Followers

Thursday, March 24, 2011

♥ Umur Berapa Tahun Sepatutnya Anak ke TASKA? ♥

Nak Mintak pendapat kengkawan semua,
rentetan daripada entry yang lepas pasal tahun depan mama nak hantar balqis ke Kindergarten
mama dah survey Medelaine Kindergarten tu
then jami dah sama2 setuju nak hantar balqis ke kindergaten tu
tapi ada kawan mama komen cakap

Bukan ke terlalu awal untuk hantar anak ke School?
sebab dia pernah jadi situasi seperti berikut:
Siti bukan nama sebenar telah pun mula menghantar anaknya ke school
sejak anaknya berumur 3 tahun
tapi setelah usia anaknya menjangkau 5 tahun
anak beliau telah mula menunjukkan sikap tk berminat nak ke school
siti dah jadi pening memikirkan peel anaknya
sebab biler pi school anaknya tak mau menulis & membaca
sebab dia cakap dah jemu then dia memang dah pandai membaca
ape yang diajar oleh cikgu...

itu situasi pertama, situasi yang ke2 pun sama jugak
ada sorang kawan mama hantar anak ke school dari umur 5 tahun like balqis la
then biler masuk darjah satu anak dia tak nak pi school

erk...betul ke nanti jadik camtu ek?atau tak semua budak jadik camtu
kalo balqis jadik lagu tu haru la dibuatnya...
ada sape2 yang pernah mengalaminya?


Sekian,
Happy Blogging
Sila Klik2 Jika Berminat

20 comments:

emma said...

emma rs 5 tahun dah ok klu nak hantar dia sekolah.Tak la terlalu awal sgt... Mcm si siti (bkn nama sebenar tu) terlalu awal,anak 3 tahun dah pg sekolah...

Lagipun kanak2 nie bukannyer boleh stay tempat yang sama.. klu tahun nie kite hantar anak ke taska A, so tahun depan jangan hantar Taska A lagi, cari taska B plak.Dapat cikgu baru and suasana baru...

eima said...

fahim yg pegi tempat asuhan aka taska pun tak mo pegi .. kul 2 pagi nangis jerit2 tak mo pegi ... pastu terjaga lagi nangis lagi ... pastu nangis lagi ... bila dah bebetul hantar nangis lagi ....

huhuh cam ne la nk selesaikan masalah aku nih ... tahun depan cek gu dah suruh pindah taska utk budak besar dah 4-6 tahun ... sedangkan tahun depan fahim ikut bulan br nk masuk 3 + ... belum 4 lagi ...

rasa nye utk kes balqis 5 tahun dah ok ... 5 tahun nih anto private kindergarten ... bila dah 6 thn hantar preschool

mummy_ayu said...

bagi ayu 5 tahun just nice kot...tapi difrent la supaya diaorg tak boring...sbb kalu school sama..dah tentu diaorg ajar benda yg sama....Ian pun tak antar2 lagi sbb tunggu nak pindak umah..bila la umah nak dapt kunci nie...

Nad @ MamaZakwan said...

takde pengalaman lagi anto anak ke skolah

tapi cdgnya nak anta zakwan ke tadika thn dpn (zakwan 4thn)
kasik campur ngan kawan2,
main ngan kawan2
sbb selama ni dok ngan mama je
tu baru perancangan..

tapi rsenya, umo 5thn dh ok
bukan sebab anak jadi malas nk ke skool @ taknak belaja
tapi kasi dia bercampur ngan kawan2
tadika je pun
tak leh la mengharap sgt kat budak tu lebih2..

anak malas @ taknak gi skool tu..
rasenya mak pak kena usaha la sama2..
nasehat, reward, tunjuk contoh yg baik..
jgn harap kat cikgu je nak kena layan anak2 tu..

hemm, ntah bleh pakai ke idak komen syaa ni, hehe

Afne said...

hi mama aqish.

rasanya umur 5 thn plg sesuai kot. ada setengah org nk bg pendedahan awal hntr anak seawal umurnya 3 thn ke sekolah. mungkin juga anak jd boring sbb dia stay kt sekolah tu bbrp thn tp proses pembelajaran tetap sama setiap thn.

afne cadangnya nk hntr hana ke sekolah next year (5 thn). tp tak survey lg tmpt. klu afne dh pindah kg ddk sama dgn husband, dia cadangkan hntr hana ke sekolah cina. tgk la lg mcmn.

LYAfrina said...

lya ingt nk htr thn depan.. umur 3 thn.. tp tlalu awl plok.. tkut dia bosan.. rasanya umur 5thn sesuai..

Pn. Zana said...

5tahun dh ok hantar ke tadika. 6 tahun prasekolah .kalu dapat prasekolah kat sek rendah lagi best. kalu x, stay kat tadika yg sama je la.

Ammar ni lahir hujung tahun. kesian kan ?huhu.

Bionic women said...

5 thun dah boleh masuk kindergarten asenya..cuma kena pandai pilih modul kindergarten yg menarik. masa servey tu, jangan hanya servey harga n lokasi, servey jugak modul pembelajaran dia..kalau leh try g tgk suasana cikgu tu mengajar..
sebab utk age 4,5 thun anak2 lebih cenderung kepada pendidikan berunsuran fun, game..bukan menulis, membaca all the time..
banyak kindergarten yg offer special teknik of learning.fun education..yg penting anak2 happy..bukan stress..

~~@lyci@~~ said...

alycia rasa nk hantar Adam 4 tahun.. ok x.. ke awal sgt.. kang hantar lmbt2 takut tertinggal pulak..

eRiNsZ said...

erin da antar eisya (4thun).

cgu dier bgtau tau yg stiap umur ade sylybus nyer yg tersndiri.. means 4thn lain, 5thn lain, 6thn lain...

n erin x stuju lak tkar-tkar tdika sbab.. nt tak de ksnambungan.. means klo tdika yg sma klemahan ank kiter dpt dbaiki dr thun ke thun..

~Siti Hajar~ said...

Anje, ini dr pgalaman khjr sndiri yer, anak khjr yg sulung Danial dihtr ke skol seawal 4 thn, tp bila msk usia 6 thn dia mula tjk xminat, Dalia khjr mula htr 5 thn, pandai jgk, sama bijak je dgn Danial...btl Anje htr awai nti anak2 bosan..lgpun htr awai2 ni bukannya belajar sgt, cikgu hya ajar basic & cara bgaul je..

Nana said...

damia nanti kita nk anta
umur 5 thn
awal2 sgt kang tkt dia cpt bosan
dah tgk banyak contoh
anak kakak anta umr 4thn g skolah
pastu dia asik nk monteng je

mamalieyna said...

5 tahun sgt sesuai rasanya..pd kak einalah...awal sgt kang bosan plak..hee~

sW33tdARLiNG said...

masa saya kecik2 dulu.. ada anak kawan mak saya yg anaknya masuk tadika umo 5 tahun.. mmg btl, bila masuk darjah 1, dia tak mahu pergi sekolah...

saya pun tgh confuse gak ni.. sebab zaman skang, masing2 dah hantar anak2 pi sekolah dr umo 4 thn lagi

Mummy said...

umur 5 ker 6 tahun ok dah kot kalo nak antar anak ker taska..
tp yg sy pelik ngan parent skang nih..terlalu push sgt anak utk blajar..kanak2 elok dibiarkan dia menikmati saat kanak2 nya..sebab nanti takut efek bila dia dah besar...kiter biarkan dia bermain berkawan tp dalam pemantauan lar...skang ni sy peratikan anak baru masuk darjah satu dah kena pegi kelas tuisyen, kelas piano, sekolah lagi, ujung minggu antar plak kelas renang...kesian kat budak tuh...kena bagi ruang pd dia menikmati saat kanank2 nya..maaf terbebel plak..huhuhu

CiK Jue aka ibu FarisYah said...

anje seperti yang jue tahu (sbb selalu pergi ceramah tentang pengajaan kanak2 dan selalu berjumpa pakar kanak2)
setiap anak harus diberi pendidikan awal tapi kita tak boleh paksa dia sebab setiap anak adalah berbeza.untuk tadika boleh hantar dr umur 4 tahun....tapi ingat kita hantar untuk di belajar bergaul..jangn paksa dia jika dia tidak dapat menerima pelajaran yang diajar kerana mungkin untuk dia masih belum sampai tahap di menerima pelajaran-
contohnye farisyah ...cik jue Hantar tadika umur 4 tahun tapi masa tue dia suruh dia buat abc pun dia takpandai..ikut titik 2 pun dia malas tapi masuk je tadika 5 tahun automatik dia pandai buat semua tue...-bila jue tanya pakar dia cakap masa umur 4 tahun dimasih belum terima pelajaran yang diajar
satu lagi budak kita tengok dia bukan melalui tahun kelahiran tapi melalu bulan yang dilahir
contoh:-farisyah lahir bln 9 jadi ikut umur asal sekarang umur dia baru 4 tahun 6 bulan jadi kita kena ikut perkembangan budak 4 tahun 6 bln bukan budak umur 5 tahun.....
harap anje pahamlah...sorry cik jue melalut pula ye....saja nak kongsi ape yang cik jue tahu...

shiemz said...

Shiem lak mcm nie... Hadzeq memula plan mang x nak hantar ke tadika... Tapi dlm bln 2 ghitu, kawan² sebaya dier (4 thn) semua xde kat taska sebab derang ke tadika di awal pagitu... Pastu hadzeq slalu mengomel kat umah "hadzeq x nak kawan ngan budak pompuan, hadzeq nak pegi school". hahaha.. sian plak pikir kan... dah la bulan 3, so tadika pun banyak dah full.. tetiba ibu taska ckp, hantar hadzeq ke tadika KEMAS jer la.. sebab ade kosong 1. Pastu ghamai geng dier kat situ... S dgn senang hati shiem pun reg la nama dier kat tadika tue... Alhamdulillah... skrg 4 thn ke tadika.. cikgu pun ajar basic2 jerk.. Xpelah, plan umur 5 thn pun kat situ gak ghasenyer.. tapi kalu ade rezeki umur dier 6 thn nak hantar tadika lain.. supaya dier x ghase boring. Actually, nak hantar anak ke tadika seawal usia 3 @ 4 thn, bukan la satu kwajipan tapi skrg dah jadieq 'trend'. So terpulang pd kiter nak ke taknak.. Kiter kenal anak kiter camne.. Just bat yg terbaik jer lah... :)

kayyana said...

rasanye 5 tahun mmg sesuai utk hantar ke school.. ms tu budak2 akan senang terima ape yg cikgu ajar.. klu tetibe balqis taknak g school anje kene buat cara psikologi skit la kt die.. ada cara2 nye... tp yana pun tak pasti. yana btau ni berdasarkan ape yg yana bc kt tenet je lah

MamaYatie said...

Ni pendapat saya la..bagus sebenarnya kita bagi pendidikan awal kat anak2 dengan syarat sistem/modul pembelajaran sesuai dgn peringkat umur mereka.

Anak saya, Nurin pegi sekolah dr umur 4thn (tadika montessori), sekolah dia bukan belajar semata..lebih kepada fun learning & aktiviti2 kemahiran hidup. this year,5thn baru masuk tadika lain yg belajar punya.Alhamdulillah, 3 bulan pertama ni hasilnya amat memberansangkan.

anak no.2-nadhira pulak, rezeki dia dapat masuk taska permata(program permata negara) sejak thn lepas. masa tu dia br 2thn. budak2 kat situ memang bertuah sbb mereka didedahkan dgn macam2 aktiviti..dalam & luar taska. So far, apa yg saya nampak Nadhira sngt independent, pandai bergaul dgn kwn (even tolong kawan2), berani berdiri/nanyi depan org & minda lebih terbuka. unfortunately, mmg susah nak carik taska swasta yg boleh provide pendidikan yg spt ni. So, mysara terpaksa la tunggu Nadhira abis (next year) baru boleh apply utk masuk sana.huhu

uiihh..pjg ko..

mama tisya said...

umur brp nk antar ank ke sek tu depend pd parent..kdg2 ada yg tk mampu dr segi kewangan..yela skarng ni msk tadika pn bole tahan mhl mcm nk msuk kolej...so kalo nk antar ank ke tadika mayb 5thn dh sesuai

tp bab yg ckp antar ank awl lps tu ank tu boring tu depend pd ank tersebut jugak..tk smua ank sama tp mmg ada yg ank jd boring

kalo umur balqis ni mcm baya tisya better antar mcm playschool..so die tkde la terlampau berat sgt nk study compare yg umur 5-6thn...atleast die didedahkan suasana school b4 pra school...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.