Followers

Tuesday, November 22, 2011

♥ Jawapan Status Glitterati Nuffnang bertukar ke Non-Xclusif ♥

Ada yang tanya ari tu camne status Nuffnang tiba2 bertukar dari Gliterati menjadi Non Exclusive
jawapannya, kalo blog dah lama tak update & tak menghasilkan UV makanya status Gliterati berkenaan akan bertukar menjadi Non Exclusive...
b4 this blog Contest mama, mama ada register Iklan Nuffnang, tapi dek kerana dah lama tak update blog tu
makanya mama dah remove Iklan Nuffnang dari blog tu
sebab dah tak menghasilkan Visitor & Unique Visitor
so kalo blog dah lama tak berupdate, contoh cam blog contest, better remove iklan tu sebab blog dah tak menghasilkan UV.....sayang je kalo BE tengah running banyak2 untuk blog Personal,
tapi status bertukar menjadi Non Exclusive sebab blog contest tak de Unique Visitor...

camne plak nak dapatkan BE?BE sebenarnya tak da tips, Nuffnang akan bagi BE mengikut giliran blog masing2, sebabnya la ni dah banyak blog yang mengaktifkan iklan Nuffnnag...
untuk info yang lebey jelas leh baca info2 kat bawah ni k...
tapi nanti mama bagi info pasal camne nak dapatkan BE yang masyuk then kenapa blog anda dipilih untuk tepek iklan advertiser selama yang boleh....esok entrynya k....


Apa itu BUFFERED EARNING

BE ialah iklan yang still running kat blog kita...so kira iklan masyuk la...biler tiap kali bloggers lain terjah blog kita then ada kuar iklan BE tu makanya kita akan dapat duit dari situ...lagi ramai UV a.k.a Unique Visitor lagi banyak la leh jana pendapatan kat akaun BE tu..

Ape tu ME @ Metered Earning?

ME adalah iklan yang dah tak running...kira dah tamat tempoh pengiklanannya kat blog kita then amaun dari iklan BE yang tamat tu akan di kreditkan ke ME...so dah tak leh dapat RM dari iklan tu...

Ape tu Campaign?

Campaign adalah iklan yang dikira atas dasar klik2 dari bloggers lain...so biler klik baru dapat duit, kalo tak klik tak dapat...tapi AWAS jangan suka2 klik iklan tu dengan niat nak jana pendapatan sebabnya salah di sisi T&C Nuffnang...akaun Nuff kengkawan boleh dibekukan atas kesalahan berkenaan...so don.t FRAUD click k...klik atas dasar minat & inginkan maklumat lanjut tentang iklan yang disiarkan...

  • CPC campaign adalah iklan berdasarkan cost per click & CPM campaign adalah berdasarkan cost per impression.
  • Bezanya ialah… CPC ads ni kita akan dibayar bila ada klik pada iklan dalam blog kita.CPM bergantung pada traffik, berapa kali iklan tu muncul & berapa ramai readers kita boleh view. Senang cakap, bergantung pada traffik la & tak involve bab klik2 ni.
  • Kalau dalam Earning Dashboard dalam Nuffnang website tu kita boleh tengok ada 3 main categories (kalau orang yang dapat Advertorial, ada 4 lah) : Buffered Earnings, Metered Earnings, & Campaigns. Yang Buffered & Metered tu lah dia CPM ads, meanwhile yang Campaigns tu CPC.
  • Metered Earnings is the buffered earnings (CPM campaign) yang dah stop running tapi kita belum cash out lagi. So total earning to actually Campaigns plus Metered Earnings. Buffered Earnings pulak akan keep on bertambah sampaila kempen tu tamat & dia ditransfer ke Metered Earnings, lalu ditambah kepada total earnings. Heh.. senang kot nak faham kan?
  • Honestly kalau daripada pengalaman yang sudah2… memang best kalau dapat CPM campaign ni (Buffered Earnings). Takde perlu desperate buat kerja tak beretika dengan mintak orang klik kat iklan blog kita.

    So, macamana nak dapatkan CPM campaign ni?
    • Nuffnang ni dia akan proposekan blog-blog kepada advertiser, lalu advertiser ni akan pilih blog mana yang berpotensi untuk ‘jual’ iklan dia. So kepada blog-blog bertuah ni, memang tak sia2 la kalo letak code iklan Nuffnang tu sebab untuk setiap traffik yang dijanakan & iklan yang ditaja tu muncul, dia akan dibayar.
    • Saya tengok ramai blogger yang dapat berbelas-belas Buffered Earnings ni. Well nampaknya blog2 mereka tu digemari oleh advertiser Nuffnang nih. So kene buat blog kita ‘mesra Nuffnang’ kalau nak jadi favourite mereka.
    • Kalau kita target CPC (dapat duit berdasarkan klik), so kena buat blog yang mesra pengguna. Sebab readers ni yang akan menentukan berapa earning kita. Tapi jangan pulak suruh2 reader klik iklan kita… berdosa tau! Biarla derang klik kalau derang rasa nak klik…
    • Oh ye, disebabkan larangan klik2 ni, ada jugak yang kata “Eh kalau macam tu taknak klik lah iklan Nuffnang, takut lah!”… bukan macam tu.. yang tak bleh nya kalau kita wat pakatan klik2. Kau klik aku, aku klik kau. Kalau rasa nak klik, klik aje la. Nak klik iklan dalam blog saya, lagi dialu-alukan, tapi jangan ajak saya masuk geng “I klik you, you klik I"
    • Ape-ape pun kata kuncinya ialah tulislah blog yang berkualiti dan janalah traffik. Tapi jangan terlalu stress untuk dapatkan earning sampai kita hilang ‘enjoy’ menulis. Kita kena enjoy dalam penulisan, barulah kita tak tertekan untuk “kena juga ada update hari ni”.
    • Jangan jadikan earning/iklan2 sebagai motivasi untuk kita terus menulis. Kalau tak kang bila tengok earning dah makin kurang, or Buffered Campaign dah takde yang baru, kita dah demotivated.
    • Sila tepek ketiga2 iklan Nuffnang - To put on header "Leaderboard", To put on sidebar
      "Skyscraper" & To put between contents "Large Rectangle"....register dulu baru leh tepek iklan k...kalo dah ada ketiga2 iklan ni baru masyuk k
    Untuk Suzie Mama_Zharfan ada bertanya pada mama ape tu UV a.k.a Unique Visitor???
    • View visitor refers to how many times your URL has been loaded which includes refreshing the page.
    • Unique visitor refers to a specific IP address loading your blog.
    For example
    • if I\'m to read your blog now and refresh the page, that will count as 2 views and 1 unique visitor.
    • moga dengan penjelasan ni kengkawan leh paham....dan jom buka akaun Nuffnang bagi yang masih tak de...tak rugi tau...klik SINI untuk register

      p/s ok pada yang tak berapa jelas pasal Nuffnang ni, leh la baca betul2 info ni then pahamkan betul2 k...

10 comments:

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

ooo maknanya anje kena rajin update n3 la ni yea baru dapat status Glitterati sbb saya still non-xclusif...sbb tu be tak gerak2 hehehe..

lagi satu skang nuff sy x nampak visitor la x tau kenapa.

Salina@IbuAqil said...

ooooo baru ler paham sis.. TQ.. :D

Dalila Hamid said...

tq info ini....... dela BE prnh dpt skali ja..... pastu x ada..

mrs.ecam said...

thanks ats info nih..dh lme carik smpikn dh rs mls dh nk tau camne nk dpt BE ape sume tu...heeee

MamaYatie said...

tq anje...semakin paham jadinya...

Nafisa81 said...

oo..gitu...tq...

Masya said...

terima kasih mama damia.. banyaknya info saya dapat hari ni....

Mama Hanim said...

Info yg bagus tu anje..tq2.

Mama Hanim said...

Syukur ada 4BE tgh running skang..

mama rifQy said...

gud info 4 all blogger!!

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.