Followers

Tuesday, January 10, 2012

♥ Jawapan Kpd - Marah, Sakit Ati, Bengang Yang Membuak2 ♥

Selamat Petang semua, ni nak citer details pasal marah yang membuak2 kat entry semalam
kat mana nak start ek....ok citerya gini
pada bulan Nov 2011 kami ke Melaka untuk holiday, ssesambil tu kami cari kain untuk wat uniform
GA balqis...jauh gak la mencari sampai ke Melaka & akhirnya dapat gak kain untuk uniform tu
so pada hujung bulan Nov 2011 mama hantar kain tu kat tailor 
tailor tu one of mama friend la....then time hantar tu mama dah pesan baju tu mama nak b4 30hb December
sebab time tu ada parent induction....
then pada 29hb mama sms tanya dah siap ke belum sebab esok nak pakai baju tu
tapi tailor cakap dalam proses dah potong nak jahit je
kami tempah 4 helai, tapi nak minta siap at least 1 helai pun jadik la wat masa ni
then malam tu kol 8malam mama sms katanya tak siap lagik
tailor soh datang kol10.30malam so kami datang
then dengan hampas nya baju je baru siap, suar tak jahit lagik, so kami terpaksa tunggu sampai siap
dekat2 kol 11malam camtu baru siap jahit, then balqis try dengan hampasnya

suar senteng tahap gaban, pinggang ketat tahap gaban sampai tak leh nak tarik sakit pinggagng balqis, lengan baju senteng, baju senget, blah depan terjongkit (byk cacat cela baju tu)
pendek kata, keje last minit memang cam hampeh...
tapi mama terima jugak since balqis nak pakai uniform tu...so then after that mama pesan
yang lagik 3 helai tu minta siapkan b4 5 Jan 2012 sebab balqis nak pakai, so dia kata ok leh siap...

then tanggal 4hb sekali lagik mama sms tanya dah siap ke mama nak pi amik,
tailor cakap tak siap lagik, tengah dalam proses, time tu mama memang dah angin jugak la
then mama cakap baju nak pakai sebab balqis nak school, kami balik keje malam..
so untuk 2 hari tu mama terpaksa basuh baju tu blah malam then letak bawah kipas nak bagi kering...

dan akhirnya tak siap jugak baju tu, katanya 5hb boleh siap, so ari khamis minggu lepas time mama cuti tu
sekali lagi mama cakap nak datang amik baju, dan sekali lagik tailor cakap lom siap, tengah wat...
papa memang dah hangin la time tu, mama kena marah sebab nak marah tak leh kawan kan...so terima je la

then papa nekad soh mama sms nak amik kain tu balik, since tak siap lagi papa plan nak hantar tempat lain je
kalo nak tunggu tailor tu mau 1/2 tahun lagik baru siap baju balqis tu
so mama sms kata nak datang, then tailor cakap kedai tutup, tapi papa soh pi jugak
rupanya kedai bukak(tak tau nape kata tutup plak) then papa amik kain tu...
kain tu elok je terlipat tanpa disentuh ape2...

after that kami terus cari tailor lain, then hantar la kat kedai Chinese ni...
upah RM45 sepasang, tapi leh siap dalam masa sehari jugak..
kami terkejut, ye ke leh siap sehari, ok tak pe kita tengok dulu...

then esoknya tailor cina tu call cakap baju dah siap, wow cepatnya sehari je dah siap...
so kami upah sehelai je dulu since logo baju balqis tak dapat lagik, dah dapat logo nanti leh la tempah lagi 2 helai...

so moral of the story, papa kata next time jangan hantar baju kat ornag yang kita kenal
biler jadi camni kita tak leh nak marah sebab "kawan"...tapi kalo bukan leh la kita bising2 kan..
mama sangat2 kecewa la denga lambat & hasil yang menghampakan
kalo nk kirakan baju yang tailor cina tu wat ,mostly perfect, cantik jahitannya halus hasilnya
rege je la yang leh tahan, tapi kalo hasil superb tak pe la...

bukan nak kondem sesama melayu, tapi kalo gini la cara melayu berniaga, tak jaga customer
camne nak maju, customer sakit hati k, marah tu tak leh nak diucapkan dgn kata2....

p/s kalo ikutkan mama ni leh tahan sabar lagik, kalo dikirakan almost 1bulan setengah la kain tu kami tempah, tapi tak siap jugak....
p/s maybe tailor banyak amik tempahan...tapi kalo betul tak leh nak jahitkan baju balqis bagitau awal2, mama leh hantar tempat lain, sebab mama pun tak nak susahkan dia, then tak nak dia menyusahkan mama...
ye la kain upah mama ni tak banyak bawa keuntungankan...
p/s kengkawan pernah jadi camni tak?
p/s berapa kali da dia cakap dalam "proses" tapi sebenarnya tak proses2 pun....nape mesti tipu customer?


16 comments:

Salina@IbuAqil said...

Penah jd mama..
Dia ckp dah potong kain dah potong tggl nk jahit je..
Pastu last2 bila dah lama sgt ina mntk blk kainnya ina ckp nk suh makcik tlg jahitkan..
Rupa2nya potong pun idak lg..
Nipu je lebih..
Last2 anta pd cina cpt je siapnya..

Ena said...

itu kisahnya..

pernah juga di alami.. huhu..

sabar je lah..

Mama Zharfan said...

me dgr pun tumpang hangin...lain kali jgn tempah dgn org2 mcm tu ok :)

zailamohamad said...

kitorang beli baju kat sekolah je senang..tapi tahun lepas merasa juga Haziq seminggu ke sekolah pakai baju biasa dek kerana uniform yang ditempah masih belum dapat..

nape tak beli direct ngan GA ya??

notti netti said...

alahai kesiannya...tu laaa, susah jugak..kita nak kasik melayu maju..tapi dia buat cenggini..susah tul.

ch@ said...

oooh mama kita pun ada pengalaman mcm ni, sama juga la dgn kes baju raya atau langsir raya, hantarnya 8 bulan sebelum raya. sampai ke raya pun tak siap2 juga, sudahnya dorang bergaduh besar. tailor tu pula mcm tak puas hati ngn mama kita, hahaaa apa kes kan?

betul kata ur hubby tu anje. tapi, takpela lps ni, dah tau kan cemana nak buat?

mummy_ayu said...

kalu Ayu pun marah...tapi ye la sbb member, tu yg susah tu...sabar je la..

MamaYatie said...

aduhai, mmg bengang giler kalo jadi gini..tailor selalu bersikap mcm ni, tamak..kalo tak mampu nak buat, ckp la terus trg kan..huhu..

Zue AnnaLeeya said...

akak pnah kene dgn tailor gini anje..
beselah nak tlg kwn kan... jd kita sruhla kwn...
tp blh dia jahit yg sepatutnya baju jd kain dan yg kain plak jadik baju....
mau akak tak bengang kan????
dahla baju raya....
lepas tuh, mmg smp ke sudah akak tak upah dia dah....
sakit ati campur geram... huhuhu..

Ummi Shira (AshAnas) said...

tu la, bukan tanak support maly's business tp diorg sendiri yg buat kite xmo tolong diorg...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

ermm...mmg kadang2 tailor ni wat kita makan hati jerk..,dh bg awal pun susah nak siapkan..paling sakit bila jnji bkn main rupanye x berusik pun ye...
eija kadang2 tu terpaksa la bersabar sbb nak murah pnyer psal..sib baik selesa...

etiey.com said...

anje... hampir kejadian degn saya alami tahun lepas... mmg geram tahap dewa! jahit baju dgn kawan pastu cakap bebroalk balik... kata siap tp sampai berulan bulan kena tipu ngan dia... sampai ugut macam2 barulah dia bagi balik baju tue...

betul kata mr papa, lain kali jgn jahit dgn org yg rapat dgn kita! SUSAHHHH!!!

anje, nanti kelapangan singgahla kat fb Babykids stuff... kecil kecilan punya bisnes... nanti leh la taja contest lagi hehhe

promosi pembukaan!

http://www.etiey.com/2012/01/babykids-stuff-promosi-lowest-price.html

Ely Hasrul said...

paling biasa kita dgr kan, nnti mesti tailor tuh salahkan kite blk hehe.. xtau GA kena buat baju sdr, ingatkan bleh beli dari dorg aje.. 2-3 tahun nih bese kalu tempah baju mmg time raya aje, patu mmg sengaja pi tempah baju kt butik kat mall yg ade reputasi skit, bayo mmg mahal sket tp siapnye on time and bleh fitting. xsanggup la nk hangin2 kalu baju xsiap, kena tipu plak tuh hishh

~ yus ~ said...

betul2 baik berurusan dengan orang yang kita tak kenal, bila jadi mcm ni mmg kita makan hati kan...

kami pun pernah kena, tp bukan pasal baju, tp pasal renovation rumah, buat dengan jiran lama yang kita kenal, ingat oklah, tp hampeh, last2 elok2 dulu baik je, skrg masing2 susah nak bertegur sapa...huhu

ajumohit said...

Geramnya dgr!!! Rasa nk amik baju tu campak kt dia, allahuakbar nak bisnes kenelah buat betul2, lenkali jgn tmpah dgn dia ni

fieda said...

uii..mmg geram kalau kena mcm ni...betul tu puas hati terus htr kat tailor yg kita tak kenal...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.