Followers

Thursday, February 2, 2012

♥ Biler Kami DiDuga Lagi..... ♥

Lately balqis selalu tak sihat...mama pun dah naik risau ni..
baru je 3 minggu lepas balqis demam, now demam balik
semalam lepas balik keje terus pi klinik, doktor cek suhu naik sampai 40.6 then masuk voren supp
tapi kali ni balqis demam suhu panas badan dia lambat turun
malam tadi habis mama jelum kepala & badan dengar air
dari kol 1pagi mama tak tido sampai 6.30pagi
dan akhirnya mama plak sakit kepala tak leh nak pi keje, amik la MC
so ari ni mama jaga balqis kat rumah...

semalam pi cek darah...good girl tak nangis pun
balqis kalo cek darah tak nangis doktor suggest sebab la ni banyak musim denggi
so dapat result balqis tak de denggi
tapi sel darah putih balqis naik tinggi, dan ape yang mama perasan
balqis kalo setiap kali cek darah sure darah putih dia meningkat tinggi
doktor kata kalo darah putih naik tinggi tandanya ada virus @ bakteria
tu yang demam sampai tinggi then suhu susah nak turun...

sian mama tengok balqis, tapi Alhamdulillah la balqis mau jugak makan cam biasa
cuma mama kesian dengan balqis asyik terbaring tido je.....
ubat sampai mama bagi 4 jam sekali sebab suhu tak nak turun...
sampai dah nak habis la ubat sebotol ni..

b4 this balqis pernah makan vitamin, tapi dah stop ari tu sebab balqis tak nak
kawan2 ada cadangan tak vitamin ape yang elok untuk elakkan anak dari senang kena serangan penyakit
today balqis tak pi school, npagi tadi beria2 nangis2 nak pi school jugak
tapi mama tak bagi sebab takut tak larat then takut gak berjangkit dengan budak lain
dah la dok dalam air corn lagik takut balqis tak tahan...

sape2 nak share pendapat kasitau k...jasamu dikenang...

tak nak persitiwa lama berulang kembali...
http://damiaqish.blogspot.com/2010/04/aqish-admitted-ampang-puteri-specialist.html
http://damiaqish.blogspot.com/2011/10/balqis-warded-pantai-bangsar-hospital.html

p/s mama terima ape juga dugaan dengan tabah & sabar....
p/s doakan balqis cepat sembuh k, 

22 comments:

ZSqueenbee said...

alaaa ciannye balqis...baiknyee die xnanes ye..aunty yg tua² ni pon tkut..moga balqis cpt sembuh ye..

mama tisya said...

cuba bg mkn scott emulsion..hrp balqis cpt baik

mamalieyna said...

cuaca skrg mmg tak best..panas lain macam..tu senang demam kot..apapun harap balqis cepat la sihat..dh school ni, susah kalau selalu tak sihat kan..sian dia, ketinggalan nnti.. nak suggest pun taktau sbb arif pun kerap jgk demamnye..huu~

anak kak eina yg kecik pun dh demam semalam, tp hari ni dh ok..lega..budak kecik kan..risau betul la~

mummY daniSha said...

cube basahkan kepala dan badan anak...x yah pakai baju..balut dgn tuala basah je...kalau pakai baju pun,pakaikan baju singlet ke..supaya senang lap2 dekat ketiak,leher dgn kepala....bile tido pun balut je badan die...

sy bg anak makan scot emuls...alhamdulillah,anak jarang demam or sakit =)

mama said...

salam...
try la g site nih..
http://www.annusyrahmalaysia.com/panduan.php
bagi la minum..usaha la kan..
saya pun usaha cara nih untuk anak saya yang dah 5 tahun masih belum bercakap...

Ely Hasrul said...

InsyaAllah demam bese aje tuh.. mmg tensen kalu anak sakit nih tp kan sy suspect sbb baru start school kan.. sami aritu bukak sekolah aje demam kejap.. bese lah bercampur sana sini.;.Aqishh cpt sihat okkk

hadina said...

kami sekeluarga ada amalkan supplement ni..kalu nk tau lanjut bc N3 ni ek

http://kasihselamanya-hadina.blogspot.com/2011/03/kesihatan-anakanda-tersayang.html

http://kasihselamanya-hadina.blogspot.com/2011/03/sambungan-n3.html

http://kasihselamanya-hadina.blogspot.com/2009/07/k-liquid-chlorophyll.html

ina sekadar berkongsi pendapat dan kesihatan yg baik..alhamdulillah, anak ina tak demam teruk pun..dlm tempoh 3thn hny 3-4kali je demam, tu pun first time nak tumbuh gg.

cuba lah, mane tau dgn izin Nya kesihatan anak bertambah baik..

kayyana said...

cube tanya Dr kalau kalau DR ade supplementary ubat yg boleh bg antibodi balqis. sabar ye anje.. dugaan.. sekarang ni mmg musim denggi dan demam.. kene jaga jaga jelah... InsyaAllah.. semoga balqis cepat sembuh.. nnt boleh g sekolah

~aYu~ said...

bagusnya tak nangis pun. anak sy baru amik darah isnin lepas. sian je tgk. menangis.. kite pun menangis tgk.

Lyana said...

Salam..
Saya bg anak saya mkn scott emulsion seminggu.pastu mkn champs seminggu..saje tukar2kan supaya dia x bosan..so far...alhamdulillah..dia dah dekat nk 3 tahun, bru 2-3 kali demam..tu pun sebab demam campak...
dengan cuaca x mementu skrg..kena bagi anak minum air masak bnyk2..kurangkan air sejuk n aiskrim...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

semoga balqis cepat sembuh. eliss bagi nuha scott ajer. Alhamdulillah, jarang demam.

~Siti Hajar~ said...

try scot emulsion...

Sntiasa pantau demam Balqis yer, Anje pun jaga kesihatan diri gak yer..

Hope Balqis cpt sembuh!

MRS. K said...

acik yang dah tua ni pon gerun amik darah apetah lagi budak kecik.. cepat sembuh yer balqis

eima said...

kesian balqis.. fahim ade 2-3 kali demam cam ni suhu tk nk rturun klu mkn ubat pun tak kebah tak turun ckit je ....menten 38 gitu even dah bg mandi ....


paed anak aku ... suruh aku guna cara ni ....
bg pcm ikut dos selepas 4 jam check suhu masih sama tak kebah mean suhu tak turun bwh 37'c bg ibuprofen

ibuprofen & pcm adalah ubat utk reduces fever tp jenis ubat yg berbeza so boleh di'combine'kan

tak leh guna jenis ubat sama cth pcm ..bg lagi pcm sbb nanti overdose ... anje cuba tanya doc pasal mende ni ... tak pun pegi je paed klinik wong, sg. chua kajang ....

zh-ena said...

try setiap pagi amalkan minum air blend buah-buahan..

Syahada Ahmad said...

Salam, saya selalu bagi anak mkan 2 sudu scott emulsion original tiap2 pagi sejak dia baru masuk umur setahun.
So far, saya tengok dia okay.
Tu je vitamin yg saya amalkan utk anak.
Last anak saya demam bulan 5 tahun lepas. Admitted. Takut sngat peristiwa pahit tu berulang.

Saya hanya usaha, doa dan tawakal. Perancangan-Nya yang terbaik.
Baik perkara baik atai tidak, itu semua ujian.

Semoga Balqis comel cepat sembuh.

Mama Zharfan said...

cian balqis...moga cepat sembuh..amiin

Salina@IbuAqil said...

Alahai!!!!
Get well soon syg.. ;)

ADEEYA said...

Alo kesiannya Balqis. Nasib baik tak nangis amik darah sebab kalau me myself huhu memang meraung aa :| get well soon tau Balqis !

ajumohit said...

Aju bg vit c je Kat anak2 ni, moga balqis cepat sembuh ye sayang

Em's Family said...

bile tengok gambar balqis yang satu tu rasa sayu pulak, selalu gambar dia selalu posing2

Aleyn said...

Saya pun dah stop bagi pil vitamin kat anak2...tapi kami ganti ngan buah2an....anak2 lagi enjoy makan buah...especially oren dan epal...memang tak putus buah kat umah......

SEmoga Balqis cepat sembuh dan boleh gi school balik...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.