Followers

Thursday, October 20, 2011

♥ When My DSLR Canon 60D - Gone ♥

Tanggal 16 April 2011, papa belikan mama Canon 60D berharga RM3700 with top up waranty for 5 years
namun jodoh mama dengan DSLR ni tak panjang apabila....
one day ada someone pinjam that DSLR from papa...mula2 papa tak bagi jugak
tapi dek kerana kesian plak sebab nak pinjam untuk wedding caremony
so papa bagi jugak la, tapi siap pesan jaga baik2
nak dijadikan citer, DSLR tu telah pun hilang dari tangan si peminjam
time kenduri tu...peminjam maybe cuai letak kat merata2 time kenduri biasa la ramai manusia
then telah pun hilang tanpa disedari...camera besaq gedabak ni pun still sempat lagik orang nak curi ek..
after mama dapat tau, memang rasa sedey sangat2, frust & tak terucap ape2 la
tapi papa tetap cool, tak marah2 pun someone tu, papa siap cakap 
"benda dah nak jadi kita kena terima takdir, jangan selalu menyalahkan takdir
tapi cuba belajar terima takdir, terima hakikat, dah hilang nak buat camne, marah2 pun tak guna
tak kan dapat balik...."
so ape nak di kata la biler papa cakap camtu



tinggal kenangan...kalo benda murah mama tak la ralat sangat..
masalahnya beribu riban, walaupun bukan duit mama
tapi sedey nya jangan cakap la...
so after kejadian someone akan ganti balik la harga DSLR tu
tapi bukan ganti sederap RM nya, cuma bayar bulan RM100 camtu...
berkurun la mama nak tunggu kumpul balik nak beli yang baru...
tapi syukur papa dah janji nak gantikan balik yang dah hilang tu...
time kami pi Digital Mall tu papa dah soh mama survey2 mana yang mama kenan...
so mama berkenan dengan Nikon D3100
warna meroon...berkilat2 bodynya nampak cantik
tapi papa plak soh beli canon gak...
dah alang2 beli baru nak try la Nikon plak...




dah survey rege kat Digital Mall around RM1800 camtu...
dapatlah gantikan yang hilang tu....tapi kurang mantap sikit la kot
tapi tak pe la janji ada DSLR balik...
kalo tak mama pakai camera cokia mama je la jawabnya....

tapi nak tanya la kengkawan, ape rasanya bila orang hilangkan benda berharga milik kita ek?
kalo mama memang marah giler la, tapi papa leh cool je...

p/s ada sape2 pakai Nikon Brand ni tak?ok tak functionnya, atau ada sape2 nak cadangkan DSLR lain?
p/s someone tu adeq beradeq papa k...opss...

Ni antara gambar yang sempat diabadikan kenangan bersama DSLR 60D...
rasa sedey sangat2 la, mama nagis tu jangan kira la....hu...hu...hu....

35 comments:

atty's said...

itu yg takut pinjam brg mahal org ni..kalau ilang mau tak terganti.

mummy_ayu said...

sedihnya...sabar je la...
Ayu dulu pernah hilangkan camera kawan olympus..time tu sekolah...
ratus2 gak la..Ayah tolong gantikan..sejak tu memangs erik nak pinjam2 lagi..takut mcm nie la & serik gak la nak pinjamkan barang2..tambah2 barang2 mcm nie..

Gieyana said...

Hrp Anje redha..kdg2 Allah Taala tarik balik rezeki kita dgn turunkan dugaan utk kita agar lebih bsyukur..insyaallah setiap kjadian tue ada Sinar serta hikmahnya...
Kalau ikutkan hati mmg x dpt kita nk terima hakikatnya..Yng penting ini adalah barangan yg mungkin dpt kita ganti balik one day..tp kala Allah Taala hilangkan org yg kita sayang..x tau lah mcm mn keadaan kita kan..hope Anje redha k..:D

hajarus said...

bg hjr klu org len ilangkan brng beharga milik hjr sure la sedih gile pastu ade jg rase sakit ati tp klu org tu sanggup ganti tetiba ilang rase marah... hehehe...

hajarus said...

opppsss lp plk nak komen pic balqis tu tomeynyerrrrrr.... hasil snap nyer pun cantik sgt....

Angah said...

Ralatnya!
tapi angah pelik la, macammana org boleh suka suki pinjam harta org lain and than tak jaga elok-elok...ish mushkil..

ummi nia said...

kalo sy konpem melenting kak even hubby yg belikn..ptut before nie ada baca kat entry MZ sal nie..nikon ok jgk..sy pakai d5100..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

alahai, sygnyer...
kalo sy sure nanges, nanges n nanges..
kl seniri bikin ilang takpe, ni org len...
dslr plak tu.. huhuhu..
tp takpe, dh terubat sket luka mama tu.. =)

Zue AnnaLeeya said...

hadoiiii... sgt ralat klu gitu anje....
tp nak wat cmner someone tuh org terdekat jgk dgn papa...
nak marah pon yerlah...
serba salah jadinya... huhu...

MrS. F!zA said...

huwaaaa...ngis dah kalo kita..tkpelah dh tkde rejeki...

UMMI FARIS HAIKAL said...

huhuhu..x dapek nak bayangkan kalo sy kat tempat anje..mau meraung seminggu..

pnh org pinjam kete sy(sedara belah hubby), bila bg balik ada kesan calar balar sbb katanya ada motor yang langgar(tapi rasa cam dia je yang langgar org, sbb baru je dpt lesen)

ingat tak nak bg pinjam jugak, tapi mcm kesian pulak...huhhuhu..lepas ni nehi2 lagi dah

Cute MuM said...

sedihnya..
kalo uyun pon bengang..
Memang penyabar betullah papa balqis nie..
Untung anje dapat suami macam nie..
:)

syanasaid said...

adoii kalo aku mmg marah2 le
ni ade member hubby nk pinjam dslr kami
aku da jeling2 xmo kasi
even kami xguna sgt smp berabuk benda tu tp still xsuke org pinjam2
bkn ape, takut jd benda xbaik kite gk nnt salahkan dorg kan

amiey lee said...

ALAHAIII SABAR22

AyuArjuna BiGoshh said...

sabo ler anje....dugaan :(

n@m@n said...

setakat ni ada terbaca artikel, Canon 600D terbaik untuk entry level..cuma dekat 3K jugaklah kalau tak silap..kalau nak lagi bajet Canon 1100D atau Nikon 3100 ok dah tu


aduii..memang ralat kalau hilang..dh xde rezeki kan?

Iela Fazielah said...

ya allah hilang..... kalau ila pun nagis2... tp byr rm100 sebln mcm xworth.. byr la rm200 ke.. xpun beli balik sebijik camtu.. pandai2 la dia byr

Mamamya said...

iskhh..x mampu nak kata apa2...klu RM37 x pe lah juga...blh la kata "halal" je lah...ini RM3700,,,tp klu dah papa balqis camtu...redha je lah anje... & x lama lgi da dpt pengganti kan.....alhamdulillah.

akak xder DSLR lagik....masin simpan angan2 tu smga jd kenyataan...amin. :)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

aduss///sedih sungguh baca entry ni...dah ler lama tak singgah sini..sekali singgah kisah entry DSLR pulak hilang huhu..

kalau ayu?? tak kira ganti juga sedebuk DSLR tu...kejamkan...yer lah ingat murah ke?/ org jaga bagai nak rak...kita pulak senang2 nak hilangkan...tapi org lelaki memang selalu cool kan..kita jer yang lebih2 nak marah...:(

Fitri Senin said...

sedeyla..tak tahu nak cakap apa

Mama Zharfan said...

sabar yer anje...

me suya said...

ade terbaca gak MZ shared sal member die ilang DSLR kat kenduri kawen.. mama Ke tu? Ermm mmg sedih sgt laa kan

mamamiera said...

aii anje..
lame xtgk blog anje..
aqish pon dh beso pjg..
makin tomey plak x cam mira comot sgt.. =)

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

eee org yg pinjam tu tak jaga amanah..sebagai peminjam kena take care brg yg dipinjam..kalau murah xpe ni beribu kalau saya huhuhu meraung..suh ganti x banyak pun sikit jadi la..

mamalieyna said...

aiyaakkkkkkkkkkkkkkkkkk! benda mahal camni ilang?..kalau kak eina mau nangis 3hari 3mlm..hee~ sbb tau benda ni susah nk dpt...anje cepat je bleh dpt yg lain..ok la..hee~

Nana said...

yalahh!!!! mau tak sedih anje
bukan harga 3 hengget, 3k ok!!
jom la join nikon hehehe kita nk suh compare ngan canon tu mmg tak reti la..tau pakai je ehehhe

klw kita anje..serius kata xkasi kot orang pinjam, klw adik badik pon tgk juga mcm mana dia jaga, menda mahal tu...klw mcm ni sebelum nak pinjma tu kena bgtau klw rosak/hilang dia kena ganti kena wat perjanjian dlu
tapi klw kwn2 nak pinjam sorry la..ye bukan kedekut tapi paham2 sendiri lah...menda tu mahal...kita ni sikit nye payah kumpul duit nk dapat huhu klw kita la tmpt anje tak tau nk ckp mcm mana

azura samsuddin said...

owhhhhhh sgtlah ralat+keciwa kalo brg2 yg bernilai cmtu hilang lebih2 lg bukan kite yg hilangkannya tp org lain ...

sbr ye anje, dugaan hidup tu tp ttp besh bile asben anje offer DSLR baru ;)

haslina said...

sedeh mmg sedeh punya.
mmg bkn rezeki lagi dgn camera tu.

moga ada rezeki lebih nanti boleh beli yg baru.
;))

onniey84 said...

anje.. huhu mestilah sedih kalau barang kesayangan hilang,,tmbah2 yg ribu raban tu,,, mmg cool betul papa balqis ni..
bab camera lak, anje try tanya salesman tu, bg oniey, kalau anje guna utk amik gambar2 org, canon lebih ok dr nikon.. tgok apa yg kita nuk guna,, kalau utk gmbar2 permandangan,landskap nikon lebih elok.. ramai jurufoto guna camera dslr canon..ini semua mgikut pandangan oni jer k..hehe

Nur-nba said...

Sedihnya bila baca cerita Kak Anje.. Sabar ye kak.. Mungkin ada hikmahnya tu.. Bagusnya husband akak cool je..

Cho Zila said...

alamak tapi tuler kalau akakler memang tak beraniler nak pinjam barang orang .. jadi diapun kesian gak mungkin dia tak sengajakan tapi yerler diapun kena bertanggung jawab gakkan... isyh mahaltu...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

memang sedih la kalo mcm ni. nak2 pinjam barang orang, kena la bertanggunjawab sket even adik beradik. ingat senang orang nak beli ribu2an tu.

mama tisya said...

mmg tkmo bg brg ribu2 bg org pinjam cz takut jd camni la..tp tkpela anje ..dh nk berlaku kn..dpt ganti nikon br tu ok gk

cikpia said...

ada TERbaca kes nie kat blog kak mama zharfan...... kalau dah relatives yang buat macam ni, nak bising2 tak syok lak kan?

sabar jer la......

Ummi Eisya&Amani said...

baru je sempat baca ni..adoi..memang sedih giler la..tapi tulah,dah takdirkan..nak mrh2 sgt nanti,sbb dah adik beradik sendirikan..kang,sbb wit adik beradik bergaduh lak..dah dpt yang baru tu,alhamdulillah..mungkin Allah nak bagi lalu kat kita sekejap je tu,rupanya bukan hak mutlak kita..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.