Followers

Thursday, May 12, 2011

♥ Like @ Dislike - Guarantor ♥

What Does Guarantor Mean?
A person who guarantees to pay for someone else's debt if he or she should default on a loan obligation.

Kengkawan pernah jadi Guarator tak?
mama kat Opis bahagian HR selalu je tengok pekerja yang di Blacklist oleh Bank
atas sebab2 menjadi Guarantor adeq beardeq, kawan dah sebagainya
adei kesian sungguh k, gaji tak leh nak masuk online kena wat cek
then bukan cek biasa plak tu, mesti cash cek, kalo cek biasa bila duit tu float dalam akaun
secara automatiknya bank akan terus potong
takut tol la kalo jadik guarantor ni

mama takat ni tak pernah pun jadik guarantor
kete kami yang 1st car papa beli b4 kahwin so memang atas nama papa sendiri la kan,
then 2nd car beli after kahwin pun atas nama papa
since basic still lepas so mama tak mau jadik Guarantor
bukan berkira, tapi tak perlu lagipun kete kan ada susut nilai

untuk rumah plak, pun atas nama papa sebagai peminjam
mama jadik penama je...ha..ha..rumah beli b4 kahwin
ingat lagik time tu pakat dengan developer untuk declare kami husband & wife
sebab nak letak nama mama as a penama, bank bukan check surat nikah pun kan
cuma time bank call tu kena cakap "YA" je la....
proses beli rumah amakn masa sampai 6 bulan baru kami dapat kunci rumah tu
lama giler k..

so pendek kata, nama mama memang clear dari hutang bank
takut gak kalo kes2 Guarantor then kena blacklist ni
dah tanggugjawab suami untuk sediakan rumah + keperluan lain kan
kita sebagai wife hanya membantu ape yang perlu je

hakikatnya menjadi Guarantor ni memang bahaya tau
boley kena blacklist if orang tu tak bayar
bank akan carik kita as penjamin untuk langsaikan hutang yang tertunggak
tak ke naya jadiknya kita tak buat hutang tup2 kena bayar hutang orang lain plak

so kengkawan pernah tak jadik Guarantor sape2 then ada tak yang kena blacklist
mesti sedey kan sebab tak leh wat pinjaman then bank selalu je call...

p/s kengkawan tau tak gaji husband, pernah tengok payslip dia?atau husband tau tak gaji kengkawan
then dia pernah tengok payslip tak?
Sila Klik2 Jika Berminat

22 comments:

Mama Hanim II said...

betul tu anje, byk risiko jd guarantor kan. kena kaji betul2 b4 setuju.

Putra Mama said...

bahaye jd guarantor ni.. kalo silap hrbln leh gaduh anak beranak..

~Siti Hajar~ said...

mmg perit anje, pkara ni terjadi sndiri kat my hubby, dl sblm kawen dia jd pnjamin kwn skerja dia, last2 kwn dia tu lari xbyr hutang, bank cari my hubby la, mujur la masa tu dia dh beli rmh & keta, time nk bt refinance xblh, nama sangkut, my hubby keluarkan duit saving kami utk byr hutang dia, sampai skrg kwn dia tu xdpt dhubungi, tp alhamdullilah w/pun km keluarkan duit utk bayar hutang dia, rezeki km melimpah ruah pastu..tp my hubby pnh ckp kat mak peminjam tu, dia xhalal dunia akhirat duit tu, entahla tanggung la akhirat nanti...

moral of the story, walau sbaik manapun kita dgn org tu, jgn la jd pjamin, merana nanti.

rara pinkmafia said...

takut jd guarentor ni,silap2 kite yg kena byr.takut sgt2.

Zue AnnaLeeya said...

akak pon takmo jadi garantor nih... akan susahkan kita..

adik akak pnah jadik garantor kwn dia wat personal loan..
kwn dia tak byr.. pastuh selalu sgt dpt surat lawyer bagai...
sian plak kt adik akak tuh... tak psl2 kene tggung hutang org lain..
klu adik bradik ok lagik kan???
tp nih kwn..
hrmmmm... yg peminjam pon, org dah tlg tuh, kenalah t/jwb sket kan???

tp tulah manusia nih anje... masa susah carik kita, pastuh ghaib plak...

sW33tdARLiNG said...

umah saya lak, saya yg loan bank, nama saya.. tp tukang bayar en.suami.. insuran pun atas nama dia, so kalau jd apa2 kat sini, saya terjamin...

Zie said...

Kerja apapun kita.. kita fikirlah tuk diri dan keluarga dulu. maksudnya tak yah nak fikir orang lain. Tak yah kesian kat orang coz dia mintak tolong kata tuk jadi guarantor dia. Tak kira adik beradik ke, anak buah ke, mak saudra ke.. Keputusan muktamad. Tidak.

Ena said...

hehe..

sama la tu ngan akak.. :D

mamalieyna said...

baru perasan risikonya bila jd guaranto bila anje buat n3 ni..he~ setakad ni, tak pernh jd guaranto apa2 or sesapa..cuma beli kete baru atas nama sndiri, huu~ tp en suami yg bayar bulan2..hee~dan dialah guaranto..ngee..

rumah? sepenuhnya suami, sgkut paut dgn FIL lg, huu~ rumah bekas tentera kan...rumah ke-2 nanti, leh la tumpang jd penama je, guaranto, no jugak kot..hee~

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bahya mmg jd guarantor ni..
silap haribulan bila org tak bayar kita yg kena kejar..

ajumohit said...

betul tu, saya penah bgtau org yg nak saya jd guarantor tu, nama saya ada credit checking problem nak elakkan jg guarantor..hehehhe bohong sunat

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tak penah jadi sbb gaji den kecik je..takde sape pon nak den jd guarantor..wakakakak

pasai slip gaji..ofkos somi tunjuk..tapi if somi tak ikhlas je kot tamo tunjuk...saje tamo bini tahu..ehehehe kang bini mintak mukan2..

Iela Fazielah said...

ada la 1 utk kwn opis ni nak pinjam loan koperasi..harap dia byr ok le... kira untung anje xde hutang pape..semua clear.. terbalik dgn ila... tp skrg kete dah abis hutang... tinggal htg rmh tp combine loan dgn hubby....selamat

Mamamya said...

mmg bahaya jd guarantor ni even dgn adik beradik sendiri..setakat ni mmg x penah jd guarantor pun sbb x b'kerja..huhuuuuu.... en.suami dulu penah sekali jd guarantor...nasib baik kawan tu dah habis hutang...lega dah...

p.s: gaji en.suami ea...tau2..sbb dia b'tau...pay slip pun penah tgk tp kadang2 jerk...:)

atty's said...

kty pun x pernah jadi guarantor..
kty umah..kete semua nama kty ..
alhamdulillah umah dah abis bayar pun..umah kecik je..cepatlah abis..

kete ..hubby ku bayar..masa beli tak kasi tau dia pun..tau2 dah pakai kete baru..muka je kty kuar kan ..bulan2 dia yg bayar..tp roadtax sndiri bayar

Mama Zharfan said...

depending on situasi gak anje..mcm me, gaji suami me kecik, so semua benda/harta guna nama me--hubby support duit mkn, minyak, shopping2..duit umah me yg bayar--anje bertuah sbb gaji suami anje lebih byk dari gaji anje :)

mama rifQy said...

na setuju ngan mz!!hehehee..situasi kite samee

dilazfamily said...

tak suka jadi grantor dan tak nak. takut hancur masa depan.Dilaz tak pernah tgk payslip My Love and My Love juga cam tue. tapi tahu gaji jerlah, tu pun kekadang bohong sunat.hehehe

Ummi Eisya&Amani said...

kena selidik dulu sebelum nak jadi gurantor ni..gaji hsnd,of course la tahu..hiihi

ibuayahdamia said...

kita serupa...semua atas nama suami..setakat ni nama ayu clear..aritu nak buat pinjaman utk expandkan business...sekali nama ayu tak approved sebab tak der rekod kat bank negara...hahaha..diaorg kata, nama awak clear..so memang tak leh nak buat loan..at least kena ader 1 akaun utk rekod bank negara....

myamyza said...

salam perkenalan... guarantor?? memang bahaya kalau tuan penghutang tu berhutang tapi tak bayar hutang dia.. pastu bank cari guarantor pulak, dalam hal ni guarantor la paling kesian dah tolong bagi name pastu kene blacklist pulak, barang tak dapat, name blacklist kene bayar hutang pulak tu...pastu lain kali nak beli ape2 secara loan dah tak boleh... saya pun keje sebegitu jugak!!nak buat cemane, kalau tak b/list orang akan sewenang2nye je la buat dekkk... sori eh komen panjang2... macam saya tuan blog pulak.. hihi
jom lah lawat blog kite..
http://mummymyza.blogspot.com
kalau nak follow sekali pun boleh.. hehe

Lelord said...

heheheh mmg tgk payslip darling. masa kije dulu pun darling gau payslip kita.

hahahha aah jd g'tor tuk keta darling, umah as penama jek

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.