Followers

Monday, August 15, 2011

♥ Kuih Raya Orang Malas ♥

Kuih raya orang malas yg bz k
tahun ni teringin nk wat sendiri, so dah pakat dgn adeq mama nak wat sama2...
semua suka kat kuih ni, tapi mama tak suka yg terlalu manis la...
tak lalu nak makan...


Cornflakes Madu


1 cawan gula
10 tbs madu
1 buku mentega (250g)
1 kotak cornflakes
Cara:
masak semua bahan-bahan tadi kecuali cornflakes. Setelah gula larut, sejukan sebentar ( jangan terlalu lama, nanti gula mejadi keras) dan masukan cornflakes yang diramas (jagan terlalu hancur). Bubuhkan adunan itu kedalam paper cups, dan hiasi dengan ceri merah di atas. sejukan dalam 15 minit sehinga adunan menjadi keras, Simpan didalam bekas kedap udara.

Cornflakes Chocolate

300 gr kacang tanah/kacang mente 
100 gr kismis,potong dua
500 gr coklat blok di cairkan
200 gr corn flakes di pecah kasar
trimis secukupnya
cup kertas (pilih yg dilapisi lilin)

cara membuat:
1.campur kacang,kismis,corn flakes,
2.masukkan coklat cair.aduk rata
3.masukkan cepat k dalam cup kertas
4.taburi trimis

p/ssenang je kan watnya, so kengkawan yang nak wat selamat mencuba k

My preloved item to letgo, please visit this link for New Item Upload http://balqispreloved.blogspot.com/2011/06/pleloved-item-to-letgo.html Sila Klik2 Jika Berminat

10 comments:

zh-ena said...

wah dah start buat kuih raya yea..
ena seminggu nak raya baru la ada semangat nak buat

Nana said...

hehehe kuih plg senang dalam donia
simple & sedap

eima said...

nanti rajin2 leh buat nih ...

::NureeN:: said...

biskut org malas ni yg akna dpt sambutan ramai tau sbb rangup & sedap.. nureen pon suka ;)

~Siti Hajar~ said...

tu kuih raya wajib sy tiap2 tahun, kuih org malas yg bz...hehe

Mama Zharfan said...

me dh mkn abis satu balang cornflakes madu tu ehhe me beli kat giant :p

kayyana said...

anje, tak payah bakar bakar eyh kuih tuh?

nieda said...

cornflakes coklat tu nieda pun buat weekend lepas..senang dan sempoi..semua org suka

Ummi Eisya&Amani said...

kalau dah wat kuih raya tu,kira rajin la jugak..daku ni,lagi la..semua tunjuk..hihii

ADEEYA said...

Wah dah start buat kuih raya :D rajin a tuu :D cornflakee ;D

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.