Followers

Friday, January 13, 2012

♥ Balqis Dah Tak Ke Genius Aulad? ♥

Semalam mama call my mom then my mom kata start tahun depan tak payah hantar balqis ke GA
erk...cam pelik then mama tanya nape plak?
sebabnya my mom risau balqis naik transport, sebab takut tertinggal
then mama cakap kat GA dia ada transport sendiri, semua student dia akan naik transport yang sama
tah share pun dengan budak2 sekolah lain..so don't worry la tak kan tertinggal punyer
then class habis kol 11.30 teacher GA akan turunkan budak2 dari class then hantar ke transport masing2
hanya ada satu transporter je yang uruskan penghantaran student GA ni...

bagi mama la, kadang2 kita kena bagi peluang anak2 untuk berdikari, biar dia terokai dunia dia sendiri
at least dia leh bina jati diri jadi ornag yang berani jaga diri sendiri
bukan kita bagi dia berdikari tapi lepaskan camtu
kita pantau jugak, tapi at least bagi peluang kat anak2
cam balqis mostly memang behave leh jaga diri sendir, tak nangis then berani sampai kami pun tak pecaya 
yang balqis seberani tu....


sebabnya daycare balqis dok kat taska strawberry, so my mon kata tak payah nak transit sennag belajar kat situ then tinggal pun kat situ
tapi kami sebulat suara nak bagi balqis rasa camne kehidupan bersekolah, sebab tu kami asingkan daycare & sekolah dia, so bila dah darjah satu nanti dia dah ada semua pengalaman tu...
bagi dia kenal ramai kawan then dia dapat ramai teacher dari kedua2 school ni....

papa memang tak setuju kalo tahun depan balqis tukar school, sebab tak nak silibus yang GA ajar tak berkesinambungan dengan silibus Strawberry Kindergarten....mama memang tak leh bangkang la cakap papa kalo bab2 school balqis ni...since yuran memang brought to you by papa....

Nak tanya pendapat kengkawan la, ada ke yang pernah tukar2 school anak ek?
ape kesudahannya ye?

p/s Isu pasal baju school Genius Aulad ari tu ada yang tanya nape tak beli terus je dari GA, sebenarnya bukan tak nak beli, tapi badan balqis tecik so memang tak boley beli, kena tempah sendiri....
p/s balqis selalu cakap "mama, balqis dah besaq, balqis leh wat sendiri semua....banyak lagi pot pet pot pet mulut anak dara ni k

13 comments:

Qaseh Suhaida said...

biasalahhh nenek sayang lebih kat cucu...

tp sy sokong bab bg peluang kat anak2 utk berdikari dan terokai kehidupan dia sendiri tp kita kena pantau jugak..

maszmadi said...

good girl la balqis kan...
erm, bagus juga bagi pendedahan awal buat anak2 untuk berdikari, tapi x boleh paksa kan, takut anak memberontak n trus x nak dengar kata plak...

Zue AnnaLeeya said...

akak setuju dgn anje....
kene ajar anak2 berdikari...
nnti nak masuk skolah senang sbb dah biasa kan????
mcm akak pon, anak2 dah masuk 5 thn jerk, akak htr tadika dan balik pon dgn van skolah....
besenya dlm seminggu, akak perati dari jauh jer...

e.l.i.z.@ said...

riri penah tukar skull hihi dr smart reader ke GA..so far ok sbb SR byk ajar english reading so riri senang je la leh baca in english..tukar ke GA sbb agama riri failed..skang dh boleh nyanyi² lagu nabi hihi kalau kt SR, lagu omputeh je la, mana ada lagu nabi ;)

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

betul setuju sangat ..asyikkan tempat belajar dengan jagaan ..nanti anak2 lebih berdikari...

atty's said...

kadang2 neneknya kebimbangan lagi kuat dr kita sendiri sebagai ibubapa.

apapun kita buat pilihan yg terbaik utk anak2 kita.

Mama Khairan aka Rudy said...

rasa2nya x payah since balqis & mama papa dh anta ke GA. cuma tu laa ore2 tua mmg makan garam lebey dr kta..sumtime ikut gerak ati mereka. klu x setuju pon just bgtau elok2, hoping mereka understand as we're parent to ours kids..of course kta nk yg terbaek for them. Apa2 pun tepuk dada, tnya selera sndri :) PEACE

Puteri Satu said...

Akak rasa tak de masalah sebenarnya.. sebab otak budak2 ni.. mcm span... dan diorang pandai bawak diri... mcm akak.. akak sanggup dari putrajaya ke Putra nilai everyday ambik Aqilah dari PASTI hantar ke rumah.. sebab memang akak tak percaya pada orang lain... sebab aqilah baru 5 tahun.. apa2 hal.. nauzubillah.. dari akak susah hati kat ofis.. akak sanggup berkorban sikit untuk dia..

Mama Zharfan said...

balqis smart girl :) my zharfan pun tukar2 school gak..kat msia, kat UK, now masuk sek rendah islam..ok jer kot :)

Ummi Dania Yasmine said...

My Dania pun tukar2 sekolah. The thing is....cari sekolah yang anak kita sesuai...Kalau dah sesuai dah tak payah tukar dah....

mamaafzal said...

Nak tanya, masuk genius aulad, ada peningkatan tak dlm english?? just curious sb nak cari english base kindergarten for my son..:o)

shiemz said...

Anak shiemz pun cmm tu.. Pagi g The Little Caliphs then naik van g taska ibu ana plak.. Terpaksa la mcm tu.. tawakal jer la... Kalu x bat mcm tu kita gak yg susuah... bg la dier berdikari.. InsyaAllahh mase nak naik van tu teacher derang mesti pantau... :D

Puteri Satu said...

Actually... kita yang fikir apa kita buat susahkan diri kita... sebab apa kita buat untuk anak2.. klu kita rasa susah... tak ikhlas namanya...so.. kita buat apa kita mampu... klu kita rasa sesuatu perkara tu susah..maka susahla jadinya.. tak gitu shiemz.. :) tapi klu ada orang pantau anak kita naik turun keta.. rasanya tak de masalah... klu tak de orang pantau tu... takut gakla apa2 jadi..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.