Followers

Wednesday, November 16, 2011

♥ Aquarium Baru Balqis ♥

Morning semua, weekend ari tu kami boring tak de ape aktiviti yang best2
Balqis ni memang sukakan ikan, kalo kucing lagi la balqis suka
tapi tak leh nak bela la sebab balqis ada asma kan...so yang berbulu2 tak leh bela..
b4 this mama pernah beli ikan untuk balqis, tapi dah lama ikan tu pulang ke Rahmatullah..
so kali ni turn papa plak beli aquarium untuk anak kesayangannya....

ni time kat kedai kami pilih ikan mana yang nak dibeli


kalo balqis yang pilih sure semua ikan warna pink je yang dia nak....

ni la aquarium baru untuk balqis, RM56 regenya...
ikan bandaraya....balqis siap tanya 
mama nape ikan tu nganga mulut?dia lapar ke?ke dia sakit mulut sebab tu mulut dia tak leh tutup...
Cik empunya aquarium....
balqis sayang sungguh dengan ikan2 dia ni
tiap2 ari bagi makan...


ikan2 ni papa dah wat penghalang sebab ikan molly ni selalu sangat gaduh dengan ikan mas...








tapi sayangnya pagi tadi 2 ekor ikan mas balqis dah mati..
balqis nangis sedey tengok ikan dia dah terapung time kami balik rumah semalam..
sedey plak mama tengok, papa janji gantikan ikan baru nanti
tapi ikan mas ni emang susah nak jagakan...jangka hayat nya selalu pendek...
sehari 2 kali je kami bagi makan, sebab ikan2 ni kalo makan banyak sangat pun leh mati
sebab kekenyangan, kalo makan kurang sure la mati dah macam kat somalia...

papa bagi balqis bela ikan sebab nak memupuk sifat kasih & sayangkan binatang katanya...

p/s kalo ikan yang mati tu kan, dosa ke kita bela ikan tu sampai dia mati ek?makan cukup je kami bagi...

4 comments:

azam said...

susah juga nak jaga kalau baru² beli.....xpe, nanti cuba lagi...hehehe

mummy_ayu said...

Ian & Iris pun suka gak ngan ikan & pernah gak bela..tapi tangan Ayu nie panas..bela binatang semua tak panjang umur..so..malas nak bela dah..

♥SyilaSyira♥ said...

best juga bela ikan ni..dulu teringin juga..tapi sian plk klo tak terjaga ikan² ni...balqis mmg kanak² yang penyayang

mamalieyna said...

murah je ek akuarium tu..baru ni ada belikan jgk tuk haidar, tp kecik punya je, sbb ada bwk balik ikan puyu dr kampung..teringin nak akuarium besar camtu..herm..bleh la nanti2 ni..^_^

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.