Followers

Thursday, October 27, 2011

♥ Kad Kredit Penyelamat Deposit Warded Hospital??? ♥

Semalam ada jumpa kawan papa, dia doktor kat salah sebuah hospital kat Selangor ni
then papa citer pasal balqis warded Pntai Bangsar ari tu
then kaunter Insuran tak buka 24hour so kami kena bayar sendiri then claim
deposit RM5 ribu then bil RM2412.25 tolak deposit dapatla balance deposit tu
co payment 10% kena tanggung sendiri...

so then kawan papa cadangkan papa apply credit card in case perkara yang sama terjadi lagik
leh la jolok kad then sign je terus leh warded
tapi kami tak pernah ada kredit kad & sangat2 takut untuk memilikinya
bagi kami biarla ada saving sendiri so anything just guna duit tu je
tapi bile pikir2 ada jugak benarnya cakap kawan papa tu
just guna untuk emergency case je, bukan untuk shopping...
sebab kadang2 kalo duit cash ni, bawak banyak2 pun bahaya, then kadang2 kalo terdesak
time tu mesin ATM rosak la, habis duit la, kad tertinggal la...

so pikir punyer pikir kami plan nak apply kredit card la, tapi atas nama papa la
wajib apply atas nama orang yang berjimat & kedekut
kalo yang kaki shopping ni tak wajib pakai k, leh muflis dibuatnya...
tapi walaupun ada kad kredit, saving is better tol tak?

so kawan2 ada simpan duit emergency tak untuk anak2, untuk family & untuk segalanya?
ari tu kami lalu kedai mas, ada promoter tu soh kami beli jongkong emas wat saving
papa berminat jugak nak beli, cumanya kalo emergency tak kan la mama nak bagi jongkong mas tu 
kat kaunter admission hospital plak kan?
lagi satu banyak2 simpan mas kena berzakat k...


p/s so ada sape2 nak bagi pendapat yang bernas?

14 comments:

MyRule said...

I ader satu je CC. Hubby x ader n x pernah ader. Sebab aper i ader? Sebab financial rumah i pegang. So CC i la yang handle.. :P

CC ni kitaorg pakai kalau emergency saje or beli barang yang mahal. Tak berani wei nak bawa ribu2 kalau beli barang. Konsep i, utang hanya untuk Keta n umah...sebab x mampu.

Bila guna CC, i akan bayar immidiately la kan. Ader org nak kejar point. Tapi bagi i, guna bila PERLU sahaja and bayar terus.

So far memang sgt displin :P

azam said...

:) utk kecemasan sahaja ok

Mama Zharfan said...

me memang pakai credit card sejak mula2 me stat keje lagi..so dh lama pun..kdg2 terbabas gak overspent, now dh berazam tak mau overspent hehhehe
me pakai citibank + AEON card :)

mama tisya said...

ada certain spital tk trima credit card..nk cash jugak...utk secure perlu gk ada credit card if emergency tp kita & hubby dua2 tkde creditcard..

**bli jongkong emas tu bgs utk saving...kita dh bli:)

nieda said...

husband pun kata kad kredit perlu bila ada emergency tapi financial management kena baguslah. Jangan bagi oustanding balance. Tiap2 bulan wajib guna utk isi minyak dapat juga collect point. Pernah reedemn point untuk beli jam harga rm300 lebih. so jimat takyah keluar duit. hehe

nieda said...

Lagi satu pernah juga dulu nak masuk jongkong emas sebab memang berbaloi2. harga emas makin naik. Tapi ada fatwa mengatakan haram sebab benda tak nyata terus tak jadi. Terpulanglah kan. chinese banyak ambik benda ni

etiey.com said...

utk emergency bagus juga kad kredit anje. tp tuhla jgn wat belanja. kami pn ada satu jer. tk berani nk guna time berbelanja.. suami langsung tak pernah ada kad kredit.

ohw gitu kesahnya pasal insurans tu. so far kami guna utk eysraf n kami sekeluarga di hospital kpj tawakal tak pernah terjadi lg macam tu. prnh warded juga slps 9 mlm... (baru baca entry pasal balqis warded)... skrg dah ok eh?

Fitri Senin said...

Kami suami isteri pun hanya ada 1 saje credit card dengan limit yang sangat minimum..memang elok ada credit card untuk saat yang genting..contoh hospital..kereta..bukan senang nak kwr duit time2 tu juga lagi la yg jenis tak boleh pegang kad keras yang blh cucuk duit..asik nak tercucuk je..

ZanaNordin said...

kami memang tak ada credit card
tp for me lah...
if apply utk guna time emergency2 mcm nie....rasanya ok sangat2
yelah...kita pun tak tahu kan..mana ler tahu, time2 sesak...ada gark penolongnya...

~Siti Hajar~ said...

D zaman skrg ni kad kreadit mmg perlu, xkira la di saat terdesat @ sebaliknyer, kad kredit pun blh bantu kita jimat tau, kdg2 klu kita pakai ada diskaun lg, cth pizza klu kita byr pakai kad ada diskaun lg, untung balik kan, dah pakai jgn plk tangguh byr bulan2 tu yg jadi sesak nafas blk, kesimpulannyer ada baik & buruknyer, terpulang la pd pemegang kad tu sndiri...

Klu beli jongkong emas kn bayar zakat emas k..

tifa said...

Share my 2 cent, Tifa suka guna Card Credit, bukan sekadar nak shopping , bayar bil monthly, byr insurans sumer kat situ . Yang bagusnya ada treatpoints , boleh redeem berbagai,barang rumah banyak yang kami dah redeem dan sometime boleh dapat privilage yang lain contohnya diskaun dan tiket wayang murah so far tak adalah terover spend sebab my hubby selalu ingatkan. Asalkan kita tahu kenapa kita guna Credit card , contohnya untuk emergency, kita on the right track. Yang penting mesti dicipline.

Cynthia said...

well.. kalau leh control spending ngan credit card, tu memeng bagus... I put ambik credit card tuk emergency je.. senang sikit tak yah lari lari cari duit cash..

Nafisa81 said...

yeah...wajib ade kad kredit zaman skang ni...kadang kadang menda nak jadi bukan tentu...minyak habis..takde cash pulak dalam purse...atm kat petrokiosk rosak...hmmm...nasib baik ada kjad kredit...balik umah..terus online bayar balik semula duit isi minyak tadi...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

yup btol tu..papehal pun saving tu perlu ada n penting sgt kita menyimpan w/pun sikit..

ermm..rasanya x salah pakai kredit kad utk emergency..
eija dulu pun kalau boleh xnk pakai kad kredit..tp bila pikirkan kena selalu kuar outstation dimana kita perlu kuarkan duit kita dulu..baru boleh claim..jdk terjebak jg guna kredit kad..tp mmg ada 1 jerk kredit card..kalau ada byk ..kalau x kuat iman mmg akan guna jgk utk shopping..hehehehe..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.