Followers

Thursday, November 10, 2011

♥ Please Pray For Fatin Nurul Amni ♥

Salam & Selamat Pagi semua....
rasa sedey bila dapat khabar berita anak buah mama yang baru lahir kena kuning
tahap kuning yang tinggi sampai kena dok bawah lampu biru tu
balqis time baru lahir pun pernah kena camni, tapi tak de la seteruk ni..
sian kat abanglong mama yang dah tak menentu jadinya
ke hulu hilir jaga anak & isteri, sgt berbangga dengan abnglong mama
taking care wife & daughter...sanggup tido tak terurus, makan minum tak terurus
demi anak & isteri tercinta...hari ke lima lepas kelahiran
anak abnglong mama kena kuning tahap tinggi sampai kena warded..
nama baby ni kami cari sama2....
FATIN NURUL AMNI...maksudnya
"Cahaya Yang Mempersonakan & Ketenangan" 


my SIL dah nangis2 tengok Amni dalam keadaan camni..
doktor cakap kalo tak mau surut jugak kuningnya
kena wat tukar darah Amni....Ya Alllah engkau lindungilah anak kecil ini..
semoga Amni cepat sembuh k...
menitik airmata Mak ngah tengok Amni dalam keadaan camni
apetah lagi SIL mama yang berhadapan dengan situasi camni kan...






ni gambo amni time b4 warded ari tu,
sangat tenang setenang namanya....
tapi time baru lahir banyak ruam kat badan Amni...
sian dia maybe panas sangat kot....
ni plak BRO Amni...Abanglongnya Muhammad AMirul Fitri...
Ababng lahir time Hari Raya, adeq Lahit time Raya Haji...
sama2 lah kita doakan semoga Amni cepat sembuh seperti sediakala....

p/s ada sape2 nak share petua untuk kurangkan kuning?

15 comments:

azam said...

semoga cepat² sembuh

EIJAM'S FAMILY said...

ya allah,
ayu doakan baby fatin cepat sembuh, kerapkan baby menyusu utk kebahkan kuning dengan cepat itu petua utk kuning..... maksud nama fatin mmg best dan lembut buni yerk...

AziE said...

Didoakan Fatin Nurul Amni cepat recover. Moga parents nya juga bertahan sabar dan tabah.

mamasuri said...

semoga amni cepat sembuh...
takde pengalaman bab kuning ni...
cuma dulu lepas beranak..ma sy selalu jemur suri tepi langsir waktu pagi..alhamdulillah...suri tak kena kuning...harap2 mama amni banyak bersabar...

Cho Zila said...

"Ya Allah lindungilah dan sembuhkanlah anak kecil Fatin Nur Amni sesembuhnya, moga dikuatkan hati ibu dan bapanya menempuhi dugaan ini..". AMIN.

mummy_ayu said...

ala kesian..Ian dulu kuning pun tinggi, hampir kena tukar darah gak la..
kena bagi bf banyak2...and try baca kat sini..Mira anak dia pun kena kuning ari tu, ada gak petua dia kasi..
http://duniamamapapa.blogspot.com/2011/11/jaundice-arsyad-hadi.html

semoga baby Amni cepat sihat key....

Amna Faqiha said...

ada kata bg susu kambing..yg penting bg minum susu byk2..supaya apa yg ada dlm usus keluar..bhn2 kumuh ms lam perutt...mandikan dgn air herba ..yg jual kat kedai singseh, air tea pon blh asal kuning2..

Ummi Danish said...

minum susu kambing asli. tp jgn bg byk sbb panas. bg dlm 1 auns je pg, pastu mlm.

danish dulu lahir2 mak sy da start bg susu kambing asli. langsung tk kene kuning.

insyaallah...kita usaha, selebihnya urusan ALLAH. cubalah anje.

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

mmg sedey..eija dh pernah rasainya..Ziqry kena kuning yg tinggi smpai hampir kena tukar darah..mmg x boleh nak tahan nangis bila doktor bgtau camtu..

moga amni cepat sembuh ye..insyaallah berkat doa sume amni msti cepat sembuh..

e!ya said...

Baby Amni cepat sembuh k..Insyaallah Allah Permudahan segalaNyer..Terus Bf kan baby..

Norazrani Maamin said...

sian baby Amni..mmg sedih kalu tgk baby sekecil tue sakit..semoga baby Amni cepat sembuh..

kalu ikut petua MIL, amek buah labu kundur & direbus..airnya buat mandi baby..wat selalu insyaAllah, kuning die cepat hilang...

dulu anak SIL pun tggi bacaannya..doc pun ckp nk kene tkr darah..MIL mandikan ngan air rebusan labu kundur tue..terus bacaannya turun mendadak..cubalah..

emma said...

mandikan bb ngan jus labu air yang di blend. Dulu qashrina mcm tu gak, alhamdulillah, cpt surut..

MamaPapa Danish Danial said...

salam dear. anak nor dulupun kena kuning sampai dok bawah 2 bijik lampu. Husband dapat petua dari my MIL, guna pokok dukung anak, byk tumbuh liar. rebuskan daun dengan akar2 dia then buat mandi, dan buah nya tu.. dipicitkan dalam air sesudu, bagi minum. Alhamdulillah, cepat kebah kuningnya. insyaAllah...

Mya Elzara Batrisya said...

Salam...
Mama balqis, saya cuma nak kongsi petua yg saya amalkan masa baby saya "Mya Elfira Balqis" kena kuning hari tue.

Mama Balqis cuba carikan Sengkuang cina, lepas tue basuh bersih2, kupas kulit dia, blander dgn sedikit air & tapis. bagi baby minum dan ibu nyer sekali minum.

Insyaallah.... saya hari tue nyaris2 nak tukar darah jugak. tp bila amalkan 3 hari berturut2. terus bacaan darah turun mendadak. & paling penting kena kerap susukan baby. jgn bg dia tidur lama sgt... kejutkan baby selalu. sbb klu dia tidur jer lagi bertambah bacaan darah.

azura samsuddin said...

ibu tu sndiri kena kuat semangat utk terus breastfeed baby, jgn campur susu apa2 ... breastfeed is the best feed :)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.