Followers

Wednesday, January 11, 2012

♥ Bila Ianya Merungsingkan Kami ♥

Anak2 kengkawan stop susu umur berapa ye?
kami planning untuk teruskan balqis sampai selagi adannya susu untuk dia
now balqis minum Enfakid A+, susu ni leh minum sampai umur sebaya kita ni...
kira tahap dewasa pun leh minum la, now balqis memang dah lama free diapers
tapi yang menjadi masalahnya, start dia pi school masuk ari ni dah 6hari balqis tak nak minum susu
papa dah mula bising sebab balqis tak nak menyusu langsung, now balqis minum susu dalam
botol straw, dah lama kami training dia tak minum dalam botol susu lagik...
tak tau ape masalahnya balqis tiba2 je jadi camtu, sebab setahu mama balqis b4 this memang kuat menyusu
sebulan selalunya 2 tin camtu, biler mama tanya nape balqis tak nak susu
then balqis jawab, "balqis dah besaq tak leh minum susu"

mana punyer ayat dia dapat ni, susu leh minum sampai dah dewasa sekali pun
kami memang dah hangin & selalu soh balqis minum susu pagi sebelum pi school
then alam b4 tido, sebab susu ada banyak zat & vitamin yang cukup
since balqis ni dah la kurang berat badan, makan pun tak menentu, so kami risau dia jadi terlalu letih
sampai tak de tenaga since dia dah ke school kena bangun awal, 

anak2 kengkawan pernah jadi camni tak?camne nak galakkan dia minum susu ye...
buntu dah mama ni sampai kena paksa minum susu plak balqis la ni...
papa siap warning dia lagik, kalo tak minum susu papa tak nak bawak pi playground....

any idea? 

dilema betul la bila tiba2 secara mengejut je anak tak nak minum susu
mama yang dewasa ni pun minum susu Anmum, leh plak balqis nak stop minum susu...

9 comments:

Sidratul Muntaha said...

Aqil dah stop susu since umur 2 thun lebih
tak thulah nak kate anje
dia mgm kuat mkn
so bgi jerlah makanan yg berzat
then susu tu
bagi jerlah dutch lady ke susu kotak yg coklat tu

ZSqueenbee said...

risau plak dgrnye...
tp akak mybe ni peringkat awl
insyaAllah ble dh biase keadaan skul die akn ok..risau kalo baby xnk menyusu ni..huhu..
akak sbr ye..try rujuk kwn² yg bpengalaman...

FaRah Baharom said...

Balqis umur brp ek? Kika my doter pun tis year 5 thn buat perangai tkmo minum susu..katanya dah besar. Tapi pakse jugk dia minum sebab dia kurang sket makan nasi.

Rasa kena tukar mind setting budak2 ni, sbb pada die orang dah besar tkyh minum susu dah. huhu.

Nana said...

damia mmg xmnmn susu
kadang2 ke dtg angin dia minta

Mama Zharfan said...

my zharfan sejak balik msia dh stop minum susu tepung tapi masih minum susu UHT ducth lady...memang me mahu anak2 me minum susu selama mungkin..

Izan Ishak said...

kembar pun sama anje. sorang minum, sorang tak. ummi jadi pening. so solutionnya ummi belikan susu dutch lady kotak tu...laju plak masing2 minum...

Roney said...

anak sy minum lagi susu sampai skrg..now dorang dah darjah 1 & sorang lagi darjah 2... i prefer Sustagen(vanila 6+) coz dia sangat3 sedappp dan wangi je..pebret dorang mesti ada koko crunch..so nak kena beli stock koko crunch br dorang sonok nikmati bersama susu..maybe awak leh try tak kisah perisa apa janji dia rasa sedap...

e.l.i.z.@ said...

anak eli pun sama.sejak dh x minum botol,dorang jd kurang minum susu.maksudnya kurang permintaan nk minum susu, bila dorang x mintak susu, mak pun xde la nk buat susu :P so eli ni tajuk lain la, mak malas buat susu haha

Momma Mia said...

Penangan masuk skolah agaknya tuh..
kawan2 dah tak minum...

Damia pun kat skolah tak minum sgt dah.. bekal kan 4x punye susu hanya 1x jer luak. tp lepas amik dr school mencari susu, skali teguk jer habis licin...

dia kata cikgu x bagi... pening mak!! budak2 tak menipukan.. mungkin teacher tak galakkan student minum guna botol... tp balqis x guna botol susu pun tempias gak kot...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.