Followers

Tuesday, February 14, 2012

♥ Apabila Dia DIPERDAYA..... ♥

Anak adalah anugerah yang paling berharga untuk kita,
kita lah yang bakal melentur& mencorakkannya
dulu kalo time balqis tecik2 kami banyak perabih duit untuk susu yang terbaik & Diaper yang terbaik untuk balqis, noww biler balqis dah FREE diaper & kurang susu
duit banyak dilaburkan untuk menjana minda kanak2 kecil ni....
dari kecik balqis memang minum susu S26 & setahun lebey EnfaGrom & now Enfakid
tapi tak cukup DHA yang ada dalam susu tu untuk membantu perkembangan otaknya
so kami masing2 dok survey mencari anisiatif untuk si kecil
kita haya mampu berusah, segala adalah ketentuan dari Allah
ubat hanya sekadar membantu anak2 kita supaya menjadi lebey sihat, kuat, cergas & cerdas
tapi disebalik itu semua, kita sebagai parent harus lebey banyak menyelami & membantu anak2 kecil ini untuk belajar, harus dibuat ulangkaji setiap masa yang terluang...kanak2 perlu di remind selalu agar dia tak mudah lupa dengan ape yang dipelajarinya di sekolah, sepenat2 mama, b4 sleep memang mama wat ulangkaji dengan balqis, kita tak leh letakkan 100% tanggungjawan pada teacher @ school walaupun sememangnya kita bayar yuran sekolah...

last week mama ke farmasi untuk beli EXAMO ubat untuk kecergasan minda....
ubat supplement untuk balqis...time nak beli tu risau gak kot2 balqis tak nak makan kan
bukan murah ubat ni, tapi tahan lama sebab ada 450 biji didalamnya
ubatnya kecik2 je cam bedak sejuk tu..
untuk mempengaruhi si manja tadi untuk makan ubat ni
so mama dah wat taktik, balqis kan suka warna pink then karektor karton
so mama lekat elemen2 kartun kat botol EXAMO tu...

see rabbit kat botol tu,
lagi satu cara mama pancing, ubat ni tak leh kena tangan, tak leh pegang kena masuk terus dalam mulut
then kemam sampai ubat ni habis, ubat ni rasanya tawar je
tak de rasa kelat, ada manis pun sikit je...

450 biji tahan untuk 2 bulan lebey...
bukan untuk kanak2 je kita yang dah dewasa ni pun leh makan jugak
untuk membantu daya kecergasan otak

then mama beli kismin doa untuk balqis
Alhamdullilah balqis memang suka kismis dari tecik
so tak payah susah2 lekat sticker kartun kat botol tu k..

model Vitamain Kordel (ada udang di sebalik batu) & Examo
kordel tu mama beli ubat untuk Multivitamin punyer perisa oren
lepas habis Emulsion Strawberry tu, mama beli tablet je untuk balqis senang sikit dia nak makan
perisa oren menjadi pilihan balqis....

kasi peluang model nak beraksi bagi melariskan barang2 yang dijual
ntah ape la yang model ni suka sangat

Examo RM56 sebotol, tapi ada less 20% kat farmasi tu...untung sikit

pernah dengar satu ceramah dari seorang profesor, katanya
kos membesarkan anak2 sampai dia berjaya menelan belanja berbilion untuk seorang anak
kalo ada 2 & 3 atau lebey sila la darab...memang diakui pun, dulu2 kos mak2 kita membesarkan kita pun
berjuta2 kan, now kos lagi tinggi so berlipat kali ganda la jawabnya

tapi biler anak tu kita lentur menjadi insan yang berguna & berjaya
maka anak yanag menelan belanja yang berbilion2 untuk membesarkanya tu menjadikan sebagai batu pertama yang tidak ternilai harganya
semoga anak2 kita semua tergolong di dalam batu permata yang tak ternilai tu k..Amin untuk semua...

10 comments:

ain_nia said...

kreatifnye akak..
harap2 anak kita semua membesar jd anak yg soleh, cergas dan sihat..amin.

eima said...

insyaallah ... segalanya utk mu anak

Myluv - Syl said...

wah.. saya pun ingat nak bagi anak examo jugak la. harap2 dia nak.

ch@ said...

olo-olo comelnyaaa model ni. oh ada jual kat pharmacy ye anje. masa kita kecik2 dulu mmg kita makan examo ni. ada lagi satu jns, ambil smggu skali. mkn kismis juga. heheee. penerang hati kataorang.

mummY daniSha said...

yupp betul tu..kita x bole depends kat cikgu die je..kat rumah kena ajar jugak ...anak2 adalah aset/anugerah yg paling beharga =)

Lily@MamaZaraZareef said...

zara pon makan examo ni dari kecik tp isunye zara pengelat sbb makan cmpur nasik..huhu..die mmg tkmo makan mcm tu jek..nenek die kata aci jekla harap2 adalah kesannye jugak wlu sikit kan..=p

sue zainun said...

bukan senang nak membesarkan seorang anak walau seorang..tu sb kn ingat jasa ibu bapa..hehe oklah tu..sib baik balqis nak mkn..rajinnya tampal2 camtu,.kreatif sue pon tak terfikir..

mama rifQy said...

hehehhee,...mmg sgt keretip la anje ni!!iqy ni jenis ssh jugak nak makan ape2 yang dalam bentuk syrup.sb die ingatkan ubat!hehehehhe....

nieda said...

dulu masa kecil2 parents saya pun paksa mkn examo.. utk budak2 kena ada psikologi utk tambat mereka mkn supplement

MamaYatie said...

mmg bagus makan examo ni kan..kismis jugak..budak 3 org ni makan kismis mcm makan jajan :p

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.