Followers

Tuesday, March 15, 2011

♥ Sampai Umur Berapa Anak Perlu Minum SUSU? ♥

Nak wat survey la, sape yang minat nak share leh la kasik drop komen k
semalam ada sembang2 dengan papa, then mama tanya
sampai umur berapa balqis nak menyusu ek?
sebab susu brand Wyeth ni sampai umur 7 tahun je..
atau dah masuk Kindergarten kita STOP kan susu balqis
nak stopkan BOTOL susu je, soh minum dalam cawan...

Then papa cakap, selagi ada susu sampai umur balqis
sebab papa tak mau stop kan penyusuan balqis...
mama?ntah la selalu tak pernah nak bangkang ape yang papa cakap
sebab semua tu kuar duit papa sendiri k, sebab papa ni sayang sangat la
dengan anak dara dia tu, kalo leh nak yang terbaik

tapi ramai gak yang mama tengok dah STOP kan susu anak2
leh mama tau nape ye?memang saranan doktor ke?
dah lama tak pi klinik nak pi check up ape yang patut sambil chit chat dengan doktor


Balqis dari tecik memang minum susu brand Wyeth ni
papa yang pilih k, kalo mama minat brand MeadJohnson
dari S26 GOLD

Sampai PROMIL GOLD

then PROGRESS GOLD
dan akhirnya PROMISE GOLD
sebulan 3 tin, setin RM79.90...(murah dari Pediasure k...)
now still minum susu Promise Gold ni, balqis dah kuat makan
rasanya berat badan pun dah naik 2kg
Alhamdulillah dapat pengasuh yang terbaik untuk balqis
baru cadang nak tukar susu SUSTAGEN...

so nak tanya:
umur berapa BAGUS untuk STOP susu balqis?
atau perlu diteruskan sampai umur berapa?
atau ada pendpat ape2?


Oh ye pasal pengharaman penggunaan botol susu Polikarbonat tu
cam lambat je tindakan HARAM tu nak dilaksanakan
mama dari awal2 memang tak bagi balqis pakai botol susu tu
kami peminat setia AVENT...
kredit to pic balqis masa umur 9 bulan


tapi sian plak untuk orang2 yang tak berkemampuan nak beli jenis BPA ni,
sebab rasanya paling murah pun sebotol RM10 kot
atau ade ke yang lagik murah ek?



 
Kami peminat TEGAR AVENT...

inat nak try botol lain la, yang jenis unique2 sikit, tapi muncung nak besaq cam avent
any suggestion?(baru je cakap peminat tegar Avent)

p/s mai share info sama2 untuk dikongsi bersama SHARING IS CARING
p/s susu ibu memang terbaik, tapi mama nak wat survey untuk susu sampai anak2 besaq nanti
sure kena pisahkan dari BOTOL susu right...nak tanya pasal berapa lama harus anak minum susu?


Sekian,
Happy Blogging

Sila Klik2 Jika Berminat

45 comments:

MamaYatie said...

for me, minum la selagi dia minum..hehe..susu kan bagus..saya pun masih minum HL.

anje,avent mmg mahal..saya guna pureen & anakku hak BPA free..less than RM 15 pun ada..cuma susah sket la nak cari..

MRS. K said...

rasanya kalau bab susu, orang tua pon still minum susu kan.. so, teruskan je la kot sbb susu kan bekalkan kalsium.. huhuhu..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

dah kalu kat tin susu tulih sampai 7 je..itu terbaik kot..ikut suggestion pakar..lagipun dah makin besor..takkan nak bergantung kat susu lagi.

ape2 pon ikutla kata hati. if nak bagi lagi..takde masalah kot..

mummy_ayu said...

HB kat sini..bagi AYu...kasi kat anak2 kids susu...sampai diaorg tak nak dah...mcm ian..nanti Ian school, nak kasi dia minum susu dlm cawan jer..

mama balqis said...

MAM botol best gak..

mama tisya said...

bab stop susu ni rsnye tkde had umur ditetapkn...kita yg dewasa ni pn kena minum susu gk...cumarsnye mcm utk ank ni kita cuma tukar susu tu dr minum dlm botol ke cara guna pki gelas or cawan...

kalo susu balqis tu ckp smp 7thn je...bila balqis dh sekolah nanti bole je gantikan susu mcm lowfat dutchlady as long ada kalsium utk tubuh bdn die...kita tau dr inlaws cz diorang kn doktor & nurse

mama tisya said...

komen lg psl BPA free plak..kita pn setia ngan avent...td ada gk brand murah yg BPA free cuma tk byk stok..td ada member blog ckp bli botol brand kiko 3 botol rm12.90 tp tk sure sebotol ke 3 botol utk rege tu

Mama Zharfan said...

my zharfan masih minum susu--thn ni dh nak masuk 6 thn hehhe

susu kan byk khasiat--kena minum susu sampai bila2 pun..kasium, vitamin :) utk otak anak2 gak

ct N honey said...

ct rasa selagi hidup kenalah minum susu,kalau tak,tak kanlah ada susu anlene 50thn keatas.Anak ct mmg tak pakai botol minum susu semenjak berhenti BF cuma guna cawan aje,skrang umurnya dah 21/2thn.Yang kecik pula mmg bagi BF.Utk jenama avent tu mmg ada terbaca tentang kebaikkan menggunakannya.Dan ada juga terjumpa artikel jika menggunakan botol susu,cukup 3 bulan kena tukar yg baru,untuk menjamin kesihatan bby.

cik dah ganu kiter said...

hai anje..sori selama ni asik silent baca x tggl komen ..hik..hik
bagi idah la kan..menyusu tu smpi ke tua pun x pe..susu kan bagus
cuma untuk kanak2 stop botol tu kena praktik awal..biar dia x ketagih botol..
minum susu dlm cawan pun ok...

yangyuyu said...

off topic, susu ibu terbaik utk baby:)

Nana said...

pasal stop susu ni
damia stop mnm susu sejak umr 1 thn 5 bln
& otomatik stop botol juga..sebab mak xmau ajar dia isap botol lama2..
dia sendiri xmau mnm susu..
so kita gantikan dengan milo..
ada tanya doktor
pasal kita risau jua
damia stop susu awl sgt
doktor kata
susu tu sebagai makanan tambahan
selagi dia selera makan nasi , atau mmg jenis pemakana
xde masalah klw dia tak minum susu

QASEEH HATIKU QASEEH said...

sy x kesah la psl anak2 masi minum susu gna botol susu tu..psl prna try gna gelas or botol yg khas utk anak2 dah bsr..tp anak2 akn stop menyusu bla kta tukar cara minum susu tu..lagik pn klu gna botol susu x tumpah..anak2 akn duduk/baring sehingga susu abis..klu dlm gelas selalu susu x abis..jadik x kesah la smpi bla anak2 nak minum susu gna botol..selagi dia org nak menyusu..jgn plk kerana nak stop mnggunakan botol susu..anak2 will stop minum susu..susu kn baik utk kesihatan anak2..anak sy skrg yg sulung 8 thn still mnyusu botol..sy bg susu ducth lady 6++..klu yg 5 yrs tu sy bg sustagen..bkn apa2 kdg budak2 nie mkn nya x menentu..jd dgn minum susu dpt la kc complete vit/zat2 yg patut..atleast la jgk kn...prna dgr se org dktr gynae x kesah anak2 nya smpi umur 7-8 thn menyusu dlm botol..lg bagus dia kata ..susu x tumpah2..

ZanaNordin said...

susu penting untuk kita esp kanak2 kan..so, rasanya minum susu nie takde had umur utk berhenti....selagi anak nak minum susu, selagi tu ler bagi...

cuma mungkin boleh tukar dari minum from botol tu minum from cawan....Batrice pun still membotol lagi....esp bila dia nak tido...

tak payah risau2 sampai bila boleh stop susu tu anje..
as long as balqis nak menyusu lagi..bagi jer....

MyRule said...

I minat tommee tippe :)

I think kita memang perlu minum susu. Org dewasa pun minum susu. :P

Iela Fazielah said...

anje... samapi dia besar... even kita dah beso pun minum susu.. inikan kanak2..

4 anak2 ila, mmg ila xstopkan susu..sbb susu tu suppliment utk diaorg.. mmg diaorg dah mkn.. tp bkn tiap2 hari diaorg dpt zat yg cukup..so..susu yg backup... so...untill dah besar la dia kena minum jugak

also..irfan n syafiqh pun minum susu ni dr kecik hingga skrg..eccept irfan xminum S26 sbb dia mmg minum susu bdn..hehe

Agnes Kanyan @ Mummy Vish said...

minum susu sampai bila2...skrg susu byk susu mengikut umur di pasaran tak kira baby, remaja, org dewasa dan tua..coz susu bagus utk badan...

sebenarnya dulu avent (yg bertulis naturally) dan bewarna putih jernih pun bukan BPA free...baru this few yrs je avent BPA free...dia terpaksa compete dengan brand dr.brown, nuby etc sebab tu buat bpa free..so skrg dia keluarkan yang Honey PES bottle dan warna putih blur...kalau anje nak tukar botol susu boleh try DR.Brown lebih kurang sama dengan avent malah lebih baik kerana proven retain milk vitamin...yg penting BPA Free..tpi lagi bagus kalau guna botol kaca dan stainless steel lebih selamat dri plastic..

mamalieyna said...

herm...kurang jugak ilmu psl ni..kita tunggu respon dr mereka yg berpengalaman..hu~ arif pun dh tak de checkup2..so, takde peluang nak chitchat ngn doktor..

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to mama yatie:kita memnag guna avent tapi ingat nak try yang lain plak, TQ ye untuk pendapat tu

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to K: tol jugak tu, TQ ye untuk pendapat tu

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to rose: tq untuk pendapat rose...

kayyana said...

Pada pendapat yana, selagi balqis nk minum susu bagi je.. bgus utk tulang dan gigi die anje.. pasal botol lak yana suke tommy tippie.. try la.. hehehe

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to ayu: tu la plan nak bagi minum cawan je tapi bukan sekrang la kot...takut dia stop terus plak

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to mama balqis: TQ dear

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to Amy: TQ untuk info tu, very terang sharing is caring..samalah kita peminat setia AVENT

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to suzie: yup tol tu...kalo tak, tak kan ada susu untuk dewasa plak kan?

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to CT: TQ untuk komen tu, sharing is caring

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to cik dah: tol gak tu...takut plak sampai ke sekolah dia nak bawak botol susu..

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to yangyuy: yup tol tu terbaik punyer

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to nana: oh ye ker,now damia minum milo la ek, balqis tak suka susu warna lain selain warna putih susu tu, pernah try susu warna coklet, dia kata tak nak sebab kotor...adei...pening2

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to qaseh: oh yer ke...tapi nanti dia tak de nak bawak pi school ke?kita risau gak kot2 nak bawak pi school plak?

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to zana: yup tol tu pendapat yang sama dengan reader yang lain TQ ye

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to my rule: o ye ker, leh la survey nanti...

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to lela: oh yey...peminat s26 jugak ek, samaah cam balqis...TQ ye untuk pendapat u tu

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

to agnes: o ye ker b4 this pun tak BPA Free, u mention ni baru kita tau...TQ ye untuk info tu

Huda said...

ikut budak gak kut anje..if dia suka minum susu smpi umur 5 tahun xkan kita nak paksa suh minum lg kan..biar dia benti sendiri kut, but umur dah 5 6 tahun kita ajar guna cawan..xde la nampak cam baby2 lg kan :)

azura samsuddin said...

susu tu sbnrnye sampingan je bukan keperluan sgt sbb skrg balqis dah 3 tahun so lebih penting makan dr minum... tp pastikan balqis makan yg completela sbb utk tumbesaran, minum susu mmg boleh cume jgn jd amalan means jgn anak tu bergantung pd susu semata2 n xnak makan.. zura de anak sedara yg mmg kurang mkn lbh kpd susu saje w/pun dah umo 4tahun..

sharing is caring...

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

sekarang farisyah dah nak masuk 5 tahun..jue masih bagi minum susu cuma bukan dalam botol susu...dan rasanye cik jue akan kasi dia susu selagi dia mahu...tapi kalau boleh nak kasi dia besar sekurang2 sebelum tidur mesti minum susu dulu...

EiJa ZaQuaN said...

eija rasa selagi anak kita nak minum susu..biarkan jerk dia suka minum susu..

cuma kalau dh nak masuk tadika tu umur pun dh 5 tahun..bole la tukar susu botol kepada cawan kalau dia nak gak minum susu..

anak eija dh nak masuk 3 tahun tp still minum susu..cuma nmpknya dia dh kurang sikit minum suka..tp dia suka minum susu kotak dutch lady strawberry/coklat tu..

eija pernah tanya doktor..xpe ke kalau anak kita suka minum susu kotak..doktor kata ok selagi ianya ada kandungan susu..

HB utk anje ari ni..:)

Farra Dhelina said...

minum selagi yg diorg nak minum lah anje kan..selagi diorg nak..bagi je..biar sampai nak kawin pun takpe..hehe..

BIONIC WOMEN said...

eily rasa kena minum sampai bila2 ler.
kalau dia sekolah nnti lagi ler dia perlukan kalsium dan protein utk tumbesaran..setiap tahun penggunaan kalsium semakin bertambah..kalau kita stop susu nnti takut ada leak kandungan kalsium dalam badan, so masa dia tua nnti cepat ostoperiosis (betul ker eja) pastuh nnti takut gigi dia cepat reput..
Anak2 yg sedang tukar gigi dari gigi susu ke gigi kekal lagi perlukan kalsium yg tinggi..
even eily pun masih minum susu 'ensure'..hehe
Dhiya guna NUK tapi ada jumpa botol susu FIFFY yg BPA free tapi murah.
Wide neck..sebab eily memang guna wideneck..
Check kat entry eily

http://violetgloves.blogspot.com/2011/03/botol-susu-bpa-free.html

farahazmin said...

salam.. mcm saya. amsyar minum enfagrow.. rasa nk je tkr susu tp dak kecik ni susah tul nk tkr susu lain.. setia enfa from baby tp duit kuar mcm air la nk beli susu dia.. huhu.. amsyar guna botol MAM.. mmg pengguna setia MAM sbb x nk bagi kembung n suggest from dktr kata botol jenama tu bagus..

ADEEYA said...

Hihi my cousin dr kecik until now minum susu. sekarang dia dah 8 tahun dah. Cuma nw dia minum dlm cawan lah dh besar kan malu lah minum botol hihi

[-suziey-] said...

hiks..comel je balqis time kecik2..

emm xleh nk share lagi sbb aQeel still menyusu..for me lg lama lg bagus coz susu tu sume nutrition ade kan..plus utk calcium..

Shahida said...

Salam...sy hampir kalah dgn ank skrg ni.merengek2 nk susu.baru 3hari stop botol..umur 2y7m...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.