Followers

Friday, May 27, 2011

♥ Gadget Oh Gadget - $$$ ♥

Jangan sesekali terjebak ke kancah dslr ni k, kalo dah terjebak sure
akan ada banyak fulus yang bakal mengalir
nak2nya kalo yang jenis suka survey2, mula2 kata survey
tapi last dok teringin nak beli sampai masuk dalam mimpi dah beli...ha...ha...ha...
al kisah semalam sekali lagik pi Digital Mall
tapi tak de beli ape pun, papa nak servis lappy gedabak papa tu je k
dalam dok tunggu  lappy di servis, then kami jenjalan sekitar Digital Mall
nama pun Digital kan sure la banyak barangan intelek, camera, hanset yang ada kat situ
mula2 dok tengok Ipad, ramai tol orang beli, ada gak yang beli Sony Galaxy tu
papa tertarik dengan HTC, dah dok tenang2, tapi dek kerana baru je beli hanset
tak de la beli...kweng2 sape soh beli cepat sangat kan tak dapat HTC
Then masuk ke kedai syurga DSLR...adei berpinar mata
kalo bawak RM50 confirm tak dapat bawak balik satu barang pun k
semua rege mahal2 belaka, kami tak beli ape pun just tengok2 je
tengok punyer tengok berkenan nak beli Lens...

sejak memiliki cik Canon ni, asyik nak membeli alat make up dia je..
maintenance tinggi tol la cik canon ni

yang lagik sorang ala2 Pro G ni pun maintenance tinggi gak
sebelum tu dah pernah survey barang2 tu semua kat website
orang kata survey dulu sebelum beli takut nyesal nanti kan
pagi tadi tanya fiza, kena tanya orang yang pakar bab2 ni k
mama ni masih new lagik, kang kena goreng dengan tokey kedai tu
main beli je la jawabnya, pastu nyesal
TQ fiza bagi cadangan

ni la lens yang bakal mama nak beli 50mm, range rege RM300++ je
yang ni mahal gak la...lom ada budget k...

mama snap pic pun ala2 beginner je..
so pakai lens biasa je la untuk lens photo punyer
leh la snap2 pic balqis
cik Canon mama tak de speedlite, semalam sempat gak la tengok
mahal jugak k, tak de nya yang murah, semua main fulus yang ratus2 punyer
adei masuk dalam waiting list je la ek
then dok berangan nak beli tripod yang kukuh sikit
almaklumlah masa beli dulu dapat yang biasa2 je
tak berapa kukuh lagik...risau plak letak dslr pastu tumbang plak tripod tu
benda FREE kan kalo nak hebat2 sila beli sendiri

ni sumber2 yang mama baca dari website
tapi ape yang mengecewakan adalah...
encik Bank Negara a.k.a Menteri Kewangan a.k.a Papa
enggak mau kuarkan model untuk semua idaman mama tu
katanya dah banyak membeli menang memakai
sila la pakai sampai lebam, adei nampak gaya kena kuar budget sendiri
sib baik teropong duit nuff + HB ada la sikit, so leh la guna untuk beli nanti
kali ni tak dapat nak goda papa soh beli, sebab malam tadi papa dah kuar budget 2011
surat pekeliling bahawasanya tiada lagi duit akan mengalir keluar untuk barangan gadget
sebab papa ada barang baik punyer papa mau beli...
camne tu...kalo la banyak duit cam tok ti...semua mama beli sekaligus...ekekekek...
p/s tu je la citer orang yang dok berangan nak beli k, dapat lens 50mm dulu pun jadik la
tak kan Menteri kewangan luluskan budget untuk beli baru mama nak beli...jawabnya
sila kumpul duit sendiri k
p/s kengkawan kalo nak something selalu kumpul duit husband @ kumpul duit sendiri nak beli?

Sila Klik2 Jika Berminat

15 comments:

Jiji-Fify said...

DSLR mmg mahal. tapi bila amik gamabr puas la kan... :)

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

MrS. F!zA said...

hikhik kalo kaya mcm tokti semua barang leh dapat tnpa perlu angan2 kan??haihh

Nana said...

mmg klw pakai dslr ni
kena kuar duit lebey skit la
nk bli alat2 makeup dia
lom msk harga sevis lagi

Ena said...

akak senyum je la ye anje..

dulu sblom asben akak wat part time photog org kawin memg tak tau mende lah dan tak pernah berangan nak ada kamera slr & segala mak nenek xceseri.. cukup guna yg kamera compact biasa tu je..

tp bila dah jd sebahagian dari rezeki harian.. baru amik tau itu dan ini.. :D

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

takpe anje..slow..mula dari bawah
kang dah pro amek gambor leh la beli yg mahei tu

sy if nak sesuatu suami sy la bagi duit..jarang la sy guna duit sendiri..mekap pon dia bayor. huhu huduh sunggoh perangai.

sarah-najwan said...

seb baik akak tak terjebak..dan xmungkin terjebak kot..takut byk fulus torobang..

hal dslr ni kene minat..kalu minat punya psl..xmikir dah hal2 lain..

[-suziey-] said...

speedlite penting utk inhouse shooting..gbr jadi cantik..

lense 50mm ni kena pndai tgk focal point..n agk jarak..klu x gbr object xsharp..xpe practice make perfect.klu nk amik gbr kawen or pemandangan wide lense the best la..hehe..so far 3 lense tu je la yg suite for all..70-200mm utk kalu nk shooting jarak jauh..ape yg penting klu beli lense amik yg aperture f/1.8-f/3.5..kalau lebih (f4.0-f6.0)dari tu xcantik..gelap..kalau f1.8 - f2.8 akn menghasilkan bokeh yg sgt cantik n superb :)

dinor's family said...

minat juga Tgk DSL ni...tp minat xsama ngan ayah,klu sama kan best bleh rembat satu...

juelee said...

yes exactly.. 50mm memang sangat penting hehehe.. jue tetiap tahun mesti ada alat make up SLR nie.. perabes duet betol...

top up sket2 la yunk.. Jue dulu memula beli 50mm, ada duet beli telefoto lens, ada duet beli speedlite.. now dah complete la, cuma nak beli 18-200mm lens.. yg tu mahaiiiiii uwaaaaaa... tapi lawa gamba die...

mama_umar_maryam said...

xper,alah membeli menang memakai ;),kitorg pon tgh survey2 camera gak nih,tp rasenye nk beli yg compact , sng nk bwk,hehe

ch@ said...

wuhuuu, bagus menteri kewangan anje tu, tegas pendiriannya. hihiii. depend barang idaman gak, kalau hubby mampu nak beli, dia belikan. kalau tak, hanya melihat sambil melelehkan air liur. ataupun bagi dua. minta bantuan pinjaman.

♥MiZz-siHa♥ said...

mmg mahal la benda2 camnie kan..klau jutawan,petik jari je dah..hahaha

Ummi Eisya&Amani said...

sokong apa yang suziey ckp tu..lens 50mm tu kena cari focal point dia..tak silap 50mm tu kat f4-5.6 paling sharp.dulu slalu amik 1.8 tapi pic jd tak sharp..bokeh mmg cantik..superb..lens 70-200mm tu telefoto..klu nak beli yang f2.8 terus..bokeh,power beb..tu pun kena try n error caro focal point paling sharp..

lens ni tak semestinya focal paling besar,gambar akan sharp.sbb tu kena try n try..

dah beli byk lens,jgn lupa beli drybox nanti lens ada fungus lak..mahal gak nak service tu nanti..

mamaRIFQY said...

kalau bab kameraaa..mmg BABA iqy laa..me tak layan..me gune jee

kayyana said...

bestnye ade DSLR.. yana nk beli tp tak taulah bile leh dpt.. kumpul2 pastu gune jugak duit tuh.. hehehe

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.