Followers

Tuesday, May 10, 2011

♥ Kasih Seorang Anak ♥

Kasihnya Ibu, membawa ke Syurga
kasih anak?jangan la hantar mama ke rumah orang2 tua k
ade ke pepatah gitu bunyinya?
ok back to tajuk kat atas tu, kisah pasal balqis yang ringah tulang, badan, puggung & segalanya
biler dengar je mesin basuh bunyi "tit...tit"yang menandakan dah selesai basuh baju
bergegas la anak dara ni amik bakul nak tolong sidai kain
tapi kalo ada kain kat ampaian, balqis suka nak tolong angkat baju2 tu
tapi awas ye, anak dara ni hanya rajin sidai + angkat baju sendiri je k
kalo baju mama + papa tak de kose dia nak wat, besaq sangat katanya

dok gigih nak angkat kain tu
pastu bising soh mama letak kat bawah sikit senang balqis nak kuarkan baju tu dari hanger

selagi mama tak wat selagi tu la anak dara ni bising k
ok dah dapat baju2 tu balqis kuarkan dari hanger then masukkan dalam bakul untuk
proses lipat kain plak

kusyuk beno kalo anak dara ni wat keje, selagi tak habis selagi tu la wat

terkapai2 nak amik kain baju dia

berjaya kuarkan baju tu

lepas satu2 balqis wat, biasala budak wat keje mesti lambat sikit
time balqis sidai baju lupe plak nak snap2 la
balqis pantang sekali kalo mama dok sibuk sidaikan baju dia
kalo mama sidaikan mesti balqis cakap "jangan la mama, balqis dah besaq leh sidai sendiri"
siap tarik bakul tu bagi dekat dengan dia supaya mama tak leh amik baju2 tu
layankan aje la anak dara tengah rajin nak sidai kain kan
balqis kalo wat keje mesti sampai habis, sampai siap sampai berpeluh2
not bad jugak cara sidaian balqis tau, pandai je dia menggayakan hanger tu
paling best kalo tengok dia sidai suar dia kat ampai...so cute

bukan tu je k, balqis ni memang dari tecik mama terapkan sikap rajin menolong
bukan mendera k, kalo bab menyapu pun rajin, dah habis sapu mesti nak mop
walaupun kadang2 tu mamanya yang berganda malas nak mop
tapi dek kerana layang balqis mama pun mop la jugak
dah ada gaya seorang kakak kan, cuma lom ada rezeki nak beradeq je
tunggu tahun depan ye balqis, mesti rajin dodoikan adeq dia...

ada sape2 nak wat calon menantu?mama nak cari menantu yang GAJI BESAQ + KEJE BAGUH2
perh leh tahan demand mama mertuanya ni...ek...ek....ek....
Sekian,
Happy Blogging
Sila Klik2 Jika Berminat

8 comments:

airis naufal said...

amboi.. rajinnye ank dara ni.. bagus buat menantu n., tapi anty xde ank lelaki la pulak..=)

mummy_ayu said...

wah...memang ringan tulang..bagusnya..untung dpt anak dar mcm nie...moga samopai ke besar rajin tolong mama ye balqis...

eima said...

huhuhu baguih ..nye
jarang tau budak baut keja bersungguh slalu separuh jalan je

Bionic women said...

hahhaa..anak pompuan memang gitu kot. dhiya pun camtu..skang ni dia pandai masukkan sendiri baju dalam mesin..kalau tgk bakul dia dh agak penuh dia akan sibuk membasuh..

eily stail basuh asing2..baju dhiya, baju me and baju hubby..hehe..
so seminggu 3x basuh baju..hari isnin baju me..ahad kalau ada tuala or cadar..or anak2..anak2 tu memang asingkan..hehe
hari rabu baju dhiya, ari jumaat baju hubby

mamalieyna said...

bagiuh2x...calon muda sket dr anak buleh?..ekeke...comel~

Mamamya said...

baru nak kata blh buat calon menantu...tgk bakal2 mak mentua dah boh syarat...he3...tp mmg betul nak cari menantu kene lah ada keje bagus kan....karang klu dapat menanti malas camana..??? anak hantu namanya....heheheh...

good girl tau balqis....moga rajin smpi besaq nnti na...

Imaan09 said...

k aqish..pasni dtg buat kt umah auntie lak ek..hehe..rajinnya..dah bleh menolong dah anak dara santekk ni

Huda said...

rajin aqish ni yer..husna pun leh diharap..if minta tolong buang sampah, rajin je dia menonong ke tong sampah :)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.