Followers

Tuesday, June 14, 2011

♥ Masak @ Tapaw - Mana Lebey Jimat? ♥

Masak @ tapaw mana lagi jimat
persoalannya JIMAT bukan MALAS
tiap2 ari mama pi keje seawal 6.30pagi, masuk keje 8.30pagi
papa plak kol 8.00pagi, kuar awal sebab tak nak tempuh jammed nanti kuat makan minyak
balik keje kol 5.30petang, papa plak kol 6.00petang
so petang memang tak leh nak ngelak jammed terpaksa tempuh gak la
sampai rumah selalunya dalam 7.30 pm camtu..
b4 this tiap2 ari mama masak, sampai je rumah cepat2 masak nasi
selalu menu blah malam yang sempoi2 je like nasi goreng, nasi + sardin
tak de masak yang susah2 sangat pun, sebab papa tak kisah nanti perut terisi
now mama dah tak makan malam, tiap2 malam papa sorang je yang mamam
so sejak dari tu papa soh tapaw je makanan papa untuk dinner

sebabnya papa kata kos nak masak lebey mahal dari kos tapaw,
selalu tapaw makanan papa RM4 untuk dinner
papa jenis yang sempoi2 je, tak payah nak beria2 makan sangat
kalo masak start dari pukul 7.30pm masak nasi, after solat dalam kol 8.00pm
baru mula k dapur, then siap dalam kol 8 lebey camtu
so hari2 papa tengok mama cam penat sangat,
makanya sebab tu papa soh tapaw je

tapi persoalannya, ye ke kalo tapaw lebey jimat dari masak?
mama selalu masak time weekend je
kalo time hari keje, biler teringin nak makan something baru masak
kadang2 bangun pagi awal2 untuk wat bekal nasi goreng untuk papa + mama


KOS ADALAH DIKIRA UNTUK MAKAN SEORANG JE k
kalo masak untuk ramai2 memang untung la masak dari tapaw...
tapi kalo untuk seorang je yang makan mana lagi untung?

pertanyaan ini hanya untuk isteri2 yang bekerja je k
kalo yang dok rumah tu for sure la masak kan...
kalo wife yang bekerja ni dok terkejo2 nak masak pastu yang makan pun sorang je..
so kos minyak + gas+ bahan2 + nasi + masa adakah lebey mahal dari kos tapaw?

18 comments:

waRDah a.k.a QiQi said...

huhuhu~ mk wardah kate, tapaw lgk jimat!! :D

Cute MuM said...

sebenarnya masak lebih jimat kalo tak ada pembaziran.. maknanya memang masak cukup2.. tapi mungkin suami anje rasa kesian tgk anje balik kerja kena masak untuk die sorang.. sebab tue katanya tapau lebih murah..

Anonymous said...

kalau kita mmg dah rancang menu, dari segi bajet mmg boleh dijimatkan berdasarkan kedudukan kewangan, sbb bila dh rancang, kita boleh compare harga dgn brg mentah utk dibeli..

tapi kalau setiap hari nak kena beli brg mentah baru masak, tak mencapai matlamat le nak berjimat tu...

ok, kat atas tadi komen dr segi jimat..kat bwh ni lebih nak cerita isu air tangan..

ustazah siti bahyah pernah beri ceramah kat jabatan sy, mmg digalakkan isteri memasak sendiri di rumah, byk hikmah dari segi kasih sayang dan keharmonian rumah tangga.
tetapi bila dilihat pada keadaan semasa, 1)contoh isu jimat tadi tu, kalau kita mmg takrancang jd over bajet. 2) mcm komen terdahulu sebut ttg suami kesian isteri penat..- ustazah bahiyah kata, tak jadi masalah pun kalau nak membeli, masing2 faham, kerana masing2 bekerja..just tambah beliau lg, bila ada masa terluang, contoh time cuti or weekend masaklah..satu lg bila membeli pun, kalau sampai rumah lauk dh sejuk, panaskan semula utk suami...yg penting layanan tu sbnarnya (tp bukan layanan pelacur kelas pertama ye..allergic sy dgn isu tu)

ok..that's all..TQ

fiza, putrajaya

Afida said...

pada fida...kalau takat nak makan sorang tu...baik tapaw ajer...jimat & pantas...tapi...kalau tekak dah tak leh terima masakan kedai...jawab nyer mmg tetap kena masak :)

mummy_ayu said...

Ayu selalu nya masak...kadang2 kalu letih sgt, balik lambat baru tapau...

Farra Dhelina said...

ada pro n kontra nya lah anje kan..kena pandai budget

Ena said...

setuju ngan komen anon @ fiza dari putrajaya tu.. :D

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

bagus la huby anje jenis mudah berkira...hubby lisa susah ckit nk tapau kesnya dia jenis makan banyak...bila tapau selalu xcukup..so better masak cz selalu masak makan utk 2 org cm mkn 5-6 org..hehehehe...lg lak nk pikat suami dgn cra 2 jelh...air tangan isteri...tp kalu hubby lisa cm anje mmg senang hidup la..cz kita pn penat2 blk keje pastu siap anak siap mkan malam lg...mmg sah2 penat giler seharian..huhuhu...lg best klu hubby sendiri yg masak..keh..keh..tu kena la sebulan sekali kot tang dia masak sendiri..

Nana said...

KITA MMG JRG MASAK
AMRUL BESE SUH BLI TAPAU JEK
KATANYA KOS MASAK LG MAHAI
BEK BLI TAPAU
BOLE KIRA BAPE KALI JE MASAK HEHE

zaidah said...

klu macam zai selalunyer memasak...zai akan bawak bekal gie kerja kekadang klu malas nak bangun aje tak masak...sebab tengahari husband akan balik rumah makan...walaupun just nasik goreng...petang plak zai akan masak..cuma kekadang klu penat baru makan kat luar atau tapaw aje...bagi keluarga zai yang nak makan lebih kurang 5 orang so klu beli bahan mentah contohnyer RM30 bleh lagi ddigunakan untuk 2 3 kali lagi...tapi klu makan atau tapaw kat luar memang tak cukup RM20 mahunyer lebih....tengok jugaklah...jimat untuk sorang tapi tak jimat untuk ramai...

mama_umar_maryam said...

rasenye,small family tapaw jimat mmglah..tp kelazatan dan nikmat air tgn isteri/mama tu kuranglah kan..
zt pon slalu je tapaw,heheh

~Siti Hajar~ said...

pndpt sy klu stkt srg @ dua aje nk mkn baik tapaw, klu msk kosnyer lbh pd tapaw, weekend xpelah masak sbb kita byk ms d rumah, xdelah mbazir..

Setuju dgn komen Cik Anon dr Putrajaya tu, hasil air tgn isteri byk hikmahnyer..hehe

mama tisya said...

kalo sorg je mmg tapau jimat,kalo rmi msk jimat...

Bionic women said...

kita xleh lari ler dari masak..heehhe..
tapi eily selalu masak lauk tengahari banyak then malam masak nasi ajer..
kalau tambah pun mungkin telur goreng..

kalau pada pandangan eily..mungkin x timbul masalah kalau nak tapau utk husband sebab dia leh makan aper sajer..tapi utk anak memang masalah..
sebabnya komfom nak anak makan makanan yg terbaik, berkhasiat..
huhu..kekadang tapau ni, pedas ler, masin ler.

lagi 1, kekadang kalau tapau ni, kena x sedap, aduh kesian sangat kat husband..

Sidratul Muntaha said...

anak aku dah dua.
belum masuk anak jadi - jadian lagi.
ahaha..
klu masak nasi mmg guna pot plastik tu dlm 3 -4 pot.
org tua blik keje pukul 6.
amik budak2 nih,pastu dia yg masakkan nasik.
aku blik rumah tinggal tumis lauk pauk.
takleh selalu mkn luar or tapau sebab setot cume suke mkn nasi ayam kat kedai jabina or mkn nasi ayam kat rasa ayamas giant.
klu masak tuk makan 2 org lelaki kat rumah tu (laki aku n setot),mmg berbaloi sebabnya:"
setot mkn telur dadar,sosej rebus or sup2 ayam sahaja.kicap harus letak sampai banjir.
laki aku:
sume dia bedal kecuali ikan dan daging.
sardin ker,telur masin ker.
sebat jer.
aku rasa msk rumah lagi jimat sebab depa 2 org mkn bertambah.
geng tumpang sekaki sekarang aderlah dak ara sebab dia rajin curik telur dadar abang long dia.
agagagaggagaga...
lagi satu,klu masak kat rumah tahan 2 hari punya lauk.
simpan dlm peti.
setel.
tak pening2 kepala mlm2 nak carik mkn.
for the record,ade 2 mangkuk bubur jagung dlm peti ais yg laki aku dok simpan sebab nak bg creamy n sejuk.
motip?!
bubur jagugn dia yg mkn.
aku tak mkn.
huuhh..(tu pun kena sebat dgn setot mlm tdi.dia bukak peti pastu dia cedok sikit2.)
aihh..

dan aku harus rajin memasak or baking sebab anka2 aku suek mkn dan byk mkn.
#membuang pun banyak...

anje..
sila jemput join contest daku yer..

http://iceboxrivet.blogspot.com/2011/06/sidratul-muntaha-besday-ga-2011.html

MamaRifqy said...

emmmmm..pada na laa..better masak..dari segi ongkosnya..jimat lagi kot..sbb just masak yang cukup je..lagipon mmg puas hatiii

dinor's family said...

emmm...kuarga ibu besar so...msk la...lg pun ayah mmg suka mkn kat rmh ..kadang2 tapaw gak time de pasar mlm...

kayyana said...

yana lebih suke masak je... rasanye masak lg jimat kot... mcm yana dah beli brg basah siap2 utk 2 minggu.. semua tu dlm RM60.. sebab sekarang ni makan utk 3 org kan.. jd mmg jimat masak la dr tapau.. bile kite masak mmgla penat sebab bru blek dr keje tp ape yg penting air tangan isteri/ibu tuh.. heheh.. tp mungkin husband anje ksian tgk anje. tu yg die suruh tapaw je tu..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.