Followers

Tuesday, January 18, 2011

♥ Update Blog Versi Mama? ♥

Ari tu ada yang tanya mama camne leh update blog ari2 ye...
camne wat 1 hari sampai 4 entry ek...
ok ni mama nak kongsi update Versi mama punyer
ari2 mama akan wat 4 entry autopublish, time yang mama dah tetapkan adalah
9.00 pagi
11.30 Pagi
2.00 Petang 
dan akan berakhir pada 3.30 petang
mama akan tarik reader time opis hour
malam mama akan update ikut mood, kalo ada citer best mama akan update
tapi kebanyakan citer2 best mama suka share time opis hour...
sebab kalo kat rumah bukan semua rajin bukak blog kan

mama sampai opis selalunya kol 7.40 pagi, mama start keje kol 8.30pagi
sampai awal sebab papa masuk keje kol 8.00 pagi
so dalam tempoh masa tu akan wat BW ke blog2 yang update pagi2
mama balik keje kol 5.30 petang, papa datang pick up kol 6.30 petang
so dalam tempoh masa 1 jam tu mama upload semua gambo yang akan di autopublish esok
sebabnya kalo upload kat rumah lambat bebeno
so sampai rumah...papa kenakan syarat open internet plak kat rumah

mama leh On9 biler lepas masak & lepas siapkan keje rumah
tapi limit sampai 10.30 je...tak kira kol berapa mama start on9
janji tamatnya WAJIB kol 10.30, kalo 10.30 mama masih ada di meja lappy
papa akan bersuara soh tido, sebab tak nak masa tidor mama terganggu
then leh menggangu keje2 mama keesokan harinya, lebey2 lagik takut terlajak bangun

then time kat rumah tu la mama wat entry setelah gambo2 di upload kat opis
kalo sempat awal habis entryyang  mama karang, mama akan BW ke blog kengkawan..
so time tu dah setting cantik2 time untuk setiap entry tu dipublish...


ni antara enrty yang mama wat autopublish
oleh kerana kat opis masa untuk BW adalah terhad sangat2
mama lebeykan pada kerja, melainkan curik2 masa kejap2
budak2 IT suka monitor keje2 berintenet kami kat opis
so cam tak best ada orang skodeng
tapi mama dah langgar pantang sebab boss mama kata
leh je open tapi jangan sampai keje terjejas meh...


oleh kerana mama dah setting entry betul2 sebab tu kat setiap peghujung entry mama
akan remind entry berikutnya mengikut time yang telah ditetapkan...


2 contoh entry mama yang di auto publish
so mama gunakan setiap masa dengan sewajarnya..
sebab tu blog mama sentiasa berupdate even kengkadang mama pun 
pernah kekeringan idea nak share citer dengan kengkawan
tapi puas la mama perah idea nak citer
kalo time weekend best la mesti banyak citer yang menarik nak dikongsikan bersama
tapi kalo weekday mau pening gak kepala mama ni dok pikirkan k

so ni cara mama nak update blog...camne plak cara kengkawan semua...

Next Entry: Nugget ABC

24 comments:

Miza Yusof said...

miza pun kadang-kadang buat autopublish jugak. masa ada idea cepat-cepat mengarang. hehe :)
time tkda idea memang betul-betul kosong. hikhik :D

Fieza79 said...

sama je mcm cara Anje tu..mana la sempat nk buat entry time opis hour kan...just selit2 buat keje sambil BW...

kayyana said...

hua.... kental sungguh update blog... nnti yana nk try ikut jejak langkah anje la boleh ker???? nk tiru mcm anje.. boleh ker???

✿etiey erywan✿ said...

good job!!! tahniah.. hehhe

Huda said...

kite pun camni..sbb wlupun duduk umah je, bnyk gak keje lain nk kene wat kan :)

bun_nee said...

ohh senang kan mama.. memang xde masa la update tiap masa. kekangan masa. saya pun kekadang je update. time xdak keje. kat rumah main ngan anak

Izan Ishak said...

baguslah anje. selagi ada idea, masa tulah kena terus buat n3. kalau peram lama2 cam tak best kan~

ummiaqeef said...

nak buat autopublish kalau ade idea. hehe. kadang malam BW blog kengkawan je.

Zaidah said...

zai pun buat autopublish...kekadang dah agak ade kerja kat opis so dah siap schedule n3 kan senang...tinggal kita nak BW....klu kat rumah belah malam jarang bukak....klu rajin aje bukak....

ibuayahdamia said...

kalau entry pagi2 memang ayu buat autopublish...kalau entry petang2 memang live lah..tapi ikut mood jugak lah kan...hehe

Ummi AmnaAmzar said...

nak kene buat cara anje nih..even ummi dok rumah sepanjang masa pun xsempat gak nak update lebih dari 2 kali sehari..huhu kdg2 langsung xberupdate..rugi2..tq anje share info..

Gieyana said...

sm ar ngan ku..x dpt nk on9 kt opis so wt auto publish kt umah. Mlm2 br bw..huhu

deena awanis said...

fuuhhh..kagum2 dengan kesungguhan itu..deena lagi rajin bw dr update blog sendri hihihi..=)

Cute MuM said...

uyun pon sama gak..
kalo ada masa wat autopublish kat rumah.. tak pon pagi2 kat ofis..
bila ada masa terluang, uyun guna untuk join CGL.. janji dua2 blog tetap update..

mama tisya said...

leceh kn bila kena wt auto publish disebabkan opis blok..kdg2 tk sempt...mcm kejadian pg td la..network prob...dh la smlm tk sempt wt auto publish....

BIONIC WOMEN said...

eily punya xleh wat autopublish, xtau naper setting masa lari..kat setting waktu dah betul, tapi bila karang entry time saved tu dia kuar saved at lagi giler la waktunya..huhu..so semua entry terpaksa live..huhu
anje tau ke naper

mummy_ayu said...

ayu pun try ikut stail anje..buta autopublish..time free buat la, tapi kadang2 terlepas gak..sbb kat opis busy tak menentu kan..kalu cuti, online kat sban..mcm semalam..ha..boleh..tu yg nak gak beli lappy ni..

ieda said...

haa sama mcm akak jugak ..
janji kerja siap kan..
BW nie curi2 jer .. ada kerja settlekan dulu :)

eT said...

hehe...nk kn ada jadual camni kalo nk menten kan3...
kalo on off cam ai ni ssh laa...:p

♥sYiLaSyiRa♥ said...

syila pun kadg2 autopublish...tapi idea ni selalu kekeringan..kalau internet problem trus darah ni nek tinggi..hihihih

Nana said...

entry kita pon banyak autopublish..
kdg2 tu bz la xdan nk wat entry
tgk keadaan juga

Mama Zharfan said...

me pun ikut cara anje, cuma time publish berbeza :) me siapkan 3 entry ajer, entry ke-4 tgk ada apa2 yg berlaku ari tu like menang contest ke, terima hadiah ke heehh
kat Msia tak tau lg mcm amna agaknya rutin me

Farra Dhelina said...

lebih kurang mcm anje je, cuma nk buat autopublish tu, mmg takde masa, biasa nya hujung mgu baru buat autopblsh..

*suka last ayat kat bwh tu, yg *next tu..

zura@iwan said...

anje ada byk idea..bleh la wat auto pblish gk..hehe..aku ni x de idea memanjang..x dapet nk nolong..haha

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.