Followers

Thursday, November 10, 2011

♥ Kita Hanya Merancang Hanya Tuhan Menentukan Segalanya ♥

Alhamdulillah segala kekusutan dalam membuat keputusan telah berakhir
anak2 orang lain semua dah booking awal2 kami je booking last minit
dah bercelaru nak wat keputusan lepas dapat tau opis papa akan di transfer ke Shah Alam
so kami memang awal2 dah tak de niat nak cari taska area Subang @ Petaling Jaya
tapi lepas tu dapat plak berita opis papa pindah lambat sikit..
kalo la mama yang wat keputusan untuk pindahkan opis papa tu kan senang
tak payah pikir lama2 terus pindah je senang nak wat keputusan
so kami berpatah balik kepada keputusan asal hantar kat taska dekat dengan rumah pengasuh kat petaling Jaya ni...macam nak nangis rasanya biler mama tepon Genius Aulad kat Kelana Jaya
dengan hampanya dah penuh untuk kedua2 sesi pagi & petang...


terus rasa tak de mood nak wat keje dok pikir sekolah balqis
dengan gigihnya mama tepon cawangan lain
mama tepon subang USJ dekat dengan opis mama
tapi yang hampanya...tak de transport la plak, takde van dari GA ke rumah pengasuh..
adei...ada je dugaan...pastu USJ suggest tepon area Kinrara...
sebelum tepon tanya papa dulu, then papa tak bagi sebab jauh sangat dah tu
nak travel jauh2 papa risau, kalo subang tu ok jugak la...

dan akhirnya dengan pengharapan yang tinggi, mama gagahkan diri tepon
GA kat area rumah kami Subang Bestari & Alhamdulillah
masih lagi rezeki untuk balqis, so dapat la sekolah kat situ
tapi dapat sesi petang la plak kol 1.00 sampai 4.30 petang
tapi kalo ada budak yang kuar dari sesi pagi, nanti dia swap dengan balqis...
lega rasanya biler dapat masukkan balqis....
this weekend jumpa Teacher tu untuk wat full payment....
GA kat Subang bestari ni baru bukak, masih lagik dalam renovation...
dan alhamdulillah ada transport dari Day Care ke GA...
rasanya setiap GA maybe lain sikit chargenya kot...

after register dapat la fees ni untuk proses pembayaran...
zaman sekarang semuanya mahal2 belaka kan, tak macam kita tadika dulu
anak sorang masih mampu la nak tanggung, kalo ramai mau kopak la jawabnya
bersusun semua masuk taska kemas je....

nakdijadikan cerita, gara2 keputusan last minit
taska Little Caliph yang mama nak wat untuk transit balqis dah fully booked
satu lagi dugaan, dok kalut lagik cari day care plak..
sib baik kawan satu opis mama ada hantar anak kat Taska Strawberry
so dia suggest hantar kat situ...

then call, alhamdulillah Allah permudahkan urusan masih ada kekosongan walaupun
kiranya dah last minit sangat2 la ni..
so mama hantar balqis ke Day Care Strawberry
time call taska tu, beria2 dia promote soh hantar kat situ je..
katanya strawberry yang terbaik, tapi papa dah mention awal2
nak hantar taska Islamic tak kisah la mama pilih taska mana
tapi kalo boley tak nak pakai skirt...sebab Strawberry ni pakai skhirt, dia banyak tekankan
English, GA banyak Islamic, mama mengharapkan balqis wat yang terbaik untuk mama & papa
yang dah berkorban segalanya untuk balqis...
tapi taska strawberry ni leh tahan mahal gak la, register RM1000
cuma2 bulan2 murah je, kalo day care RM150
kalo sekali dengan sekolah RM250 je...transport tak payah...

sebab balqis pi GA so total semua kos sebulan nak sara anak dara ni
GA Fee - RM238
Transport - RM30
Day Care - RM150
Total = 418 sebulan....

bagi mama taska mana2 pun sama jugak yang penting kita sebagai ibu bapa yang wajib mencorak
dan membimbing anak2 kita kan, tapi kalo ada rezeki lebih semua orang nak hantar taska yang terbaik
tol tak?kalo dari mula hantar taska mahal2 yang educated tapi biler dah sekolah rendah + menengah kita abaikan pelajaran dia, sure tak kan sebijak mana anak kita tu kan..
so melentur bulu biar dari rebungnya, dah jadi rebung leh wat masak lemak cili padi k...

tu la citer suka duka cari taska k, anak makin lama makin besar
ni pun dah pening nanti darjah satu nak sekolah mana
mama nak hantar Sekolah Subang Bestari, tapi tak sure la ada rezeki ke tak dapat situ....
jangan contohi kami yang wat keputusan last minit ni
nasib baik ada rezeki dapat sekolah situ gak, kalo tak mau haru jadinya...

p/s kawan2 dah start register ke belum?
awal tahun depan time balqis nak masuk sekolah, papa cuti 1 minggu untuk tengok2kan balqis
mama cuti sehar je, aci tak sebab tak dapat cuti la...cuti tarak lepas balqis warded ari tu
banyak amik cuti tahun....

13 comments:

Zana Nordin said...

me pun tengah pening pasal sekolah Batrice next year
dah survey SRK...tp tak mendapat keizinan dari hubby plak...hu hu hu

azam said...

sorang...kalau 2 3 orang....ribu²...hehehe

itulah kat KL ni...semuanya DUIT

Zefa NorAsmara said...

Ibu tak register lagi tadika utk Maryam thn depan.. Huhu..

Ps: Tahunni Maryam sekolah di GA.. thn depan tak tau lagi.. :D

mamasuri said...

oh leh tahan harganya...sy dulu pun plan nak antor ke GA tu..tp syg takde daycare..terus tukar masukkan ke tadika felda ni..sebelah ofis jer...pendaftaran rm90 jer...bulan2 rm230...pagi tadika..ptg daycare...

eT said...

betui tu...siap duit jek skang ni...

Pn. Zana said...

mahal nye pendaftaran taska tu rm1000? ke rm100 je kot.

Mama Zharfan said...

memang segalany2 mahal kan
me nak kena gi bayar fees zharfan ni..sblm 7 dec--RM1k plus ni...

Ely Hasrul said...

dh register dah. next yr mmg nk pindah Bandar Kinrara. dh ckp kt Papi dr 2bln lepas suh register awal kt GA situ. tapi Papi buat dekk aje. so pas pindah baru serahkan pada takdir ewah haha

Sidratul Muntaha said...

setot dgn ara sekolah tmpt yg sama.
educare UIA
childcare smpai la kindergarten
so far
alhamdulillah
baru anto 2 bulan lebih
progressnya sgt kencang..
bolehlah..
dulu ingat setot tu ade autisme ke ape
rupa2nya mmg kena anto dia sekolah dah..
so far?!
english,malay n arab...
1st month jer msuk mmg abis la 5 - 6 ratus seorang..
mmg takyah pening2 kepala nak pikir sekoalh jenis agam ke tak lepas ni sbb dah compete silibous.
under permata program klu tak sialp educare nih.
dahlah nak dpt susah.
queue smpai setahun lebih

MamaYatie said...

hurmmm...ok jugak yuran GA kan..tak tau pun ada option utk bayar part payment...Nurin stay jer kat tadika skrg sbb dah ok nengoknya..nak antor GA, yg terdekat pun putra height...transport plak...huhu

Alhamdulillah ada rezeki balqis..belajar rajin2 yer balqis..

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

ooo aqish kat GA yea..GA xde day care ke?..kyra baru register kat littke calips cawangan bdr tasik permaisuri cheras dkt ngan opis tu la nk yg islamic, tp beratkan dgn english..nak yg terbaik tuk anak2 xpe kuarkan buget lebih sikit..litte calips daycare+tadika=RM340.00

adianiez AIDA said...

amboi, utk sorang da RM400+! nurin & syuhada aida anta daycare both baru RM480 sebulan. kat melaka pun da ada 1 branch GA. baru start this year. pernah tanya. tapi sebab takde daycare, tak anta. lagipun mahal!!! hi hi hi

congrats to balqis sebab dpt gi GA.

nota kaki : klik & ziarah ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

zailamohamad said...

salam perkenalan, anak sulung saya pon saya hantar di GA Kota Kemuning, sama je yuran kat mana-mana outlet pon, cuma charge van GA kat sini mahal sket iaitu RM85 sebulan..

so far saya tengok anak saya banyak yang dah improved sejak bersekolah di sini;)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.