Followers

Thursday, September 15, 2011

♥ Tukang Jahit...Oh Tukang Jahit ♥

First  nak ucapkan berbanyak2 TQ pada tukang jahit baju mama ni
sebab ape?dek kerana tukang jahit ni la mam nekad nak belajar menjahit start minggu depan
sebab nak jahit baju sendiri sambil amik tempahan jahit baju...

Nape?baju raya ari tu memang banyak yang tak puas hati
baju senteng, lengan senteng, kain baju kurung balqis ketat getah kat pinggangnya
pendek kata tak sedap pakai la
mula2 janji RM35 sehelai untuk baju mama
then RM18 sehelai untuk baju balqis
tu upah jahitnya la, tup2 biler siap time tukang jahit hantar baju kurung tu kat rumah mama
dia naikkan RM2 sebab kain tu licin, rasa menyirap pun ada
sebab suka2 je tambah rege last minit
tapi malas nak bertekak so bayar je la,  tak sangka plak dah la naikkan rege
baju yang dibuat pun kurang sgt2 memuaskan
tapi pakai jugak la sebab tak nak beli baju lain...

so moral of the story, pasni nak belajar menjahit then jahit baju sendiri
so raya leh wat baju sampai berpasang2 k...
untung kawan2 yang pandai menjahit tu kan....

rasanya ramai jugak yang menghadapi masalah yang sama cam mama
tak kurang hebat ada yang tak siap baju rayanya kan....

14 comments:

azam said...

biasalah sebab dah x menang tgn nak jahit baju...

mcm² problem

emma said...

sama la kite anje, baju besau, labuh dah nak sama kain, baju kembang bawah... Nak complain pun x leh bt pe sbb dah nak dkt raya.

Lepas nie klu anje dah pandai jahit leh la anje amik baju emma ngan anak2 eh.

mama rifQy said...

mmg untung sesape ynag pandai menjahit!!!

juelee said...

betol tu anje.. my mom jahit baju gak len kali kalau nak tempah gitau je jue.. mak boleh je jahit, kompem selesa..

♥SyilaSyira♥ said...

cemtu punya tukang jahit pun ada yek..tapi klo disebabkan dia anje tekad nak belajar menjahit mmg ada hikmahlah semuanya kan..kita pun entah bila nak mula balik menjahit..dulu dah belajar...free lagi, tapi klo x aplikasikannya..akhirnya lupa dah..sib adik ipar mmg tukang jahit baju..dapat harga murah ckit

kayyana said...

kalau kite pandai menjahit untung sangat anje.. leh buat baju sendiri..klu kreatif leh reka suke hati kite.. tak payah nk itu ini ngn penjahit lain.. nnt jd mcm nilah.. heheh.. semoga berjaya anje

~Siti Hajar~ said...

akk pn dok cadang nk masuk kelas jahitan, susah sgt nk cari taylor terbaeekkk skrg ni, dpt lepas buat baju sndiri pun jadi la..hehe

mamasuri said...

betul lah anje..
kalu kte jahit baju sendiri lagi puas hati kan..
dulu sebelum aku kawen ada gak belajar..sempatlah dua pasang baju kurung..tp lepas kawin ..skill ilang abis..insyaallah lepas bersalin nak belajar blk..at least thn dpn raya takyah pk nak antor tempahan kan..sy sokong anje menjahit...heehhe

mummy_ayu said...

nak belajar jahit baju? best tu..
Ayu memang tak minat...emm....tak tau la mcm mana..

Mama Zharfan said...

me beli bj ready made ajer hehhe
selamat belajar menjahit :) me memang zero talent bab menjahit baju :p

sue zainun said...

orang yang rajin menjahit ni kreatif dan berseni..hehehe

fieda said...

mmg geram kalau upah bju ada jer yg x kena..saya kena gak dh lagi 3 ari nk raya mcm2 nk kena repair balik...huh..

mamalieyna said...

blajar jgn tak blajar...untung banyak reti jahit ni tau..lepas baju tuk diri sndiri pun dh cukup baik...^_^

MamaYatie said...

tempah ngan mamalieyna ler..hehee..

sama la rega upah baju kita..tp tailor saya ni ok dia jahit, puas hati la..utk baju anak pun dia pakai getah yg kecik sket, tak ler ketat & tercekik..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.