Followers

Thursday, June 9, 2011

♥ Anak Sorang Hidupnya MEWAH - Ye ke? ♥

Salam petang, bersiaran lambat dulukan mana yang wajib
kat rumah malas nak mengarang, so amik kesempatan mengarang kejap
berbalik pada tajuk kat atas tu pasal anak sorang hidupnya mewah, ye ke?
bagi mama YA, now balqis sorang, semua benda dia dapat
dari tecik sampai besaq, kadang2 tu bukan dia yang nak sangat
tapi mama @ papa nya je yang beria2 nak beli untuk balqis
walker balqis masa tecik2 dulu
walker cum step walker, 2 kali beli walker ni yang latest
transport anak dara ni sampai 4, dari kete tolak2 smpai beskal
dari beskal sampai scooter
rumah memang dah jadi cam kindergarten, segala menan ada
ni semua nafsu mamanya, bukan anaknya k
ni pun nafsu mamanya beli rumah pondok2 untuk balqis

baju jangan kira la, pantang nampak lawa mesti rembat...anak sorang la katakan
Drawer menan?penuh semua drawer tu denagn menan balqis
dari menan yang tecik2 sampai menan besaq
lappy untuk balqis tengok kartun
 Minnie Mouse teddy bear RM70
mama nya yang nak2 sangat2 sebenarnya
botol susu beli yang the best
pasang DVD pon sebab nak kasi balqis diam dalam kete

susu Enfakid masa awal2 dulu S26. Promil Gold, Progress Gold
 koleksi gambo pun banyak
gambo dari tecik sampai besaq
ape saje semua untuk balqis, duit gaji semua berabis kat balqis
tapi biler dah ada anak dua nanti camne plak ek?
bagi mama kalo ada anak ke2 nanti semua pakai recycle barang kakak je
jimat kos, tapi kalo Girl la tup2 dapat boy kena gak la beli barang baru
tak kan boy nak pakai pinky2 plak
second baby nanti kena lebeih berjimat, sebab ape je barang
semua kena double, mau kopak jawabnya

so kesimpulannya untung jadi anak sulung ni kan
semua dapat barang baru then banyak
kalo yang 2nd mesti pakai recycle je..
so sape2 yang anak baru sorang jugak tu, sama tak mewahnya cam balqis

kami curah kasih sayang segalanya untuk balqis
papa je la yang suka manjakan balqis
tapi kami tak ajar balqis pilih menan atau barang sendiri
kami selalu belikan untuk dia, sebab takut dah terbiasa nak semua dapat
dah besaq nanti tak mau usaha plak bile nak kan sesuatu...
mendidik anak memerlukan banyak cabaran & dugaan hidup

mama anak kedua, masa tecik2 dulu pun selalu pakai barang abang
contoh cam beskal, mesti turun temurun punyer, abang dapat beskal baru

ada sape2 nak bagi pendapat?

p/s entry bukan syok sendiri, tapi nak tau hakikat betul ke anak sulung @ anak sorang ni bertuah hidup mewah?
My preloved item to letgo, please visit this link for New Item Upload http://balqispreloved.blogspot.com/2011/06/pleloved-item-to-letgo.html

Sila Klik2 Jika Berminat

33 comments:

nur easy said...

meriah kan.. err nak letgo ke walker tu? bkenan pulak..hehe

Nana said...

kita plak pesen xsuka membeli brg2 menan anak
klw ada menan2 tu seme bapa dia yg bli hehe
kami jenis xsuka nak manjakan damia ngan barang2
xde la sekali g soping apa dia nak kita tros beli xmau ajar dia mcm tu..nanti tiap kali kuar seme dia nak bengkok maknye hehehe
tp tgk la..sesekali ada bajet lebey tu
apa salhnye blikan utk anak kan
bukan orang lain pon..anak kita gak

mama maman said...

Bg mama yana lak... tak semua benda dibeli utk maman masa dia kecik... depend kemampuan la kan... lagipun taknak manjakan dia ngan material... hhheee.. tp bila dah besar nih... dia dah pandai pilih sendiri.. ada gak baju mama beli dia taknak pakai... seluar pun gitu.. menan pun jika dia tak minat dia biarkan je... hhheee...

Cute MuM said...

dania nie untung sebab cucu pertama belah daddy n cucu perempuan pertama belah cute mum.. banyak benda dapat dari atok n nenek..
sebab mummy & daddy dania tak kayo.. huhuhu..
hanya beli sekdar yang termampu jer..

LYAfrina said...

BETUL2..
G2 GAK Y LYA RASA... KDG2 KITA Y T'OVER EXCITED.. ESSPECIALLY PART BAJU & KASUT ANK.. ADOI..NAIK MEROYAN... DAN PAR GAMBO TU XLEH NAK KATA LA.. DR LAHING SMPAI SKRANG..RSANYA KOLEKSI PIC ANK LG BYK DRP KITA Y HIDUP LAMA DH NI

mama_umar_maryam said...

part baju tu mmg xdinafikanlah..tp sbb anak yg ke 2 girl,xkanlah nk bg pki baju abang yg bola-bola or gamba thomas ;p..so,makin menjadik2 'saket' bli baju gegel,hik3..
kitorg pon jrg beli mainan utk anak2,yg jd byk sbb org bagi..tu pon dah sorok 4 tong ;p

mamalieyna said...

waaaah meriah sungguh, bila nak ajak haidar pi umah, leh tumpang men menan sama, hee~ arif tak semewah tu walaupun anak sulung, sbb mamanye berkira sket, almaklum gaji makayah kecik jer ni ha..ngee...

apapun mmg anak sulung, selalunya dpt apa yng diinginkan, n tak ingin pun, makayah belikan jugak..hee untung anak sulong kan..takpe, beli utk anak sulung, next2 anak leh recycle jer..hee~

mama tisya said...

bertuah kalo ank sorg cz smua benda dpt yg br, kalo ada adik sure pki yg kakak punye melainkan kalo dpt adik boy kena tmbh yg lain2 keperluan la...bab bj mmg kita suka blikn,bab mainan tu jrg2 lgpn nenek& atok suka blikn mcm2 almaklum la cucu pertama

tp anak2 zaman skarng bertuah cz mcm2 bole dpt kn

syawalsimpsons said...

mmg seronok bile manjakan anak..nak2 klo anak tu sorang je kan...tp klo syawal..cam2 alamat x dptla...mmg sue pun nafsu cam anje gak..tp 2 la kekurangan lak..huhhu...nk join adventure ngan en asbeen alamat kn ceramah la kat situ gak...mmm...tp byk barang syawal x kire la yg murah atau agak mahal tu banyak la puan suraya ini yang beli...tgu en asbeen.....mmmmm....syawal pun gn susu pediasure...

mama shifa said...

bestnyer jadi balqis
kalau barang2 atau baju shifa, sy jer yang beli
babah dia mmg berkira bab-bab beli baju..dia utamakan saving

yantz-yeem said...

mmg anak 1st salu dapat lebih...tapi sampe skg nafsu nak membeli baju tu mmg x leh ditahan...pe tah lagiks skg dah ada dini lagiiiii lah...cume dah ada 2 anak nie dah kurang belikan toys..rse2 dini main toys abg nya je..hehehe..yeah planning kena betul sbb skg kos sara hidup terlalu tinggi....tapi insyaallah setiap anak tu ada rezeki diorng masing2...

AyuArjuna BiGoshh said...

huhu mmg selalunya kalau anaknya sorang maka anak itu sangat beruntung, biasanya lah kan. Ini ditambah lagi perhatian yang tak berbelah bagi dari ibu-bapa sebab tak share ngan saper2 pun kasih-sayang itu. Cuma mak ayah kena bijak dalam memberi sesuatu samada dalam bentuk manfaat atau tidak sebab ianya boleh mempengaruhi respon kepada tingkahlaku anak bila sudah biasa dan ketara apabila ianya sudah dewasa. Panjang lah deh komen.

Effa Sahat said...

betul tu mamaqish..
masa anak pertama memang agak berlebihan la jugak. hehe. tapi bila dah ada adik ni, kesian kat adik. kesian juga pada kakak. Actually kita nak try bg yg sama terbaik pada adik, tapi kakak akan merajuk jugak. dia terasa dia dah kurang .. walhal dia dulu... bukan main lagi. adik lebih mengalah dan lebih mudah di bawa bincang. saya rasa bertuah juga ada 2 girls.. sbb mereka ada kawan main. saya pula ada kawan main make-up make up :P

fa10 said...

ya betul...
anak sulung bertuah, dpt brg2 menarik sbb nafsu mak, hehehe. asalnya anak2 x der la nafsu melampau, mak2 yg lebih2 kan?
tp kan yg bestnya duk obersi ni, toys yg mcm2 dan baju2 tu blh beli kat carboot, jimat la sikit.. (jimat byk sbnrnya)
kalau anak no2 sama jantina ngan yg sulung mmg berbaloi2... segala baju dan toys boleh guna smpi lunyai

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

cik jue pun sama..farisyah kan sorang2 memang banyaklah barang farisyah..lagi2 farisyah dah 5 tahun adik pulak tak de..memang semua untuknya......

ch@ said...

untungnya anak sulung, tapi oni tak seuntung balQis la semuanya baru. oni punya kita pinjam drpd mertua, dia dpt baby baru, then dah besar so bagi kat Oni. sekejap je oni main. tokMama dia je rajin belikan, mak pak dia langsung tak amek port. cucu sulung katakan. hihiii. adik dia sok, pun guna recycle je. semua elok digunakan lagi.

myamyza said...

saya pulak, beli barang ikut keperluan dia.. x semestinya yang bagus2 dan mahal2.. kalau benda tu patut kene beli so kami beli, kalau tak patut dan rasa membazir memang tak la... x tahulah sekarang dia kecik lagi.. dah besar sikit cemana la peelnye..

Mama Zharfan said...

my zharfan sama mcm ur balqis, tu siap ada satu bilik toys khas tu--lil ariff semua dpt yg zharfan ajer hehehhehe

*∽ IZAN ∽* said...

betul betull! Izan pun pernah rasa... masa anak sorang segala mala nak belikan.. baju pun nak branded..susu yg paling mahal.. duit gaji habis kat anak je. Anak punya barng kalau Rm50 tak rasa mahal, tapi kalau barang sendiri pikir sepuluh kali nak beli ke takk.. isk isk isk

Bila masuk anak ke-dua dah berjimat skettt... tapi kadang berabis kat brg2 recycle anak sulung pun tak pee.. boleh pakai turun temurun..

moralnya sape kata anak bongsu paling manja.. ikutkan anak sulungg lagi la manjaaaa uhuhuhu

ZanaNordin said...

untung balqish...mcm2 menan ada

ada gark betul nya tu..anak SULUNG mmg meriah ngan menan, baju2 kan..sumer baru....bukan nafsu si anak, tp nafsu si mama or papa...

for me, if berkemampuan dan tidak membazir, apa salahnya...cuma jangan terlalu di manjakan ler...takut terbawa2 sampai anak tu besar....
mana yang perlu kita belikan...mana yang tak perlu...rasanya tak payah kottt....

mcm Batrice.....zana lebih suka berhabis untuk beli buku2 utk dia...tak kira buku cerita ker, buku mewarna ker, buku belajar menulis ker or buku nota kosong....biar rumah kecah ngan buku.....
bab2 mainan nie mmg kami tak galakkan sangat....lagipun tak larat nak mengemas bila dia main esp menan yang kecik2 tu....tak pasal2 bila terpijak, jadi marah...he he he he ..

tp apa2 pun, pucuk pangkalnya...kemampuan kita lah kan...

wannur said...

haikal pun sama cam balqis..menan penuh satu rumah..adiknya nanti pakai je ape yg ada..hehe..

Ummi Salsabila said...

Betul juga..saya pun rasa camtu.Skang dah anak dua kos dah tambah skit.hehe.

Aufa dulu excited belikan menan,baju,buku..sbb anak 1st kan.Skang adam take over jelah.kesian adam.setakat tambah beli sikit2 tu adalah.tang baju2 je adam tak dpt take over.kena beli lain.:)

Ibu Emir said...

meriah kan.. mira memang paham sangat kenape kite "termewahkan" anak kite padahal dari luaran orang tengok kite bese2 jer. nak nak kite ni baru anak sorang.. memang mak ayah akan cube bagi yang terbaik untuk anak.. harap2 bile kite dah tua esok derang pun tak lokek dengan kite

Liza said...

Wah, mewahnya Balqis!! Adam, walau anak sulung, sgt berbeza dgn Balqis. Kami tak ajar dia bermewah terutama mainan. Biarlah nanti, kalau nak belikan apa-apa disebabkan kejayaan dia yg dia dah laksanakan. Itu prinsip my hubby. Lagipun katanya, unfair utk anak-anak lain kalau anak sulung dpt byk barang, nanti second macam dipinggirkan.. (itu apa yg pernah dirasai oleh anak ke2,3)
So, utk Adam masa kecik ni, hanya buku dan educational saving je. Ikut cara masing-masing kan? Asal kita happy~

mummy_ayu said...

lebih kurang je kita nie...masa Ian dulu pun...memang happening..baju, toys....memang banyaks cuma sbb boys kan...so choices tu tak banyak sgt
bila Iris lahir plak...ada gak yg dpt Ian punya..tapi mostly pun beli baru sbb 1st girl plak....
so..kira sulong gak la sulong girl...he he he....

Mamamya said...

lambat singgah sini....nice n3 lak tu sbb akak anak sulung..huhuuuuu...

mmg btl la apa anje tulis ni bila jadi anak sulung mmg semua serba baru....semuanya nak yg terbaik....

cth:damya (anak sulung akak) minum susu enfa grow,afiqah minum S26 dan sekarang firas minum anmum...kadar harga susu makin lama makin turun...maklumlah sbb dah 3 org n kakak2 dah mula sekolah....

so,perbelanjaan umah kene di kawal sbb yg berkerjaya cuma baba nya seorg....

ttg barang2 recycle pulak...sejujurnya akak kata w'pun afiqah anak no.2 tp 'nafsu' nak membelikan baju mmg sentiasa ada w'pun sedar baju kakaknya byk..huhuuuu (jgn ditiru aksi ini...^___^) sbb mmg kalah bila nampak baju2 yg cantik still nak membeli...sudahnya bila nak pindah umah 2-3bag plastik hitam baju anak2 sedekah kat jiran2.....

p.s:pjgnya komen...sje share pengalaman...

[-suziey-] said...

btl anje..maklumla ank sorang..ke mana lagi kita nk abiskan duit kita tu kan..ekekek:D bila ank sorang..syg tertumpu pd sorang..so xsmpai hati nk kecewakn dia..segala permintaan ditunaikan..kadang xminta pn kita nk beli sdiir..ekkeek:D

wan nurul hezrina said...

tak semestinya anak pertama mewah.ada ikut kemampuanla

dilazfamily said...

anak sulung memang untung macam dilaz. dilaz anak sulung semua dapat, adik-adik recycle je. tu adik2 jelous

etiey.com© said...

agaknya kot... kebanyakan macam tu kan kalau anak sorang. mainan biasanya mak dan bapak yang terlebihb excited.

apa sahaja semua nak yang the best... dari botol susu sampailah pemberus botol dan segalanya utk dia kan

Deyana Hatazad said...

sejujurnyer...yana setuju... skrg utk anak pertama yana... cam2 yana belikan... terutama baju2 kan? comel2... geram nengok... sebenarnyer anak tak apa2 pun... ibu yang excited nak membeli nie... he3:)

MaMa CyDa said...

betul mmg untung jadik anak sulung nih. anak mama yg sulung mmg semuanyalah dapat. pantanglah nmpk berkenan di hati mesti mama nak beli. Nasib baik jugaklah anak ke-2 nih boy, jadiknya mmg kami pakat recycle jek barang2 si abang. Cumenya ader jugaklah beli sesket yg baru2 tuk si adik. Cian dia takkanlah tak merasa benda baru langsungkan ... ^_^

.::Lynn::. said...

sokong... untung jadik anak sulung... aku pun anak sulung jugak....

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.