Followers

Wednesday, June 8, 2011

♥ Planning punyer citer - Kos Sara Anak ♥

Anak.....semua orang nak anak kan,anak adalah anugerah yang tak ternilai
dan menjadi penghibur + penyeri rumah tangga
ari tu ada jumpa doktor, nak minta suggestion untuk Family Planning
now umur mama 27tahun this coming September 2011
balqis plak this coming Oktober 2011 masuk 4 tahun
kalo nak diikutkan jarak umur balqis tu dgn bakal adeqnya
dah terlalu jauh, dulu dalam perancangan nak jarak dalam 2 @ 3 tahun je
tapi papa plak planning nak bagi jarak jauh sikit
nak bagi balqis manja la tu, dah besaq sangat takut jugak dia tak leh terima
kehadiran orang baru dalam hidup balqis

so time jumpa doktor tu, doktor ada tanya berapa planning anak yang kami nak?
mama = 4 orang
papa = 2 orang
(semua ni perancangan, kalo ada rezeki lebey Alhamdulillah)
then doktor suggest limit umur untuk mengandung adalah 35 tahun
kira punyer kira ada lagik 8 tahun untuk mama preggy lagik
kalo jarak 2 tahun leh la dapat
Umur mama 28 - 1 orang
Umur mama 30 - 1 orang
Umur mama 32 - 1 orang

cukup2 4 orang kesemuanya, still sempat lagik leh la rest after that
nak membesarkan anak banyak cabaran & modalnya
tapi setiap anak sudah ditakdirkan rezekinya yang tersirat & tersurat
kalo membesarkan balqis kos2 bulanan kalo diambil kira
Diaper Mamy Poko (Blah Malam) 1 pax = RM45
Susu EnfaKid A+ = RM81.90 x 3 tin = RM245.70
jajan2 every month = RM50
pengasuh = RM250
barang2 lain = RM100
Insuran Balqis = RM200
total semua = RM 890.70
tu kos untuk sorang, kalo untuk 4 orang sila darab k
= RM890.70 x 4 = RM3562.80 kos sebulan

tu lom kira balqis nak sekolah tahun depan
Register School = RM1350
Yuran Bulanan School = RM250
Van to School = RM70
total keseluruhan untuk tahun depan = RM1210.70(bulanan) + rgstr School RM1350 = RM2560.70
kos setahun =RM14,528.40

kos zaman sekarang ni semuanya tinggi, tak de benda yang FREE
semua kena bayarkan...melainkan FREE Gift je...
tu kos yang ditolak, campur, darab untuk tahun 2011
kalo tahun2 yang akan datang camne plak ek?
adei agaknya disebabkan kos kian meningkat maka produktiviti anak dikurangkan
sebabnya tengok rata2 kawan2 mama kebanyakannya anak 2 orang je
paling tinggi pun 3 orang

adakah semua ini benar?sebab boss mama yang gaji beriban2 pun anak ada 2orang je
tu pun dua2 boy, no more child katanya
kalo mama memang nak 4 orang, tapi papa kata 2 je cukup
kuarga mama dah la kecik, adeq beradeq ada 3 orang je
nak gak merasa kuarga besaq, mesti meriahkan biler time berkumpul
then biler kami tua nanti ada la anak yang akan menjaga sakit tua kami nanti
hope keempat2 leh la jaga, tapi kalo tak la, takkan la dalam 4 orang anak
tak leh nak jaga kami berdua tol tak?

kalo nak diikutkan opah balqis memang soh mama ada anak lebey dari 4
kira muat la satu MPV, tapi tu la umur makin lanjut
kalo nak 6 orang tu kena setahun sorang la jawabnya...
pada usia awal muda ni la kena amik peluang bersalin anak banyak2
then lepas tu proses membesarkan anak2...
so kengkawan planning nak berapa orang anak?
atau nak tambah anak @ dah stop tak nak anak?
tol ke kos sara hidup yang tinggi mengakibatkan kurang produktiviti anak?
ada sape2 nak bagi pendapat?

p/s setiap ibu bapa mahukan yang TERBAIK untuk anak2 mereka...tol tak?

My preloved item to letgo, please visit this link
Sila Klik2 Jika Berminat

36 comments:

SueZ said...

saya nak tapi bila tengok ekonomi malaysia ni makin lama barang selalu naik..kena stop dulu lah...sbb kalau boleh nak terbaik untuk anak..



salam kenal..suez

http://suezdairy.blogspot.com/

Sz said...

pendapat peribadi saya...
masa anak sorang memang gitu la lebih kurang kira2 nya ...
pastu tambah anak kedua plak ...ehh gitu jugak lebih kurang perbelanjaaannya...
pastu tambah lagik anak ketiga, pusing2 gitu jugak...

memang betul..InsyaAllah setiap anak/kelahiran ada rezekinya ...
rezeki tu datang mungkin bukan dengan wang ringgit sahaja, tapi dengan kesihatan, kelapangan masa dll ... :)

MRS. K said...

kos sekarang memang tinggi. tapi kite kena ingat satu je, setiap anak ade rezeki masing2..

Ila said...

ila dah 31..plan tahun depan tmbh satu lagi...tp rasanya 35 nak stop dah..dapat 3 pun oklah

mamalieyna said...

kalau umo dh sedia tua, tp nak anak sampai 4 lg ni camna anje..hee~

apapun semuanya ketentuan Ilahi, puas planning, kalau nak dapt, dpt jugak kan..dan puas planning, tp kalau Allah dah tentukan takat tu, takat tu jerlah kan..apapun selagi boleh berusaha, tak salah..dan budget2 pun kena wat calculation jgk..hee~

tp tulah, asal je anak baru menjelma, sure rezki akan dtg dgn sndirinya..Insyaallah..Amin..

kak eina nak lg 3, semua jd 4...2011..2013, 2015..hee~ time tu..ngam2 umo 35..aiyakk! =P

Nana said...

wah tu dia
details anje kira
kita lom plan lg nk tmbh anak
mayb 2013 nanti kot
tgu amrul dapat keje kt kl
susah la dok jauh2 nak ada anak ramai2
kang kita sorang yg jaga

Sabihah said...

tu laa kan??kadang2 suke sgt tgk kawan2 menambah anak..bukan tak percaya rezeki tuhan cuma bimbang tak sempat nak didik sebaiknya..^_^

saya pun teringin nak tambah lg cuma mungkin belum rezeki kot..eryna pun dah besar...kalo ada rezeki, insyAllah kan?? ^_^

MamaYatie said...

betul tu anje..mmg la setiap anak ada rezeki dia..tp kena ingat, rezeki tak dtg bergolek juga..

akak? skrg 32 dah ada 3 org..ikutkan ati dah tak nak tambah tp cik abe nak anak laki sorang..huhu..tunggu la next year mcm mana..bab2 anak ni bukan saja $$$ kena pikir, tp kalau anak2 rapat sngt pun payah juga anje..agak susah nak allocate masa & perhatian utk setiap org anak, dah ler takde maid..(berckp dr pengalaman ni..hehee)

Suliana said...

insya-Allah ada rezeki untuk anak2 tu.. tiap tahun gaji naik klu tak banyak sikit,. hidup kita ni mmg mcm tu la pusingannya. semput camana pun, dpt hidupp jugakan.. insya-Allah :-p

ummiaqeef said...

setiap anak ada rezeki masing²..insyaAllah, mesti bole survive..kadang tgk org lain gaji sikit anak berderet masih mampu tanggung keluarga.

Huda said...

huda plan nak 4 juga, insyaAllah..if dpt 2 pasang laki pompuan alhamdulillah..heheh..

EiJa ZaQuaN said...

yup btol tu..kos sara hidup dh tinggi skrg ni..sbb tu zaman skrg x ramai yg nak beranak ramai mcm mak2 kita dulu..
tp iyela setiap anak tu ade rezeki dia, bkn sbb kos jerk..tp byk faktor lain..kena pk kan..

eija pun umur dh makin meningkat..alhamdullillah ada 2 hero..tp kalau boleh eija nak sorang lagi..girl pulak..hehe..

emma said...

Emma pun macam anje gak.. Kalau blh mmg nak 4 org anak gak... Tp di sebabkan faktor kewangan dan tenaga terpaksa la slow2 plan...

Setiap anak ade rezki mereka masing2.. Kite sebagai ibu bapa nie hanya mampu berusaha sahaja, yang menentukan hanyalah ALLAH s.w.t.

Emma mmg suke ada anak ramai, sbb emma nie 3 beradik. Anak pompuan sorang plak tu.. Kalau boleh nak ade sepasang.. Insya'allah akan berusaha untuk mendapatkan lagi 2hero org sebelum umo 36thn..insya'allah...

bonda dadif aka akish said...

betoola anje..cam kite pon caye tiap anak tuh ade rejekinye..tp tak tttu dia dtg bergolekkan..dan sebab musabab itula daku rilek2 dulu utk menambah anak..kerane kos2 itu la...

bg kite bior kualiti anak dijaga dpt betol didik..penoh kaseh syg,...kalo kunatiti..manyak,,tp terbior..aduhai..tak bermakne..

=)

etiey.com© said...

betul..setiap mak bapak nak yang terbaik utk anak mereka kan. rata-rata cam gitu kosnya sebulan. memang gaji utk mereka jer. nak nak yang tengah menyusu. memang tabungan masa depan. insurans dan simpanan dorang lagi memang bertambah kos. harap apa yang kita korbankan dapat balasan yang setimpalnya. yang penting dorang menjadi anak yang soleh. amin

mummy_ayu said...

hubby ayu pun ckp mcm tu..biarla nak tak ramai, tapi dpt gembira kan mereka & dpt bagi mereka yg terbaik..
bagi Ayu ..alhamdulillah dah sepasang..plan dulu nak 4, tapi bila dah 2 nie..rilex dulu la..kalu nak tambah pun mungkin sorang ke..tgk dulu la....

Liz Rohaizat said...

anje, apa yg anje ckp tu ada benarnya. kita ni bkn taknak ada ramai anak tapi bila kos sara hidup seorang anak pun dah nak dekat 1K, tambah dgn gaji yg tak sampai 5K sebulan, mau gak garu kepala.

orang kata, rezeki anak tu ada di mana2 which is quite true. tapi kita as parents tak boleh hilangkan rasa risau, takut anak terabai.

kalau tanya saya 10 tahun lps, nak anak berapa.. mmg saya ckp 4 org. tp skrg, saya rasa memadai ada 2 org sebagai penyeri hidup. kalau ada rezeki lebih, maybe boleh 3.

batrisyia pun dah nak masuk 3 thn. so dah boleh tambah lagi satu nie. hehehe. jom la. dptkan anak tahun naga!

LYAfrina said...

bila tgk kos sara hidup tu takut rasa.. tp setiap ank ada rezeki msing2..

cam lya bnasib baik sbb asya mmg mama lya y jaga & skarang dh duk sermh dgn mama sbb mama duk sorang2 jer.. jimatla duit sewa kan...

lya mmg teringin sgt2 nk tmbah ank.. tp byk faktor y kena fikir..kesihatan lagi..selain tu... kesian kat asya sbb tkut lya x leh handle kalo ada ank lagi.. apa pun hanya tuhan y menetukan..

tp bg mrk y sihat & berkemampuan x salah terus menambahkan saham akhirat ( anak).

Mama Zharfan said...

i like this entry
me pun rasanya hanya 2 anak ni..dh tutup kedai, and me dh 35 pun..sbb nak bagi the best kan, tak mampu me nak besarkan kalau ramai2 anak..and mr hubby masih job hunting..tak tau bila akan dpt keje ni...

zaidah said...

klu ikutkan kos hidup sekarang nie memang tinggi....rasanyer memang tak bleh nak anak ramai...macam zai memang dah cukup dah anak tiga...takut nanti peknen lagi semakin banyak masalah...stop ajelah...memang betul setiap anak ade rezekinyer...insya Allah walau macammanapun mesti cukup hingga hujung bulan..cuma sebagai parents tak blehlah berdiam diri kena jugak carik rezeki yang dikurniakan untuk anak tu...

~~@lyci@~~ said...

btul2.. alycia setuju sgt dengan anje.. kos skrg ni mmg tinggi.. bukan kt taknak ramai anak, tp nk bg yg terbaik utk anak kita.. kualiti vs kuantiti ;)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Betul spt apa yg anje kata tu..
bg lily 2 org anak pun dh cukup memadai..bukannye x nk ramai anak..tp bila memikirkan kos sara hidup skrng ni semakin meningkat..itu yg membantutkan utk mempunyai ramai anak..

mama tisya said...

nk 4 jugak tp tklama je lg nk 35thn camno tu..hehehe...kalo nk ikutkn kos tu mmg tgi..tp insya allah stiap ank2 tu ada rezeki masing2

MaMa CyDa said...

Betul anje ckp tuh. kos sara idup skang nih mmg tinggi nak² yg menetap kat bandar besar cam KL or JB. Tp kena ingat jugak, setiap kelahiran anak tuh, ader rezeki masing. kalo rasa perlu kurangkan kos perbelanjaan, bleh jek kita kurangkan ... betul tak? ^_^

Mama AA's said...

setiap anak ada rezekinya...
sya umur 30 anak 3 hehe
rasa dah ckpla 3 ni, sgt mghiburkan...tp klu Allah nak bagi lagi sya terima...

klu xde anak lagi susah sbenarnye... :)

AyuArjuna BiGoshh said...

hik hik..ai anak 5 dah...kos tinggi memang..insuran sebulan untuk satu famili rm1200 abis kat situ...tapi setakat ni alhamdulillah cukup makan, pakai lebih bulan buat simpanan pun boleh lagik...tapi ye lah kan...lain portfolio pendapatan lain tangunggan...cuma anak ramai ke sikit perhatian takleh kurang...cuma ayu perasan siap kali preggy rezeki mesti masuk...banyak lah tu..alhamdulillah...tapi buat masa ni 5 cukup kot - tu pun dah terlebih meriah lebih2 time raya :)

Mamamya said...

samalah kita..doa n harapannya nak anak 4 org..kiranya kene tambah sorang je lagi utk cukupkan kuota...skrg dah 33 tahun...so,tinggal ada 2 tahun je lagi utk b'usaha sbb target mmg x nak lbh umur 35 (mcm yg doktor suggest tu la kan)

setuju sgt dgn pendapat "setiap anak pasti ada rezekinya masing2" tp kita juga kene sedar akan hakikat bahawa rezeki itu x akan dtg b'golek2 dgn sendirinya klu kita x b'usaha btl x anje???

~Siti Hajar~ said...

Btl anje kos sara hidup makin meningkat, klu sy cukup la 3 org tu, dah meriah sgt dah, nsb baik sy kawen muda, umur skrg br 30 tp anak dah 3, xpyh fikir psl anak dah pasni, fikir cara nk besarkan mereka ajelah..

Cute MuM said...

cute mum n daddy sama2 nak 4 orang anak.. kalo ikotkan hati memang nak jarak 2 tahun.. tapi ada masalah sikit.. insyallah 2013 baru ada plan..

Gieyana said...

mmg maintenance cost utk besarkan anak2 sgt2 costly kan..tp depend pd individu ler nk byk anak or tak..slalunya owg bandar anak 2 to 4 jer..tp owg kampung mmg ramai anaknya kan..

kalau me..nk 1 org jer..but insyaallah kalau ada rezeki leh la tambah 1 lg..:)

MamaRifqy said...

pada na la kan..mmg la sume perbelanjaan banyak..tapi xleh la sampai berkire sungguh2 kan..sebab kene percaya..anak adalah rezeki..Rezeki dari allah..ade anak..insyaALLAH ade la sesuatu yang allah bagi kat keluarga kite supaya dapat menampung anak yang dianugerahkan pada kite..

****jangan marahb ye anjee.pendapat na laa..hehhehehehhehehee..na pon PK2 mcm takut je tak mampu nak ade anak ramai2..tapi bile pk betoi2..anak adalah anugerah rezeki dari ALLAH..allah dah tentukan mane yang terbaik untuk kite.. kann ??hehheheheh

fa10 said...

seronok baca komen ibu2 pasal anak ni...

insya-allah kami merancang nak dpt 2 org anak lg, nak setahun sorang... boleh didik sekali arung. kejar umur punya pasal la ni.

Jom sama2 kita ramaikan dan bg didikan sempurna buat pewaris Nabi Muhammad

dinor's family said...

akak skrg dah 35thn anak 3, tgh planing nak tambah baby la ni,tp blum ada rezki, ibu cukup 4org je...tp ayah nak 5, nasib kawin awal umur35 anak dah 11thn...tp byk mana pun bajet kita nnt cukup je tuk anak2 tuhan dah tetapkn rezki masing2.....

myamyza said...

betul tu kos sara hidup yang tinggi ni tak memungkinkan untuk saya punya anak ramai.. suami kata sorang ni dah cukup.. tapi saya nak 2.. kalau boleh nak girl lagi 1. gaji kecik tp kos tinggi cemana tu..

sudi2kan follow kite ye..
http://mummymyza.blogspot.com

ZanaNordin said...

kalau ikutkan...semua nak anak lebih dari sorang.....
tp bila memikirkan keadaan ekonomi sekarang nie..mmg kena rancang kan....if ekonomi kukuh, stabil..anak ramai pun takpe...

mcm boss zana, anak 8. Hubby wife bekerja...gaji kalau campur berdua almost RM12k...tu pun dia kata tak cukup...bayangkan ler...kita yang anak 1 nie, gaji rm3 sebulan pun...cukup hujung bulan bercatu..nie kan plak anak 8...

tp, setiap anak tu ada rezeki masing2..insya allah, bila allah kurniakan anak pada kita, allah bukakan pintu rezeki buat kita jugak kan......

Epix's Daniel said...

Kalau kira2 camtu memang akan rasa tak cukup ja... tapi setiap anak tu ada rezeki masing2, mmg la rasa tak cukup, tapi sbenarnya cukup atau cukup-cukup, bila ada anak kita dengan sendirinya akan pandai2 cut kat sini, tambah kat sana... he he he...

Macm kata Zana kat atas bila allah kurniakan anak pada kita, allah bukakan pintu rezeki buat kita jugak kan......

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.