Followers

Saturday, March 12, 2011

♥ Rasa Bersalah Menebal Di Hati Biler......♥

Salam semua, tajuk ada sikit sedey sebab mama dalam dilema
kalo b4 this papa yang dalam dilema sebab dicounter offer oleh company lama
tapi mama punyer kisah lebey kurang sama cuma ada berlainan sikit

Today mama gi interview kat kawasan rumah mama
then quest, masa interview je dah terus dapat jawapan mama dapat keje tu
keje tu sama je dengan keje yang mama wat opis mama sekarang ni
cuma gaji je berlainan, lebey RM600 dari opis lama mama
then company ni dekat dengan rumah mama 15minit je
ape yang menjadikan mama dalam dilema adalah

kat opis mama ada 5 staff HR, mama adalah yang paling lama dah 5 tahun
seorang kawan mama akan bersalin pada penghujung bulan 3 ni cuti 2 bulan
then tinggallah 4 orang,job mama wat payroll untuk local staff termasuk MGMT punyer gaji
boss mama seorang yang baik, bertimbang rasa & friendly
tapi yang menjadi persoalannya
adakah tindakan mama untuk RESIGN ni dianggap kejam sebab dah tak de orang lain
yang boley diharapkan kat dept tu, bukan mama nak bangga diri
tapi selama ni mama yang wat kerja2 tu, then kawan mama yang selalu jadi backup
keje2 mama tu akan Maternity Leave bulan 3 ni selama 2 bulan

so nak mintak pendapat kengkawan la, company yang mama dapat ni kecik sikit dari company
yg sekarang ni, ape yang patut mama buat?
haruskan mama tender resignation mama minggu depan
atau mama perlu bertimbang rasa untuk tunggu kawan mama masuk keje after 2 month tu?



p/s sangat2 dalam DILEMA biler terpaksa membuat keputusan berbelah bagi....

Sekian,
Happy Blogging

U Klik2 Me, I Klik2 U Dah Klik2 Mention Kat ShotBox Utk Di Klik2 Semula

16 comments:

Ummi Eisya said...

yang tmpt baru tu leh tunggu ke sampai2 bulan..klu leh tunggu bagus tu..

pasal pindah tu,byk tu beza..rm600..lebih dekatkan..dah byk save kat c2..entah la ekh,tapi pada aku,just go on je..sbb tahu la company tu nak wat mcm ne bile ko tak ada nanti..perlu fikirkan family kita dulu..just pada aku je..

Mama Zharfan said...

dilema sungguh ni..tp kan anje, rasanya kita bg priority utk diri sendiri dulu kan...

Farra Dhelina said...

anje..

ada masa kita perlu fkr org lain..tp ada masa kita kena pentingkan diri sendiri jugak..

bg fra, klu dh terbaik utk anje, & dekat lagi dr rmh..y not anje terima..plus gj pun lebih kan..

slmt membuat keputusan anje!

BIONIC WOMEN said...

setuju ngan semua pendapat kat atas,
setiap company tu mesti ada cara mereka sendiri utk handle sebarang kejadian pekerja berhenti..
sebab dalam bidang pekerjaan nih, resignation tu adalah hak pekerja bukan majikan, bermaksud pekerja ada hak utk resign cuma kena patuhi ler syarat berapa lama notis diperlukan..

so kalau membawa kebaikan yg lebih baik kpd diri sendiri, keluarga..kenapa kita mesti pikir 2x..
Sebab mengubah nasib diri kepada yg lebih baik itu dituntut dalam agama..

Semoga Allah bantu Anje buat keputusan yg terbaik utk kehidupan..aminnn

Gieyana said...

rs nya berhijrah tue mmg baik..dpt learn byk brg compare to just stick kat 1 company..yg pentingnya kita dpt enhange kita nyer knowledge n one day who's know kita dpt upgrade kita nyer career ke position yg lebey mencabar..mcm ckp Mama Zharfan..kasi priority kt diri kita..Maybe Anje leh list down pro n contra dulu..then pastu br decide..yg pentingnya try survey new company tue dulu in terms of compensation yg dier nk kasi kat staff, working environment, culture n so on..aperpon moga yg terbaik utk Anje yer...:D

Nana said...

klw kita kt tempat anje
kita akan terima offer keje tmpt baru
bukan nk bertindak kejam
tapi tu seme utk masa depan kita
xde sape yg bole ubah masa depan kita selain diri sendiri
tp selalu kena ingat
gaji yg besar dtg dengan tanggungjawab yg besar juga
ken bersedia dengan keje2 yang bakal
kita dapat..
harap anje tak jadi mcm kita..
dulu berenti
sebab kejar kan gaji yg banyak
sekali..
keje mebebankan...
tros resign & msk blk tmpt kej elam

AshAnas said...

uh, mmg dlm dilema ni... hm, company baru leh tunggu tak? ataupun anje train yg lain2 tu sblm tinggalkan company tu...

Liza said...

Rasanya better fikir untuk diri sendiri dulu....

~Siti Hajar~ said...

Hi Anje!

Ini hya pndapat khjr k...khjr rs Anje terima je offer baru tu, utamakan kepentingan diri dl, company lama biarlah org2 yg tinggal uruskan, pandai2 company lama cari pganti or buat camna nanti, beza byk tu RM600, company lama xkan naikkan gaji sebyk tu kan, dah kata pn dekat, lg senang kan....sng ckp xyah fikir org lain la, fikir diri sndiri dulu..

Ely Hasrul said...

congrats Anje dpt keje baru..

setuju dgn sume di atas. tak perlu fikir situasi company, asal Anje dh settle sume keje, sapa nk backup lepas tu bukan prob Anje lagik..

Good luck!!

.::Lynn::. said...

setuju dgn pendapat mereka semua.. apa kata kita tukar angin...

Em's Family said...

First of all, congrats!!

then i think mira rase, u should ask yourself, whether you want it badly atau ape.. mira ni dah tkar tukar keje.. so mira rase antara part yang paling diambil kire is..

Gaji.. how much we earn.. sebab macam mane pun, duit tu jugak la motivate kite untuk keje kan.. so if salary matters,.. then

who is ur boss.. mira pernah dapat dua jenis boss yang berlainan, one is sangat garang.. sampai stress selalu and another is underestimate.. dua dua tak kene dengan mira .. so if u get a good boss.. i think nak duduk lame pun tak pe kan.. ntah laa my two cents la kan..

susah jugak kan..

mamalieyna said...

saat yg dinanti selama ni...! rm600 banyak tu anje...huhu..kalau kak eina, dh buat kptsn mutlak..buat apa nk fikir kptngn mereka yg tak prnh nak meletakkan diri kita pd tmpt sepattnya..u should know better..hu~

apapun all the best~! kalau kak eina dh sebulat suara, no dilema2 lgi..ngee.. lainlah kalau tmpt baru kena buat kerja baru..

MamaYatie said...

anje, kalo saya grab ajer peluang tur..kalo nak pikir kepentingan org lain payah juga, diri sendiri tak daya nak tanggung susahnya..lagipun itu lah yg anje harap2kan sejak dulu kan..

ibuayahdamia said...

hurmm..susah jugak ni nak buat keputusan..apa2 pun ..solat istikarah dulu yer...

kayyana said...

owh... anje ada dpt offer baru ye... byk jugak perbezaan gaji tu anje.. erm.. takpelah... anje cubela slow talk ngn bos anje tuh.. mungkin die akan faham kan.. yg staff bru tu biarla die belajar dr anje.. takkan sampai bile2 nk harapkan anje je kan.. kite pun perlu maju ke depan utk masa depan family.. so.. all the best k anje.

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.