Followers

Thursday, February 23, 2012

♥ Kata2 Dari Mulut Seorang IBU adalah Doa ♥

Kata2 dari mulut seorang ibu memang satu doa untuk anak2nya kan..
entry ni nak mengungkap kembali peristiwa pada suatu hari kami ke pasar
dalam kesesakan orang ramai, ada satu family ni tengah rushing nak beli air
ada dua beradeq & mom dia la, mom budak ni bagi duit kat abang kepada budak ni
then soh beli air, tapui adeqnya dok menangis sebab nak pegang duit yang mom dia kasi
mengamuk2 la budak yang kecik tu...umur budak kecik tu around umur balqis la dalam 5 tahun kot
then yang abang tu umur dalam 8 tahun camtu

then si abang ni tak kasi gak duit tu, dia nak pegang, so bergaduh la dua beradeq ni
then nak tau ape yang jadi?mak dia dengar dari jauh anak dia ni bergaduh dok rebutkan duit tu
sepantas kilat mak dia datang dari jauh then pi kat si abnang tadi lalu berkata
"ko bagi duit tu kat adeq ko, kang aku pukul sampai mati plak budak ni"
sime tu siabang masih lagik tak bagi, yang adeq masih menangis2
then mak dia berkata lagi
"eeiii...degil betul la budak ni, bodoh betul, kan aku cakap bagi kat adeq ko, ko dengar tak"
sambil mak budak tu piat2 telinga si abang tu...lalu menangis la abang tu teresak2
lepas kena piat tu, mak dia dok membebel lagi
"bodoh betul la budak ni, nyusahkan aku je, soh beli air pun nak bergaduh2"...

time tu kat PASAR MALAM k, ramai orang semua orang tergamam tengok mak budak tu 
termasuk la mama k, dasyat tol kata2 yang kuar dari mulut mak budak tu...
sian budak tu, bukan salah besaq sangat pun sampai kata2 camtu mak dia cakap

kata2 dari mulut ibu tu merupakan doa, selama mama membersarkan balqis
jujur mama katakan tak pernah lagi kuar kata2 camtu...kalo nakal camne sekali pun
marah camne sekali pun, tak kan kuar kata2 yang merupakan doa dari seorang ibu untuk anak...

sadis tol la budak tu, mak dia memang tak cover punyer la nak marah2, selamba je depan orang ramai...



p/s kengkawan pernah tengok tak kejadian camtu?

10 comments:

azam said...

:) betul tu.....

eima said...

tu la .. kadang kite tatau ape yg dialami oleh sorg ibu tu ..mungkin tgh stress penat, ade masalah pastu anak baut hal plak ....tp mmg tak ptt la die ckp cam tu ....

Salina@IbuAqil said...

Pernah sis..
Masa tu kat klinik..
Yg mak duk leka ngadap Galaxy Tab..
Si anak pon mcm bosan2 je yer lah mak dia x pedulikan dia kn..
Maybe anak dia 2 demam kot muka x sihat..
Umur dlm 4 thn mcm tu..
Pastu dia tengok je muka mak dia yg leka duk ngadap galaxy tu..
Mak dia wat derk jerk..
Masih duk main menatang tu x dulikan anak dia..
Last2 anak dia tarik tab tu..
Sis nak tau nak dia wat apa?!
Di sepak nya pipi bdk tu..
PAstu marah2 ckp nakal le apa le..
Ina kat depan dia rasa nak sepak2 je si emak yg bodoh tu..
Macam x ada akal..
Org2 lain semua geleng2 kepala tgk dia..
Elok dia dah sepak anak dia, leh dia sambung main blk..
Si anak tersedu sedan nangis.. Bodo kan?!

mamalieyna said...

huu~ terkedu~ mintak simpang dr kita terlepas cakap cenggitu kt anak2.. sian~

tak prnh tgk lg yg ckp terover cenggitu, tp tulah bila tgk org marah anak depan org ramai...mmg terkedu sekejap..hu~

maszmadi said...

erm, sian kat budak tu kan..

sebagai ibu bapa patut kena byk sabar, btul ckp anje selagi boleh jgn la kuarkan kata2 yang buruk kat anak2, doa tu kan..
nauzubillah, mintak dijauhkan...

ADEEYA said...

Pernah je. Dulu first time dgr terkrjut gak tp sekarang dah biasa. luckily mym mom tak pernah cakap macam tu :|

sue zainun said...

xpatutnya kan tp realitinya memang ada ibu bersifat camtu..tak tahulah kenapa..penah nampak

* QaSeh BoNda * said...

Pernah...ade skali masa nk makan lunch kat kedai makan..sorang anak lelaki ni agak lapar.. biase la budak lelaki kan agak aktif n lasak...bapak dia marah sbb anak dia x sbr nk ambil makanan dgn memangil dia ....

" eii ...BERUK!..ko duduk sini la beruk...mcm beruk betul"

kesian budak tu.. terdiam.kalo di perhatikan anak matanya seakan bergenang.

sedih!

MamaYatie said...

Ya Allah...sabor jer la..meremang bulu roma baca..kenapa la dikata kat anak macam tu..huhuu...

saya ni kalo dah marah & geram sngt ngan anak2 mulut bising juga..tp kata2 mmg jaga..dr guna perkataan negative baiklah kita ckp 'anak bertuah' kan (untung2 mmg bertuah)...selalu kalo tak sabor sngt tak panggil nama manja lagi dah, panggil nama penuh terus eg: Nadhira Aisyah!! kenapa bla bla.....marah sngt la tur..hahaaa

Sidratul Muntaha said...

tak pelik mana pun anje
org tu tertekan
lain org lain cara hidup dan mata pencarian
amik buat tauladan dan sempadan
walau apeun cara sekali pun dia mmg salah tpi as mak jugak
kita kena mendoakan dia diberi kesabaran oleh Allah.

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.