Followers

Wednesday, May 4, 2011

♥ Vacation - Cuti2 Ke Penang ♥

Cuti 3 hari plan semua jadik caca marba, daripada nak pi vacation
last minit bertukar ke balik kampung
agenda dimulakan pada hari Jumaat malam sabtu
balik kampung ke Selama Perak, jalan jammed giler bermula dari Highway TG.Malim
kami pi berehat ke R&R Tapah,

time kat R&R kol 12 tengahmalam anak dara main kat playground sementara menunggu
abang papa dari Pahang, kami konvoi sama2 balik
sepanjang jalan mata mama dah macam ayam berak kapur
tapi tak leh nak lelapkan mata jugak la, risau kalo papa ngantok walaupun hakikatnya
papa bukan kaki tido...kami sampai kampung kol 3.00 pagi

Sabtu kol 10.00 pagi kami plan nak pi Penang
mula2 nak tido sana, tapi biler abang ipar mama nak ikot, so tak jadik tido
pi balik ari ni, tak kan tak bagi ikot plak kan?
plan nak naik feri, nak bagi balqis merasa naik walaupun masa balqis tecik dulu dah pernah naik pun
time ni beratur nak bayar tiket naik feri RM7.70 untuk dua hala
perjalanan makan masa 20 minit - 1/2 jam gitu

nak naik feri ni banyak dugaan k, dugaan menunggu giliran adei siap matikan enjin kete lagik
berapa kali Q la baru dapat naik feri, time nak pi seberang yang lambat sangat2
time nak balik malam tu cepat je

pemandangan atas feri, ada kapal2 kecik kat situ


balqis with love from Penang, muka cam takut je, senyum tak ikhlas ha ha


baru nak senyum tu pun sok dukung je



kami ber6 mama tukang snap2, ada sape2 kenai abang ipar mama ni?
keje TUDM kat Pahang

mama + balqis with love


nampak chubby giler kan mama kat dalam gambo ni
papa dah start soh diet la, nanti preggy takut lagik membuak2 plak naik
so minggu depan start puasa k....

bot nelayan

Feri yang kami naik, setiap Feri ada nama sendiri, pualu kapas, pulau pinang, pulau undan
pastu kami pi makan kat restoran subaidah..makanan?ok la then kami ke Taman Rimba Air Terjun

tak mandi pun sebab planning nak jalan2 je

leh tahan ramai gak la yang mandi manda kat situ

pastu sambung ke pantai Batu Feringhi

suka anak dara ni tengok sepupunya main air

see mula2 takut nak main air, kotor katanya pijak pasir tu





desiran ombak di pantai
pastu join sekaki gak sampai basah suar, sib baik ada suar lain

balqis with mama

lepas berpeleseran dipantai kami ke Plaza Gurney
pi Parkson misi mencari botol susu baru balqis
papa siap cakap "macam dah tak de parkson kat KL"
sibuk nak cari kat penang gak, ingat nak pi Queen Bay tapi tak sempat la
kalo kami tido kat Penang harus la berjalan sakan
dalam kol 8 lebey after solat maghrib kami bertolak dari Penang
singgah ke Bukit Mertajam pekena Char Keow Teow popular kat Restoran Aquaria
RM4.00 untuk pinggan besaq, gambo tak de k kang papa bising plak snap2 pic

sampai rumah kol 12.00 tengahmalam, jalan sakan macam orang giler
tak ingat nak balik rumah, tapi tak best sebab tak dapat bermalam kat penang
papa cakap next time kami pi bulan 7 ni plak...hoyey...

kesimpulan bercuti, so boring k, ape yang membosankan mama
first2 mood dah spoil dengan masalah opis yang mama terima sms dari boss mama
adei deme ni tak reti bercuti sungguh la, kaco boss mama then kaco mama plak
bukan ke opis tutup, ape je masalah tak leh sattle time cuti k

after that spoil sebab tak de langsung gambo yang super duper best
sebabnya balqis tak mau posing biler dia ada GENG BAS SEKOLAH + UPIN IPIN
confirm dia wat tak tau je kalo soh posing
nampak gaya kalo pi bercuti tak leh bawak sape2 la
kami pi bertiga sure dapat banyak gambo yang cantik2 ha ha ha...
tu je la nak citer, tak de yang best pun,
nak jumpa GIE + Zura pun tak sempat sebab msa singkat sangat
hasil jalan2 kat penang dapat la rembat kasut sepasang sorang
cuma balqis je tak dapat rembat tak de yang kenan
then singgah kat stesyen bas beli jeruk kiriman dari kengkawan opis

nyum2 kuat tol gas dia, mama beli yang campur2 je
kasi zoom sikit

lazat ada sape ngandung?mesti suka kan...mama kalo jeruk suka yang masam2 kalo yang manis tak suka, RM4 untuk plastik kecik then RM8 untuk plastik besaq

p/s satu entry untuk percutian 3 hari, dasyatkan...

Sekian,
Happy Blogging
Sila Klik2 Jika Berminat

31 comments:

mama rifQy said...

ist time dengar percutian anje yang tak best !biase..sangat2 best!!

MrS. F!zA said...

walah..jalan2 sakan..dh lama tk naik feri penang tu..dlu bljr selalu sgt dating naik feri..kekekeke

ibu qaleesya said...

seronoknya p penag. xsabaq nk p penag bulan 6 nih. sambil ada kerja kat sane.. hehe balqis ikut muka ayahnya.. cutenye balqis

MRS. K said...

tak suke makan asam... huhuh..

LYAfrina said...

sekali sekala best gak blh balik kampong.. lya xde kampong.. bila cuti jer..keluor kampung. dh mmg duk kat kampung y dekat dkt family.

Gieyana said...

nmpak best jer nie? Apsal x best lak! Nnt dtg sini lg kita ngedate k..we all x der kt Penang..huhuhu

owhh batu feringgi..tpt kesukaanku n Nureen..nnt leh lepak2 sini lg..lucky tinggal kt Penang..hahaha

Fieza79 said...

uishh balik kg ye...ronda penang lg...kfieza tkde pulak pi jalan2 mana..teringat jgk nak pi penang cuti aritu...tp tk jadi kalau tk ntah2 teresempak anje hehee..

nureen said...

anje dtg png ek.. nureen pon ada area png je x kemana.. x g bkt bendera ke?? klau x bleh la terserempak hehehe...

Sidratul Muntaha said...

oklah tu anje dpt jalan - jalan..
Allah bagi rezeki sihat dan duit tuk pergi jalan - jalan.
banding2kanlah dgn org yg sakit,ade duit tapi tak boleh bergerak.
badan sihat tpi duit nak pergi takde...
org selalu ckp bukan sebab panjangnya perjalanan cuti tu tpi pengisiannya...
walau bosan tpi bdn tak letih sangat pun bagus jugak..

Mama Zharfan said...

me suka jer baca entry ni :) suka gaya bahasa anje sgt santai
;) me nak kena tunggu menang mana2 contest baru boleh pegi cuti2 msia hehehe sbb tak de bajet nak cuti2 ni :p ari tu dh cuti2 cherating--entry belum siap, sbb nak kena buat penghargaan utk adrinis yg taja cuti2 tu ;)

mummy_ayu said...

best tu gie penang..naik ferry memang penat bab tunggu tu, tapi bila dah naik..best..
Ian pun sibuk nak gie penang lagi, tak tau la bila leh pegi..

fazilzura said...

cuti2 akan jd x besh bile tetiba pk psl opis kan kan kan ... zura pun x suke jgk , tu kalau cuti2, kdng2 off je hp ..wakakakakakakk

oh x sempat jmp dema2 (zura & gie) ke .. x per , kato nk g bln 7 kan ...leh le jmp time tu

etiey.com© said...

kalau pergi penang, tak sah kalau tak naik feri erk. tapi kami lama benard ah tak naik feri. kecik2 dulu je rasanya...

[-suziey-] said...

uik..membosankan ke..hmm..xpela..kita hanya mampu merancang..Allah yg menentukan..redha je ok..

anje awk dh rembat DSLR ke? few gbr nmpk mcm guna DSLR..nmpk bokeh..hehe..ke kita yg missed the train ni..ekekek;D

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

aik..td tajuk laing..tak sempat nak komen lagi..ehehe bila refresh dah tajuk lain plak..

takpela..nnti pasni cuti2 3 beranak je..baru sonot wat ape sahaja..ehehhe

MamaYatie said...

huhu..kami pun kat highway di mlm yg sama..dah ler tengah demam..kul 3pg br smp taiping..tak tau plak anje turun penang..kami ada juga plan nak gi tp sbb saya demam tak kebah2 smp hr ahad makanya tak jadi pegi

Zue AnnaLeeya said...

wahhhh... bestnyer jln2 erk... akak pon tingin bwk anak2 merasa naik feri... tp ntah biler la.. huhu...
klu gi penang tak sah klu tak beli asam2 tuh kan... kecur nengok...

haishhh... suziey nih tertinggal ketapi la... anje dah lama tau rembat dslr tuh... sbb tuh gambo2 anje makin cun skrg... nada jeles di situ... hahaha...

Nana said...

bez kan jalan2 penang
kita mmg suka tiap kali blk penang kg amrul
sebab bole makan sedap2 kat penang hehe
tak g makan laksa janggus?hehe

~Siti Hajar~ said...

Hr Anje ke Penang khjr pn ada sana, kat bt feringhi jgk, klu tau blh kita calling2 & jumpa...huhu

Klu km kat cni nk p penang, p nek jambatan & blk br nek feri, br xjem, lgpun nek jambatan lg murah, touch n go RM5.60 je 2 hala, feri mahal ckit..

Byk tmpt menarik kat penang tau ada toys museum (Baqis msti suka, silap2 xmo keluar), bkt bendera (br siap reno, dh tukar train), akuarium perikanan (tgk ikan yg unik2), taman rama2 (best!)...nti nk mai penang bgtau len k..blh km jg tourism guard...haha

zaidah said...

suka asam...penuh warna warni....kenapa plaklah tak bestnyer tu anje.....

eima said...

tak best sbb penat ek ..kena balik ari ek

Zie Fauzi said...

bulan 7 nanti kalau jadi mai penang.. roger2 la.. kami pun duk penang,nak mai tido kat rumah pun xpa...

kena tidoq sini baru best jalan2.. naik bukit bendera ka,naik bukit kt taman negara ka.. pi monkey beach ka...hehehe...

yantz-yeem said...

alahai xde pun gmbo balqis pandg camera ngan senyuman!!!heheh..xpo pasnie leh pi coti2 lagi leh snap gmbo puas2..budak2 mmg camtu

♥MiZz-siHa♥ said...

nsb baik kt blik ipoh jumaat tu gerak awal...klau gerak mlm sure jem jgk..jumaat tu ct..lps solat jumaat dah gerak blik ipoh..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wah..bestnye..cuti2 jln sakan..
kita cuti duk umah jer.. :)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

lama tak datang sini....nampak mcm biasa tapi bestkan...

Fafau De Craft ( Zana ) said...

makk,jeruk penangg...sedappp!

Fara_Adura said...

Bestnye penang kan. Nape tak ke vistana aje. Apartment 3 blik leh share ngan sedara mama tuh. 150 aje masa fara pergi cuti sek ari tuh. Berbaloi2 =_=

Suliana said...

salam singgah.. cantik gambar2 :-)

EiJa ZaQuaN said...

xpe la x dpt tido penang..dpt jalan2 penang pun ok dh anje..
adess..terliur ibu mengandung tgk pic jeruk tu..nmpk cam sedap jerk sume..hehe..

ibuayahdamia said...

kami ke lumut..anje ke penang...btw semua gambar pun cantik2...

huaa..entry gi lumut tak der masa lagi nak buat laaa...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.