Followers

Monday, February 13, 2012

♥ Fever Thermometer ♥

Kengkawan ada pakai Thermometer suhu ni tak?
dulu time balqis kecik2 mama ada beli untuk yang letak bawah ketiak & kepala tu
tapi ntah kemana la plak peginya
so lately balqis asyik demam je mama tak leh nak pantau bacaan suhu dia...
last week pi Guardian beli thermometer ni....
kalo kat klinik kan selalunya pakau thermometer laser je, so senang sikit anak meragam pun still leh check lagik, kalo yang pesen letak bawah lidah tu memang payah & tak sesuai langsung la untuk kanak2
kalo kat telinga pun susah sikit, sebab budak2 selalunya takut dengan benda alah tu

ni yang jenis letak bawah lidah...haq kaca punyer...kalo rendam dalam air panas sure suhu naik mendadak punyer
ni sebijik cam balqis punyer b4 this, letak bawah ketiah & lidah, tapi kalo nak letak bawah lidah kena pakai ada satu sarung plastik tu...
ni yang forehead punyer, senag je nak pakai letak kat dahi je then tengok warna sampai ke suhu mana
ni untuk cek suhu dari telinga, leceh sikit sebab kena beli alat ganti corong untuk telinga tu RM45 sekotak untuk 30 biji, tak berbaloi...
haq macam ni yang mama nak sama cam klinik our family...
laser bacaannya tepat, so tembak je kat mana dahi ke telinga ke dia terus baca bacaan suhu RM200 lebey
hu hu hu mahal giler k, tapi berbaloi sebab leh pakai banyak kali tanpa gantian barang cuma kena ganti bateri 
yang ni hospital selalu guna, besaq gabaq sikit, time H1N1 ari tu mama ada tengok benda ni, cam laser jugak

so akhirnya mama beli tang forehead tu je RM10 lebey je...
teringin gak nak pakai yang laser tu,nanti nak beli la leh pakai sampai zaman tok kadok sebab cuma perlu ganti bateri je...

p/s kengkawan pakai yang mana satu?

12 comments:

Ely Hasrul said...

sami dulu bila dh besa sket nk letak kt ketiak ke mulut mmd susah.. tp betol lah.. beli yg laser tuh kan senang gile tp harga nye gulp.. mmg tgh riki nk carik nih sbb yg dulu tuh batt pon dh kong.. kena kumpul sket la utk dptkn yg laser tuh..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

pakai tapak tangan jer.hehehe. ntah mana pegi termoter beli kat watson dulu. guna ms dia baby dulu ajer.

mama rifQy said...

na gune yang letak bawah ketiak tuh je..hehehehe...tak tukar2 lagi..so far, ok je

Salina@IbuAqil said...

Ina ada yg mcm Balqis punya tu sis..
Yg laser tu mcm menarik.. ;)

Ieja said...

ieja pakai yg pesen buh kat ketiak n lidah tu.....jgn kata guna kat anak2..makpak pun guna gak...heheh...

adianiez AIDA said...

aida pakai yg tempek kat dahi tu. ok la utk panduan kita kat umah. lebih accurate kena gi klinik :)

nota kaki : da singgah blog aida lom ari ni? ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

Myluv - Syl said...

check kat telinga tu ada yg perlu tukar2 ke? lor.. baru ingat nk cekau yg tu. hehehe.. yg ada kat rmh jenis yg letak kat ketiak tu. rm15 je beli kat guardian.

mamalieyna said...

dulu, beli yg letak kt kepala ja, tp simpan lama2 mcm tak yakin lak bacaan dia, la ni beli yg letak bwh ketiak tu..yakin sket ^_^

apapun hrp anak2 takla selalu demam, risau..huu~

RieNa said...

saya pakai yg pic no 2 tu. guardian punya. tu pun beli sbb baby demam,nk monitor suhu dia tgh2 mlm. mmg kena ada, senang nk cek,klu panas sgt lebih 39.5 kita nak kasi ubat bontot je.

susah hati kalau anak2 demam,kan?

NzA said...

kalau ada anak kecil mmg patut sediakan semua tu anje...risau kalau tiba2 demam mendadak....sekurg2nya kita dh tau suhu bdn mrk.....

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

eija mmg spare satu termommeter kat rumah, senang nak check suhu anak2 if tiba2 demam. eija pakai yg no.2 tu jerk..

mummy_ayu said...

ayu guna yg no 2 tu.memang sentiasa ad kat dlm handbag..kecik..senang nak bawak kemana2..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.