Followers

Thursday, January 19, 2012

♥ Parent Message Book - Genius Aulad ♥

Semenjak dua menjak ni, bz giler lately keje manyak kadang2 memaksa untuk balik lewat sikit
dah balik lewat, mata pun dah makin nak padam sebab badan dah letih
1 hari terlupa nak wat checking beg balqis(tak patut betul)
esoknya balik rumah balqis siap warning cakap
"mama,dalam beg balqis ada buku mama kena tulis"
erk...buku ape plak mama kena tulis tu?
then balqis amik buku tu, dia tunjuk then cakap
mama kena tulis kat sini, sini tu bermaksud kena sign tanda setuju dengan semua prosedur school
rupanya "Parent Message Book"
gini rupanya...


cam biasa mama tak payah susah2 nak tulis nama, teacher deme dah siap2 printkan then letak kat buku student deme....sorry la sayang, mama pernat sangat2 cari rezeki sampai terlalai seketika
then kat buku tu ada statement mnta parent balut buku tu
tapi sampai la ni tak balut lagik, weeknd nanti mama wat ye sayang...

ni jadual balqis, buku jadual belajar tapi kalendar school, tarikh2 cuti & aktivti
nanti kalo ada ape2 aktiviti baru teacher akan tulis kat buku ni...
tapi ni untuk 6 bulan pertama je
tu dia mama dah siap sign....kena baca dulu k...
buku ni cam buku mesej dari teacher untuk parent la, sebab bukan semua parent teacher leh jumpa selalu kan
rata2 banyak school yang dah wat camni kan...
ni plak doa untuk study...
ni antara barang2 penting yang kena bawak, tak leh tinggal
mak bapak kena alert sikit...mama ni dah la kalo kalut habis semua tertinggal
paling ditekankan "WATER BOTTLE - PLAIN WATER"
ha ha ha balqis ari2 dok citer ada kawan dia bawak air merah(sirap) pi school....
balqis memang suka minum plain water so memang hari2 bekalkan sebotol penuh...
ni plak info untuk parent...

sila baca ayat yang bawah sekali "kindly check your child's bag for child's homework. if any
tapi GA memang tak bagi student bawak balik homework time weekday
sebab tau parent penat balik keje mesti keje sekolah tak siap
so kalo weeknd je ada homework untuk balqis...

untuk setakat ni balqis memang suka pi school, morning @ 6.30am dah wake up untuk mandi...
tak nangis pun sebab balqis memang suka nak ke school
sekali cakap je terus ke bilik air mandi...Alhamdulillah tak payah la susah pagi2 nak berperang soh mandi...

p/s esok last keje, pastu cuti panjang, tapi tak panjang mana pun setakat cuti CNY tu je...balik rumah my mom je tak de kemana pun...rindu nak bercuti2 Malaysia...

7 comments:

ADEEYA said...

Hehe macam my sister dulu2. Mama selalu lupa nak check bag. Sampai cikgu tadika call. :)

Aleyn said...

Wau..teliti GA ni.....pernah berangan nak bukak francais GA ...tapi bukan kat SB lah...sebab dah ader...insyaAllah bila ader rezeki...nyimpan dari sekarang

Eh..kita tak pernah berjumpa ek...walau pun dok setaman

MamaYatie said...

bila anak dah gi skool cek beg skolah mmg rutin seorang mama...takper anje, mula2 may be terlupa..lama2 mesti akan terbiasa smp hr jumaat pun kelam kabut nak cek juga...kekee

Ely Hasrul said...

haha aqish yg ingatkn suh check beg, mmg gitu kadang sy pn xsempat nk check beg sami bebetol. kalu nurseri sami dorg tulis communication book, mmg ade jadual sume and ape2 message mmg teacher dia tulis then ade tmpt parent reply.. cuma sy nk tnya blk la kt school dia nih.. message dr teacher aje ke, xdek column kalu parents yg nk kasik message sbbnye sami bukan pg class aje, sami masuk nursery.. skang nih notice sami shower 2 kali aje sehari.. cam tak aci plak sbb ade notice kt luar sekolah tulis makesure anak siap mandi & pakai uniform sekolah, sami dh la bayo nursery dia full.. bukan transit ke ape.. tak aci sungguh.. e eh byk plak bebel memalam haha

Ely Hasrul said...

hehe Anje,

mmg selalu baca entry anje, cuma sempat tak smepat nk komen aje..

btw comel lah gambo profile anje dgn aqish tuh.. klasik!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bagus erk. nuha punya homework memang x der. workbook dia memang tinggal kt sek. akhir tahun br dpt katanya. cikgu akan bagi memo kalo ada nak ckp apa2 kat parents masa amik anak tu.

ch@ said...

oooh mcm tu ye. habisla oni nanti, dia dahla ratu tak tidur waktu pagi, esok-esok masuk sekolah part mandi pagi pergi school dah ok, takut kat sekolah tu yg dia terlena. hahahaaa.

bagus anje share ni, lama dah tak sekolah. dulu masa kita tadika, mmg semua buku hanya di sekolah. blk rmh pun melenggang je.

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.