ummi AmnaAmzar said...

haaa..yg ni iza tau buat dah..heee tq anje, sharing is caring..

ajumohit said...

berpeluh gak ketiak wat header ni, org buta IT la katakan, neway thankx a lot anje, wlupun x pro mana kira jadila header baru aju tu, TQ2

Hana Kirana said...

Terima kasih bagi tutorila tu.. saya mula menghasilkan header pertama utk blog saya di: http://ilurvegaandcontest.blogspot.com/

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.