Followers

Monday, August 8, 2011

♥ Ape Itu SEO bukan CEO k ? ♥

Ari ni kita bercerita pasal SEO ni k
mama pernah baca entry ni b4 this, tapi still tak paham jugak sangat
so kali ni ada penerangan yang wat mama paham
just nak share dengan kengkawan semua...

Bagi blogger baru, mungkin masih tertanya-tanya, apakah sebenarnya SEO ini. Apakah kesan yang dibawa kepada seseorang blogger. Kenapa sesetengah orang terkejar-kejarkan SEO, kenapa sesetengah orang tidak kisah berkaitan SEO. Kali ni admin akan terangkan secara ringkas pengenalan kepada SEO, semestinya kepada blogger baru di arena blogging ini.:)


Apa itu SEO.

- SEO adalah ringkasan kepada Search Engine Optimization. Kalau bahasa mudahnya adalah cara untuk mengoptimumkan apa yang anda buat di blog anda supaya blog anda tersenarai di search engine seperti google, yahoo, bing dan lain².

Apa tujuan SEO.

-Tujuan utama SEO bagi seorang blogger yang menggunakan teknik SEO adalah untuk mendapatkan trafik dari search engine. Kemudian baru berkaitan dengan pagerank, eaning dan sebagainya. Tetapi tujuan utama adalah trafik dari search engine.

Perlu ke SEO pada blogging.

- Pada blogger yang pentingkan trafik untuk ke blog mereka, YA.
Dan paling kurang tahu basic² utama dalam SEO ini.
- Bagi blogger yang berblogging sekadar diari, mengisi masa lapang, atau berblogging sekadar ada blog, SEO tidak begitu penting.

Banyak ke teknik SEO ini.

-Ya, ada banyak teknik SEO.
Admin akan terangkan dalam post-post lain selepas ini.

Kalau buat SEO ni konfirm berjaya ke.?

- Admin tidak boleh kata konfirm. Tetapi bagi sesiapa yang menggunakan dan mencubanya boleh dikatakan akan menampakkan hasilnya.
Ada beza ke SEO dan SERP.

Yup berbeza.
SEO - Search Engine Optimizationn - Lebih kepada teknik
SERP - Search Engine Results Page - Kedudukan dalam search engine. (kurang glamour:)

Perkaitan keduanya.?

Power SEO, akan power SERP.
Boleh kata SEO adalah usaha, SERP adalah hasil.:)



so kengkawan semua paham ke?

My preloved item to letgo, please visit this link for New Item Upload http://balqispreloved.blogspot.com/2011/06/pleloved-item-to-letgo.html Sila Klik2 Jika Berminat

5 comments:

Mamamya said...

terima ksih anje....dah faham dah sikit2...kene byk tambah ilmu lagi.. :)

Nana said...

kita xbape pandai ngan apply seo ni hehe

mamalieyna said...

hee~ tak faham sgt...rajin anje cari info gini ek..

Tq sharing~

Mama Zharfan said...

bab praktikc SEO tu tak berapa nak reti heheh me tau SEO key words panas and biasnya SEO adalah benda2/entry yg mana org selalu ggogle utk cari info :p

eima said...

tp aku mls nk tulis pasal artis @ cite top skrg ni ...hehehe

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.