Followers

Wednesday, March 9, 2011

♥ Kali Terakhir Bercakap DGN Ibu Bapa ♥

Yup ayat tu memang pernah ditujukan untuk mama oleh Papa
masa couple dengan papa dulu memang suka tepon papa
then papa pun tepon mama jugak
tapi mama jarang nak tepon My Mom...so dulu pernah kena sound pasal tu
biler papa tanya nape tak tepon Family, then mama cakap tak de kredit
then papa cakap "JIMAT jangan sampai KEDEKUT" nak tepon family
masa tu anak dara lagikkan pikir untuk seronok2 je...
so now semuanya dah berlalu...citer pasal entry semalam la pasal bil telepon...


ni bil tepon papa, local call RM38.84, almost bil tu adalah ke nombor tepon
Mak + Abah Papa
Mom + Abah Mama

kami banyak gunakan tepon tu untuk tepon Mom + Dad masing2...
kalo papa seminggu 1 kali tepon, tak leh lawan mama punyer k
dalam seminggu tu 5 @ 6 kali tepon...sekali tepon setengah jam bergayut k
kami jarang tepon orang lain melainkan emergency je

Kalo yang bil 3G tu, Balqis punyer keje suka 3G Opah + Atoknya
kalo cakap mesti nak tengok muka punyer....see kecik2 lagik dah pandai 3G k
SMS kureng sangat2 sebab papa malas nak sms lebey suka call je lagik senang

Mama memang rapat dengan MY MOM, sampai kengkadang papa pun naik heran
ape la yang mama borakkan berjam2 seminggu 5 @ 6 kali..
sebulan rasanya dekat 20 -25 kali tepon, ada je yang kami nak borakkan bersama2
ye la MY MOM makin hari makin tua, dah la My Mom ada Asma, so hati mama sentiasa risau
kalo boley everyday nak tau sihat atau tak?then perkara pertama yang mama tanya
biler mama tepon My Mom "Mama + Abah sihat ke"

ye la cuba la kengkawan bayangkan, kalo dah lama kita tak tepon bertanyakan khabar
ibu bapa kita then satu pagi sesubuh dapat call mengatakan Ibu @ Bapa kita
telah pergi untuk selamanya, tak ke rasa "terkilan" sangat2 sebab kita tak menanyakan khabar berita

Mama bukan nak tunjuk baik,tapi ini adalah hakikat kami, papa & mama
memang sama2 suka tepon family, borak2 tanya kesihatan, tanya masalah
kalo My Mom tepon then mama akan suruh letak call then mama call balik..
sebab tu kami suka pakai bil, kalo top up memang banyak kali la kena top up

sebab dulu masa arwah Opah mama pernah citer, sape anak2nya yang jarang2 sekali nak tepon
arwah rasa sedey sangat biler dah tua anak2 tak de nak amik tau
selalu ngadu kat MY MOM...sian mama dengar, so dari situ
mama tak nak MY MOM pun rasa perkara yang sama

Esok kalo kita dah tua pun mesti rasa camtu kan, sedey biler anak2 tak tanya khabar
kalo kita dari awal pun dah wat Mom + Dad kita camtu
tak mustahil nanti kita terima balik akibatnya...

so kengkawan semua berapa kali tepon family, biler kali terakhir tepon?

Sekian,
Happy Blogging

U Klik2 Me, I Klik2 U Dah Klik2 Mention Kat ShotBox Utk Di Klik2 Semula

18 comments:

Izan Ishak said...

kak izan pun baru lepas cakap ngan mak tadi...dpt jugak melepas rindu~

mummy_ayu said...

wah..sgt bagus..
Ayu memang tak leh pakai line sbb akan jadi leka pakai mula la bil melambung2..so..pakai prepaid...tapi selalu gak top up...
Ayu pun ramai ngan Ibu Ayu..lebih kurang Anje la...seminggu 5, 6 kali call...kadang2 tu satu hari pun 2,3 kali...kalu ckp kadang2 lama, kadang kejab..sekarang Ibu Ayu dah tau baca blog..so...dia akan tgk perkembangan cucu dia tru blog
Kadang2 Ayu dah update pun call dia suruh tgk..Ayu ngan Ibu Ayu mcm bestfriend gitu..dr remaja..
pasal BF semua share sama2...
kalu nak kuar dating pun call kasi tau..

zahidah dihaz said...

masa duduk kolej dulu setiap minggu balik rumah....telefon jaranglah...sekarang ni dah duduk kat rumah....tiap2 hari tengok muka mom n dad....



NEW ENTRY: God of Study


Jom join contest mudah Miss Zahidah 4in1 Lucky Draw. Closing date 14 MAC 2011

Mama Zharfan said...

i like this entry :)
anje sama mcm me :) every week mesti berkali2 call my mom--even kat UK ni, every 2-3 days me call my mom--and me ada my mom ajer now pun ..:(

eima said...

aku jaang call abah aku ..
sbb klu call pun bkn nye dia jawab pun ..huhu sebuk memanjang ngan rutin hobi die tu ...hahha

Em's Family said...

setuju jugak.. mira jarang telefon tapi sebab selalu pergi rumah mak kan.. and ayah mira rajin telefon.. ni honesly lah.. sebab tu yang jadi jarang telefon, sebab selalu sangat bercakap pun .. :)

mak mertua mira pulak, memang lagi rajin call, kalau borak memang lame.. and true oso..

tak banyak no phone orang l ain dalam handphone mira yang mira call out.. sebab tu kengkadang mira punye top up tamat tempoh tapi baki ade lagi (mira ni prepaid jer).. tu kire kedekut ke haha

atty's said...

kty pun walupun duduk dekat je ngn mak ..tp hari2 mesti kol..

sbb risau kot jadik apa2 ngn mak.jadik satu hari mesti nak dgr sore mak ..dan g mana2 pun mesti bwk mak..cuma lately mak kurang sihat dia dah tak brp nak ikut..

kayyana said...

alamak.. terasa sayu la pulak bc entry anje kalini.. isk isk... nk g tepon my mum la....

yantz-yeem said...

bagusnya anje leh borak2 ngan mak...tpi kita xleh la nak kol atau ckp ngan mak dlm phone..sbb mak x bpe dgr...bukan pe telepon nie dah le jenis volume hampeh...

okes tuk entry bwh tu kita rse gambo B nampak paling gedik!!!gud luck!!

~~@lyci@~~ said...

entry yg bagus utk menyedarkan smua hikk.. anje, pakai celcom ekk.. ambk pakej mana ekkk.. share dgn alycia.. sbb alycia pakai celcom pakej 250 tu.. tp bil every month still lebih dr 50..

Nana said...

kita mgm duduk dekat ngan family
xpernah call mak sebeb duduk ngan mak hehehehe
klw ngn amrul lak jrg sms
dia bz manjang

BIONIC WOMEN said...

Tadi rasa dah komen tapi server down lak..xtau ler anje terima x komen tuh..komen ag skali ler..

Kita pakai hot tiket kalau nak call mak, atau pakai u pack, sebab jimat.
Tapi honestly mak kita yg selalu tepon sebab dia tepon pakai tepon opis x payah bayar..hahaha..memang bergayut sokmo, setiap minggu mesti ada jer cerita nak diceritakan.
Abah plak jarang leh call sebab aktiviti dia skang ni memancing kat laut nuh, memang xder line ler. skali pergi mancing 2,3 hari baru balik..
Mak mertua xyah call, ada depan mata..haha

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kita baru aje pas call mak td anje..eehhehe mmg selalu call mak..rindu sentiasa

Ila said...

eloklah tu sementara mak masih ada...klau dah takde nanti,apelah nak buat kan...

mamalieyna said...

bagus tu..yelah contoh melalui tauladan..kita adalah tauladan kpd anak..kalau kita rajin ambik tau psl mak, nnti anak pun terikut camtulah kan..^_^

mak ada disisi..lalala//hehe..

selalu tepon si abah menjd mangsa bab tepon2 famly ni, tu psl kredit si abah cepat habis berbanding phone si mamanye..nge...

mummy_ayu said...

tag anje kat GA nie..
http://mummyayucontest.blogspot.com/2011/03/my-1st-giveaway-zue.html

mama tisya said...

kalo citer psl ibu bapa ni sure rs sebak....sebab kita pn dh jd ibu gk kn...mesti nk calling2

AshAnas said...

still xleh lawan hasben shira lg ni anje... hehe... klu anje 5 6 kali seminggu, MIL shira mesti call anak die 5-6 kali sehari, hehe....

shira dgn mak shira umah sebelah menyebelah je...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.