Followers

Tuesday, October 25, 2011

♥ 2 1/2 Hari For Cost RM2412.25 ♥

Kami sampai hospital dekat kol 8.50 malam
then register kat Emergency then masuk dalam emergency tunggu giliran untuk doktor cek
papa pi kaunter admission then pastu papa call cakap Admission kata kalo balqis punyer
medical report dari doktor tak di fax ke pihak Insuran sebelum pukul 9.00 malam
kami kena bayar sendiri - pay & claim...berusaha gak la mama soh doktor fax medical report tu cepat
tapi tak sempat gak, doktor siap medical report tu after 9.10 malam..
so lepas balqis masuk drip untuk masuk ward
kami sekali lagik ke kaunter admission kat emergency tu...
then oleh kerana pihak insuran tutup kedai kol 9.00malam
makanya kami kena bayar deposit sendiri....nak tau berapa depositnya?
RM5 ribu k...bukan RM500....diulangi RM5 ribu...
perh...berpinar2 mata kami....then nak dijadikan cerita
kami memang ada wat saving dalam Tabung Haji...cari punyer carik
kad ATM Bank Rakyat tak bawak dok rushing nak cepat tertinggal plak
sebabnya Tabung Haji kan leh kuarkan duit thru ATM Bank Rakyat...
tapi syukur papa ada duit simpanan sendiri, so leh la kami dulukan untuk deposit
tu la kelemahan insuran PRUBSN - Prudential BSN Takaful
tak semestinya ada insuran duit tak kuar...mesti kuar punyer....
so after bayar balqis masuk ward...

ni bil pantai....tolal keseluruhan...leh tahan mahalnya k...
macam2 benda la yang di cajnya....

pay & claim

kalo PRUBSN ni kena bayar co payment...
means setiap final caj kami kena bayar 10% daripada total cost..
contoh balqis RM2412.25, so kami kena bayar 10% dari amaun tu
tapi Alhamdulilah la co payment tu mama leh claim balik kat Sunway Medical Centre
so opis mama bayar balik 10% co payment tu....
so tak de la kuar duit jugak jawabnya...
so lagik 90% kami claim kat Insran balik....prosesnya makan masa sebulan jugak la

ni plak bil Ampang Puteri...
balqis warded 7 hari total bil RM5453.35
lagik murah dari pantai kan

kalo pantai kos LAB mahal, kos doktor mahal..ubatnya pun mahal...
tapi kalo nak dibandingkan mama prefer pantai
sebab servicenya terbaik la berbanding Ampang Puteri
doktornya yang teliti, caring & penuh informasi
Staff Nurse yang ramah & berbudi bahasa
suasana hospital yang betul2 melambangkan wad kanak2...
so mahal pun kami puas hati la...sebab balqis dapat rawatan terbaik kat situ
lagi satu pantai ni bukan jenis yang suka tahan patient lama2 utk dapatkan caj lebey
kalo kat Ampang Puteri dulu, sampai seminggu balqis warded tapi still tak ok gak..
dia bagi ubat dos rendah then banyak kali amik darah...
memang kami blacklist la sepital tu.....ni jangan kena saman dah la ek...
so after kuar wad balqis dapat elaun warded RM200 sehari sebab kami beli pakej insuran balqis RM200
sebulan, so after bincang dengan papa kami decide nak naikkan caruman insuran untuk balqis
since after this anything happen ingat nak amik ward 1 bedded selesa sikit leh berkampung dalam bilik
so jumpa agen Insuran naikkan premium ke RM400 sebulan....
Annual Limit RM100 ribu, Life time limit RM1 Juta...

Insuran ni selain cover hospital, ada jugak untuk saving..
so sekali dua la...leh meyimpan untuk balqis gak biler dia dah dewasa nanti
kawan2 yang ada Insuran PRUBSN ni tau tak insuran ni dah ada pakej baru
b4 this kami beli insuran ni untuk balqis sampai umur 25tahun ni, then after umur 25 balqis kena beli insuran sendiri, kiranya insuran ni dah tamat tempoh matangnya la
tapi yg terbaru ni kami beli sampai umur balqis 75 tahun, means biler dah dewasa
balqis dah keje leh terus sambung je insuran ni...

ni la pengorbanan kami untuk anak yang tercinta, nak masuk U nanti ada la duit saving dari Insuran
selain duit saving sendiri...
mula2 kami decide nak cari insuran lain wat backup coverage utnuk hospital
tapi papa cakap banyak2 insuran pun pening gak, sebab leh claim pun satu insuran je...
PRUBSN paling tinggi premium RM650 sebulan...

p/s dah macam ejen jual insuran plak mama ni...

19 comments:

bonda dadif aka akish said...

emmm...tak amek2 lagi insurans utk anak kuh nih anje....

~ Puan Yan @ Mama Aliff ~ said...

sekarang semua pakai duit kan...

atty's said...

sekarang medical fees mmg mahal..kan..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

aduh tu baru sorang ...
takpe mama janji anak sihat dan senang

azam said...

menabung sambil berinsuran...bagus tu.....

|| NaFiRaa || said...

mak aih~ mahalnye... rasa berpinar2 mata tengok amount dia.. heheehhe

Naura said...

o,akk amik prudential ek.sama ngan naura gak.1 family amik pru.

Iela Fazielah said...

wa....mahal tu... tp mcm ila kerajaan pun dah cukup tip top dah.. ada duit lebih xpe utk anak2 jugak....

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

mak aiiii deposit 5K fuhhh...
total bill mengalahkan kena c'ser kat hukm ...

xpe la janji balqis sihat

mamashikin said...

Nasib baik kan bleh claim..hospital private kos dia mmg mahal..sampai kena tinggalkan duit pendahuluan 5k..huh..mahal kan..
klu kt kb ni hospital pakar perdana..pndahuluanya tak bnyak..dalam 1k sajo.

ibu chiqamie said...

moga2 balqis cpt sembuh....dulu saya pakai prubsn jgk.bile nk warded.,kene downpayment sendiri.kes kene warded mlm jgk.then bile nk claim mcm2 hal.last2 terminate je sbb skrg ni pakai ins laen xde lak prob mcm tu...dh kuar dr prubsn baru ler tau klmhn2 n kbrkn dia.if x tu nmpk yg elok2 je...maklum ler comp ins bsr.

Mama Zharfan said...

thanks for the info :) me biasa dgn ampang putri ajer..and so far memang tak pernah guna duit poket--dulu mr hubby kena operate, habis dekat RM20k, semua insurans cover, alhamdulillah

Fitri Senin said...

pada pendapat mama bagus ke idak..??

zar_ena said...

langkah bijak mengambil insurans utk anak2

~Siti Hajar~ said...

Insurans mmg penting d zaman skrg ni, tp ikut kemampuan la, ada yg xmampu nk ambik insuran bagai kan..

Pantai mmg terbaik tp kosnyer mmg xtahan, hr tu my hubby warded 2 minggu RM15k++, terkezut giler kami dpt bil tp sekbek insurance cover tp km kn wat kuar duit poket sndiri gak RM5k sbb insurans byr RM10k je dlm 1 kes...

*∽ IZAN ∽* said...

sekarang ni medical cost memang tinggi.. kalo company tak coverr.. or tak amek insurann mmg nangesss aaaa uhuhuhu

Ummi Dania Yasmine said...

alhamdulilah my hubby ada insurance ING cover me, hubby and dania :-)

e!ya said...

saya pon amik insurans PRUBSN utk anak2...leh laa buat medical n saving utk dorg..

nieda said...

nasib baik ada insuran sekurang2 boleh cover.

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.