Followers

Wednesday, February 9, 2011

♥ Promise Gold vs Friso Gold - Tolong Bagi Pendapat ♥

ni nak mintak pendapat kengkawan la...
b4 this balqis pakai susu Promise Gold
tapi time kami pi jumpa pakar kanak2 baru ni
dek kerana balqis tak mau makan then susu pun dah kurang
so Pakar Pead soh mama tukar susu balqis
kami cam keberatan nak tukar, sebab balqis dah serasi sangat dengan susu ni
tapi atas suggestion doktor, kami tukar jugak
  



papa memang peminat tegar susu brand WYETH ni...
now doktor soh kami bertukar susu ke
^




^




^




^





FRISO GOLD
ada sape2 anak nya minum susu ni?
mula2 doktor suggest minum PEDIASURE
tapi kami dah pernah try...balqis tak berapa suka susu Pediasure tu...
so doktor soh minum susu Friso Gold ni...

ok tak susu ni, balqis ni tak kisah sangat kalo tukar2 susu dia
asal boley je janji bukan warna coklet...
tapi baru je tukar papa dah soh tukar balik susu asal PROMISE GOLD..
Sustagen pun kami dah try, leh dikatakan hampir semua susu
yang GLAM kami dah try tapi tak berhasil...

any suggestion?

Motif = Nak Kasik berat badan Balqis naik
now 9.5kg umur 3 tahun 4 bulan..

Sekian,
Happy Blogging
 
U Klik2 Me, I Klik2 U Dah Klik2 Mention Kat ShotBox Utk Di Klik2 Semula


27 comments:

Mama Zharfan said...

tak dpt nak komen sbb my kids minum susu dutch lady 123, masa kecik minum mamex gold
my zharfan pun tak suka mkn masa kat Msia, kat UK dia start mkn sbb faktor cuaca sejuk :)

MRS. K said...

aiyo.. apsal balqis tamau? kira kurang berat badan dah tu..

yantz-yeem said...

aqil pun minum pediasure tapi dia x suke gakls..nie kes sbb aqil nie mmg xmomkn langsung!!!skg susu pun cam dah kurang gaks..bdn kurus cekeding je...

anje buatla mana yg terbaik tuk balqis..mmg anak xmo mkn nie merisokan kita kan???

ch@ said...

eh, berat oni pun 9kg. oni minum dutch lady 123. ringannya balQis, adik ipar kita 12kg sebaya balQis. oni start 6 bulan dah minum dutchlady sebab tak larat nak beli wyeth ni, mahel. susu lain kita tak pnh cuba pula, sebab dia rasi dgn dutchlady.

cik puan akish said...

penah kasik dadif time stage 2...

ok...

tp bile try kasik stge 3....dadif namo owhhh...totap mau s26 juge...

=)

mamasuri said...

susah nak bg pendapat..
anak sy ..si suri tu kuat makan kot
apa yg sy suap..sume dia makan..
susu pun kuat..
sbb minum susu kuat sgt..(dulu suri minum susu enfalac), kami tukarkan ke dutch lady 123 tu...murah skit..itupun still kuat minum...

ummiaqeef said...

aqeef minum anmum essential dan dia x mau susu lain. so x leh bg pendapat..

Ummi Eisya said...

eisya minum friso ni..tapi skrg ni dah campur ngan sustagen sbb dah kurang mkn..so far ok je susu ni..tak ada masalah ape2 pun..eisya pun kurang mkn nasi,dia lagi suka mkn biskut ngan roti..mmg budak2 ni kena cari benda yang dia suka..

kayyana said...

member ada pengalaman bg anak die minum S26 gold tuh utk tambahkan berat badan.. and alhamdulillah berjaya.. s26 mmg byk benefit... trylah dulu tgk mcmne...

atty's said...

semenjak anak2 dah besar panjang ni kty tak berapa mahir sangat pasal susu nie

darinzstation said...

hmm...same prob with my son... berat dia asyik merah je...macam2 susu dah try.. sebut je pe susu, leh katakan semua dah try. now my son minum pediasure. Alhamdulillah naik gakla sikit berat. Berat dia skang ni 8kg(kira still kurang berat)n umur 1tahun 10bulan. Last month berat dia 7.6kg. Naikla dlm 400gm. Tp tula, minum susu jela dia, makan mmg x mau.

MamaYatie said...

takde xperience pasal susu2 ni..anak saya anak2 ducth lady.tak try amik vitamin ker anje? baby saya, mysara 1 1/2 thn pun dah 11.5kg

Liza said...

Rayyan fully minum susu mama sampai umut sethn. now time siang minum susu Dugro (sbb murah!;p. ada setin pediasure kat umah.dia pun xsuka gak tp sbb tak nak membazir bg susu ni time tido. laju je dia minum... huhuhuhu

e.l.i.s.s.m.i.e said...

agaknya kena minum susu murah macam nuha,dumex ajer...hehehe

my nuha, 2 tahun 6 bulan, 14KG :p

BIONIC WOMEN said...

eily ada masalah gak ngan susu, tapi alhamdulillah Dhiya sangat suka makan nasi..badan pun ok, berat skang dah dekat 14kg.
Dulu masa Dhiya xnak susu, paed suh eily banyakkan bagi susu segar jer..then selang seli ngan susu.
Masa dia xnak makan ni, kena buat experimen ngan dia, apa yg dia suka makan. Kekadang anak2 ni dia memilih skit bab makan. Tapi Anje kerja mungkin xder masa nak bereksperimen.huhu
Eily macam2 buat, kalau dia xnak direct feed susu tu, eily bagi dia susu segar, then susu dia tu, eily letak dalam jemput2, lempeng, mushroom sup..bagi dia selalu rasa susu tuh. kekadang masa buat susu, ajak dia buat sekali, suh dia letakkan susu, ajak dia basuh botol. biar dia teruja.
Masa makan camtu jugak. kalau goreng telur, eily x pernah goreng telur kosong jer, eily letak karet yg dah sagat, letak ayam, letak kentang, letak kacang peas. Walaupun dia makan skit atlease macam2 khasiat dalam tuh. Sampai skang ni eily masih tanya dhiya, hari ni nak makan bubur atau nasi? ikut selera dia.
setakat ni menjdi utk Dhiya.
kekadang buat kek pun eily letak bayam yg jadi puri, carrot cincang.
Anje cuba ler...

mummy_ayu said...

ayu pun tak dpt nak kasi pendapat sbb dua2 susu pun Ian & Iris tak pernah minu...
ye la still kurang tu berat Balqis..
apa yg dia suka makan, kasi selalu...
Ayu pun buat mcm Bionic women tu..ari2 tanya, nak makan apa ari nie? so ayu akan masak menu yg diaorg request..mcm kalu weekend, nasi huyeng or hot dog..
lunch plak...tgk lauk apa...baru diaorg makan banyak...try la kasi cheese, yogurt...

✿etiey erywan✿ said...

kalau i, memang setuju yang wyeth lah. btw eysraf from nb till now, s26 gold. cuma pernah gak tukar ke anmum. apa yg best dgn wyeth, if baby muntah.langusng tak masam n for me, kebanyakan kids yg minum agak bolat2. tp taklah overweirght yg melampau. friso tak leh nak kata ape, sbb tak pernah cuba.. kalao wyeth di sogo mmg murah kalo time sale.

MamaRifqy said...

bagus gak anje share nak sini..leh bace komen dari para ibuu..na xde idea sgt sal ni..kurang experience!!

Sricahaya said...

tak leh nak bg pendapat la anje..coz my kids minum susu dumex 123 perisa madu..ni pun rasanya nak tukar susu lain atas faktor kesihatan.

eITA said...

anak sy mmg minum s26gold since nb smpi skrg....susu tu mmg ok sgt2la...skrg dh 1thn berat pn dh 10 kg lbh....i rase mmg s26 pn lg bgs dari friso....

eITA said...

@✿etiey erywan✿

prnah murah smpi brape? sbb sy slalu kene survey pasaraya every month baru beli..,.yela nk dpt yg murah....

SuZiE said...

Haikal minum dumex 123 aje.. xleh nk bg pendapat.. heheh.. try bg mkn multivitamin la.. haikal mkn multivitamin..

EiJa ZaQuaN said...

kurusnya balqis..9.5kg jerk..

zaquan dh 15kg masa check-up 2 tahun setengah..

anak eija minum susu dugro jerk..
masa umur dia 0-1 tahun eija bagi minum enfalac..mmg elok + badan anak pun sedap chubby2..,tp x larat pulak nak maintain bagi dia enfalac sbb susu tu mahal sgt..tukar minum dugro..dia ok jerk..xde alahan..

kayyana said...

dah selesai ke masalah susu balqis ni anje?

Emmelly Hanafi said...

mama balqish,

anak kite pn de problem cam balqish, slow naik berat bdn..tp semnjak dia minum susu gain plus..berat dia dari 8kg..dapat naik 9kg dlm masa 1/2 tahun la...hehe...ok la 1kg kan..(umur 2thn. (dia mmg susah sgt nk makan. 2 kali sehari jek itu pun bape suap jek)

dulu penah try pediasure masa umur setahun lebih tp x sesuai..dia x bape suke n berat x naik pun..but after jumpe paed leong kt kuchai lama..dia suh try balik pediasure..

we all dah explain kt doc tu pediasure x sesuai ngn aliyyah but doc insist jgk suh tukar...so kami tukar jek la..but dis time we're very hepi, berat dia dah cecah 10kg (2 yrs 7 mth). Selera makan pun makin ok...better dari dulu..beskot kering cicah air kacip fatima cafe pon dia leh balun..(which is imposible dulu).

but minum susu still kurang, skali minum leh abes 3-4 oz jek..but berat x turun n naik even x byk cukup buat kami puas ati...

try la..n one thing, nk try susu x leh switch terus, kene tukar slow...n tgk hasil dlm masa 2 weeks...klu tukar terus slalu kurang berjaya..

hope this info can help mama balqish..

EAGLE said...

Anak I start minum susu S26 gold mase umur dia 6 months. Before tuh EBF. He likes it so much and could finish the 900gm less than 10 days though dia dh mkn solid 2 times a day and a snack (fruit or vegie).

Alhamdulillah, dia makin sihat; no allergy, no kembung. At 6.5 months, he already weighs >9kg for his heaight, 70cm.

Definitely, will recommed S26 gold!

NADA syafi said...

SAlam... nk tya ssu apa yg sesuai utk ank sya yg dh 1 thn 4 bulan = 15kg.. :-( .. dlu bg NAN, pastu tkar bg Dutchbaby sb ingt bg ssu mhal dye gmuk..ni ssu murah pn gmuk.. ingt nk tkar ssu lg..ada cdangan tak..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.