Followers

Wednesday, April 20, 2011

♥ Menjawab Persoalan Ape Itu AUTHOR BLOG ? ♥

Ok berbalik pada tajuk Entry sebelum ni, hye curik2 masa je ni ada ramai yang bertanya
so tak sedaplah tak jawabkan...

Author blog adalah orang yang di invite untuk manage blog kita untuk mejadi admin atau user biasa je
kalo admin orang berkenaan boley post entry, delete entry atau leh wat ape je kat blog kita macam blog owner la...
kira macam FB jugak la, ada admin dia kan...so blog pun ada
kita leh invite orang lain melalui email then mengikut proses seterusnya untuk menjadikan orang tu salah sorang admin blog kita
selalunya, bila kita dah kehabisan storage untuk upload gambo, maka kita perlu create Author baru
cara2 nak create leh tengok tutorial yang mama pinjam dari blog LYA
kalo invite untuk diri sendiri, makanya kena ada akaun Google yang lain..
so tiap kali nak log in, mama leh pakai ke lima2 email diatas
5 Author untuk 1 Blog...

untuk pertanyaan Rara telah pun sudi dijawab oleh
Eima...TQ ye betul tu ape yang eima cakap kan tu

ape yang cuba disampaikan oleh Amy ni, kalo tak mau follow kita kena log in balik akaun blog 1st Author, then kalo nak upload gambo kena log out 1st author, then log in 2nd Author yang baru
kalo Author ada lebey dari satu la...

EjaMaria, kalo nak tau Tutorial leh klik2 link kat bawah ni
Eliss: biler dah tak leh upload gambo, kita kena add Author baru untuk mendapatkan storage baru,
sebab Author lama tu dah fully storage...

1 Blog leh ada sampai 100 Author, kalo dah lebey dari 100 Author makanya biler nak upload gambo
kena la beli storage, tak de FREE dah k...

Rose: yup tol tu, kalo nak jimat space kena resize gambo, tapi mama maleh nak resize, kengkadang je rajin, time DSLR ni baru rajin nak resize, kalo nak resize leh pakai PhotoScape...

so clear ke semua persoalan tu?
paham ke ape yang mama cakap tu ek?cam serabut je ayatnya...
kalo ada sape2 yang leh terangkan lebey detail, sila komen k...

Sila Klik2 Jika Berminat

11 comments:

eima said...

klu baca lelama ..aku pun pening ..hahaha

janji faham konsep inite author dah bleh faham selanjutnya ...

tgu dah siap folo balik semua aku nk tukar gmail aku jd admin skrg nih biar dulu la...

mummy_ayu said...

ooo...mcm tu ker..ma acih..baru faham....

mamalieyna said...

paham2..cumanya tak dpt lg nak tukarkan admin asal kepada admin baru..yelah skrg ni kecoh2 pasal akaun yahoo n gmail ni..kak einanye blog admin still under yahoo mail..so step nak tukar admin author kpd new mail gmail..camne eh?..huu~ dok try tak berhasil lor..

mamalieyna said...

eh...nnti senang kak eina tnya direct lah..cam jauh benor nk tnya kt blog ni..ekeke..

Mamamya said...

wahhh..ada nama saya di situ...:) terima kasih anje...w'pun blm 100% faham tp dah tau apa funfsi author tu...

cuma yg ni mungkin anje t'silap taip kot..."1 Blog leh ada sampai 100 blog," td baca 3-4 kali juga nak bagi faham....rasanya anje nak tulis "1 blog leh ada smpi 100 author" (agak je ni....)

apa pun..terima kasih sgt2 kongsi ilmu..:D

zaidah said...

klu mcam tu bleh lah zai buat bebanyak author.... bagi standby klu tak bleh nak upload gambar

MamaYatie said...

n3 kedua anje pasal ni kan..insyaallah dah paham..skrg belum perlu lagi sbb masih rajin resize pic..lagipun blog br sethn jagung..may be one day kena buat jugak ni

♥MiZz-siHa♥ said...

KLAU BACE MULA2 MCM XFAHAM....BL BACE BACE BLIK..FAHAM..FAHAM..HEHEHE

Nana said...

owh ic
ok skang dha paham..
kita ni tau berblog je menda2 teknikal gini mmg fail hahahaha
tq sebab sudi menjawab kemusykilan

Farra Dhelina said...

fra baru ada 2, buat standby hehe

mama rifQy said...

Kurang paham sbenarnyee..tapi arituu..terkene kat naa..so mmg kene godek2 laaa jwbnyeeee

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.