Followers

Wednesday, February 1, 2012

♥ IQRA' - Sila Beri Pendapat ♥




Nak minta pendapat kengkawan la, kat GA balqis memang ada class IQRA
tapi kat daycare Taska Strawberry pun ada wat kelas IQRA start ari ni
sebulan RM30...so nak tanya la, perlu ke balqis masuk class IQRA tu..
nanti tak bercampur aduk ke cara pembacaan antara Genius AUlad & Taska Day care balqis
tiba2 jadi buntu plak nak wat keputusan samada nak masukkan balqis dalam class IQRA atau tak?

ada sape2 yang leh bagi pendapat @ pandangan masalah ni?
sebab mama takut jugak cara pengajaran nanti tak sama untuk kedua2 tempat tu
risau plak nanti balqis confius....
any suggestion?

10 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo banyak mengaji lagi cepat fahamnya .hehehe

MamaYatie said...

kalo kaedah & buku iqra sama ok jer kot..cepat sket pandai :). tp kalo tak nak pun takpe..as long dah ada belajar kat GA
anak kami pun belajar iqra kat tadika tp malam ajar lagi kat umah..so far ok jer...

Izan Ishak said...

utk permulaan ni cukup rasanya balqis baca Iqra' di GA sbb silibusnya pun sama kan. takut nanti dia konfius.

anje boleh revise balik kat rumah apa yg dia baca setiap hari kat sekolah... just my 2 cents...

Sidratul Muntaha said...

ade duit..
dua2 boleh proceed
klu rasa lecech
fokus pada satu
owh yer
daycare ade ajo solat tak?
instead of iqra cer tnya klu ade aja solat
boleh buat ganti iqra tu..

educare tmpt ayu yg saing dgn mz buat gitu
tpi bgi yg umur 5 thun la
klu tak amik iqra
belajo bersolat

HUZAIFA said...

salam mama aqish, saya raya ok la kalau nk bagi balqis ikut kelas iqraq tu, anak2 saya pun joint 2 kelas jugak. insyaallah bila dah mengenal anak2 akan faham

HUZAIFA said...

saya rasa cara bacaan iqra' sama ja kalau buku yg mama balqis tunjuk tu. cuma yg merah ni dia satukan iqra' 1 sampai 6 dalam satu buku.
bila anak2 dah mengenal mereka akan faham, jgn risau.

Mama Zharfan said...

emmm...tak tau plak nak komen apa...my zharfan me ajar sendiri iqra' and now dia dh start belajar kat sek rendah agama--memang ada kelas khas utk ajar iqra'

Iela Fazielah said...

xde sebarang masalah pun..mcm anak ila.. kat ABIM baca qiraati... mlm2 ila hanar mengaji kat rmh org dia bc Iqra... so far ok je... bendanyer sama.. membaca ayat2 quran jugak... lagi byk dia baca... lg cepat dia pandai

radziah AR said...

salam kenal.first time kesini... terpanggil utk bg pendpt.
pada pandangan saya, belajar IQRA' dapat mencepatkan anak2 membaca al-quran dan membaca jawi. kalau kat GA dan taska Balqis keduanya ajar IQRA', tidak menjadi masalah kerana benda yang sama. yg berbeza adalah kalau 1 IQRA', 1 Qiraati (pernah dengar tak?. cara bacaan kedua ini ada sedikit berbeza dan membuatkan anak2 keliru.

mummY daniSha said...

sy pun memule nak antar anak sy kelas ngaji..tp sejak die masuk GA..tgk die dah kenal sikit2 huruf alif ba ta...so sy cancel masuk kelas mengaji dulu...sebab die baru nak kenal huruf takut terkonpius pulak bnyak cikgunye....kat rumah sy ulang2 balik ape cikgu GA ajar....in my opinion,mule2 ni x perlu dulu..nanti bile die dah kenal hruf alif ba ta,baru kite masukkan kelas ngaji...tu opinion sy la =)

balqis baru 4 taun kan?

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.