Followers

Thursday, February 9, 2012

♥ Carum 10% ♥

Caruman 10%, ape yang carum 10% tu?
ok ni al kisah perjanjian yang kami wat b4 wujudnya balqis
papa ni kalo bab simpan duit ade je idea dia, kalo mama bab perabih duit ade je idea mama k

caruman ni papa dah istiharkan time kami awal2 kahwin dulu
papa wat perjanjian biler dah ada anak, kalo masing2 dapat bonus kena carum 10% bonus yang kami dapat
tu ke dalam akaun anak...means akaun balqis la...
so tiap2 tahun memang kena carum la sebab dah jadi perjanjian kan
sape dapat kurang bonus kurang la carumnya, sape dapat banyak kena carum banyak la
sape basic lagi tinggi + dapat berbulan2 kena la carum banyak k

last year mama carum sikit je sebab baru keje kat Sunway ka so dapat pun prorate...
papa sakit la sebab dapat 2 kali bonus so kena la carum 2 kali
kalo anak dah 3, 4 @5 nanti agaknya terpakai lagi ke perjanjian ni ek
atau carumannya dikurangkan...

p/s kengkawan ada tak wat perjanjian camni?
p/s menabung untuk anak & masa depan anak, harap2 bila kami dah tua nanti anak2 akan jaga kebajikan kami berdua....amin....


11 comments:

eima said...

kitorg every month harus masukkan dlm akaun anak ....kot zaman die nanti tak dak PTPTIPU dah ..sbb ramami yg tak mo byr...hehehe

~aYu~ said...

bagus idea tu.. sy dan hubby tiap bulan akan masuk duit tak kisahla sikit ke tak..

atty's said...

kty takde perjanjian ..cuma tiap bulan mesti saving msk acc anak2..tu jer..

Ely Hasrul said...

nih yg sy suka pasal anje sekeluarga. ade aje idea bernas hehe.. buat masa nih kitorg xdek le perjanjian begini tp sikit2 tu dpt la masuk.. kalu buat mati la papi sbb dia sorg keje ahhaha.. tp lps nih dh nk mausk 2 anak nih mmg nk kena review blk la... kalu part soping pandai la sy hehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

xde buat perjanjian mcm ni tp ada buat jugak saving untuk anak2..

eija mmg tolak gaji eija sndiri utk saving anak2 setiap bulan tolak gaji masuk akaun Tabung Haji anak2..

Akaun Tabung Haji eija kontrol, Akaun Maybank Asben monitor, Akaun Maybank tu utk duit yg anak2 dapat masa Hari Raya, Besday or apa2 duit yg org bg utk anak kita..Asben yg kontrol..hehehe

kalau siapa antara kami yg ada rezeki lebih tu masukka la dlm saving anak sikit.

Bionic women said...

eily plak memang potong tabung haji tiap2 bulan then papa dia lak bayarkan insuran..
ada jugak ler kan untuk anak...

Aleyn said...

Kami menabung untuk anak2 guna insuran jer...heheh...jadik apa2 pada kami atleast duit untuk nyer belajar ader...

Em's Family said...

mira masuk setiap bulan je

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

if anak makin ramai..still cut 10% tapi bahagi sama rama utk anak2..if 3 org bahagi la tiga...~lalalala

adianiez AIDA said...

aida pun x buat perjanjian. saving yg tetap adalah sspn, takaful ikhlas & yippie diorang. dia 2 org pun now da RM800. tu tabung haji aida lom buka kan. hmmmmm nanti dpt anak ke 3 ni, tambah lagi bajet saving anak-anak RM400... berkorban pe saje le kata kan :)

nota kaki : klik & ziarah ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

mama rifQy said...

mmg bagus menabung untuk anak kan?? bermula dari sekarang!! na pon potong tabung haji gak

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.