Followers

Tuesday, February 8, 2011

♥ TUTORIAL - Camne Tepek Gambo Besaq2 kat ENTRY Ek? ♥

Entry ni Khas di tujukan untuk Naa a.k.a Mama Iqy
sian Naa tak tau camne nak besaqkan gambo lepas upload gambo kat entry
tak payah copy kat FB kat blog pun leh resize ikut size yang kita nak..
yup memang ngaku mama memang suka uploada gambo besaq
sebab puas nak nengok gambo tu...
jom tengok tutorialnya...
 

ni contoh gambo balqis yang besaq kat blog mama


1. Pi kat Settings blog


2. Pi kat Select Post Editor, pilih updated editor


3. then kalo pakai updated EDITOR biler nak upload gambo akan kuar kotak cam kat atas ni
senang sikit leh upload gambo banyak2 kira sekali harung je la...cepat sikit...
then gambo akan tersusun ikut aturan upload yang betul


ni plak, Old Editor...kalo upload gambo limit sampai 5 je leh sekali upload
tak bestkan, amik masa tapi kengkadang tu updated editor ada problem
then mama akan try pakai old editor ni...

ha...kalo pakai Updated Editor leh la besaqkan gambo
nak small, Medium, Large @ Large
nak Original Size
leh betulkan kedudukan, nak add caption & remove pic...

ha...camne senangkan just klik2 hujung jari je..
sape yang tak tau leh la torai k..
dah nak petang ni sempat gam mama wat tutorial secara live...

p/s baru je terima call dari papa, then apa cakap papa dapat keje baru dengan gaji yang masyuk
wow wee...dah terbayang2 vacation yang jauh2...hu...hu...


U Klik2 Me, I Klik2 U Dah Klik2 Mention Kat ShotBox Utk Di Klik2 Semula


18 comments:

Myra Jay said...

Thanks Anje kongsi tutorial yg best.. :)

Dah klik HB tau :)

Hezesuze said...

oh thanks 4 sharing....
dah klik ur hb

aanie said...

thanx kak anje...igt x sy penah tanye kak anje gak psl ni..hehe...

tp kan ada certain gmbr yg ada tulisan, klu kita besarkan dia jd x clear..cmne ek??

Gieyana said...

hahah..rajin betul anje wt tutorial..sharing is caring kan!

Izan Ishak said...

izan pun suka belog yang gambar besar2...puas nak tgk...

*congrats to papa balqis dpt kerja baru~ klik2 HB~

Ummi Eisya said...

HB..dah klik u..

BIONIC WOMEN said...

kita nak belajar wat header nih..huhu

mama rifQy said...

hahaaa....malu ngan anjeee..kuikuiii..oo..baru na tauu..tuh la na pelik..sbb blog contest na mmg da dari awal cenggituu..tak ubah ape2pon..mayb sbb tuh blog baru.design pon baru

yang blog personal tuh mmg da lamee..so setup lamee!!

mama rifQy said...

anjeee..da dapat buat!! Thanxx darling!!

nak g vacation kat maneeee??
singgah terenggauuuuu darul ImannnnN!!hhahhaaaa

nba-Nur said...

Thanks for sharing.. Rajin betul kak Anje buat tutorial...

Farra Dhelina said...

mmg puas kan klu attach pic bsr ni kat blog..puas mata memandang

Ummi Salsabila said...

oo..baru tahu..kalo edit html tu payah..tq2 mama aqish!
hadiah 1klik HB.hehe

Adyshariz said...

oooww..baru ku tahuuu..tq anje

mama balqis said...

tq.. ilmu yg sgt berguna..

mama balqis said...

tq.. ilmu yg sgt berguna..

ch@ said...

kita pun baru belajar guna auditor baru. tak boleh upload bebesar, sebab kita guna 3 column, lagi pun kita biasa cuci gambar.

EiJa ZaQuaN said...

hehe..eija selama ni mmg guna updated editor..tp dulu column post kecik..sekrg dh besarkan..bole la upload gmbr jdk XL..hehe

eima said...

TQ...dtg click HB

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.