Followers

Wednesday, February 8, 2012

♥ (SERAM) Ketegur - Sejauh Mana Kebenarannya ♥

Alhamdulillah now balqis dah tak demam, dah sihat 100%
suhu dari ari pertama demam sampai hari ke 5 still sama jugak
arounf 38 - 39...sangat2 panas k, demam pun on off je
kalo bagi ubat, then suhu akan reduce secara beransur2....
hari2 mama tak cukup tido dok jaga balqis, sib baik cuti so ada masa la nak jaga balqis
Sabtu kami balik ke rumah My Mom
balqis still demam lagi time tu, then still berlanjutan sampai ari Ahad
so ahad tu My Dad cadangkan untuk amik air penawar kat seorang ustaz kat kawasan rumah my mom
then time my dad pi rumah ustaz tu, then time ustaz tu tanya nama balqis
bulu roma ustaz tu tiba2 meremang katanya....haish naik seram plak biler my dad citer after balik amik air penawar tu...

suhu time ni memang panas giler.....40.6...sangat2 tinggi...
bukan tu je yang paling merisaukan kami, 3 hari time demam tu tiba2 balqis kata sakit kaki
tak leh nak jalan, kami jadi makin risau...
tak tau ape masalahnya sampai balqis jadi camtu...
time ni menitis air mata mama biler tengok keadaan balqis

sambung balik...
then  My dad bawak balik sebotol air penawar untuk balqis...
air tu bagi minum tapi b4 that kena baca selawat dulu la...
ubat antibiotik yang balqis makan tu dah sampai habis, then ubat demam plak sampai dua boto besaq
habis, sebab mama bagi ubat demam selang 4 jam sekali..

then lepas minum air penawar tu, keesokan harinya balqis dah sihat cam biasa
sakit kaki yang balqis ngadu ari tu pun dah pulih cam biasa....
My Dad citer ustaz kata balqis kena ketegur...means ada something kacau dia
kalo nak ikutkan memang kami pick up balqis dari taska time senja means time Maghrib
sebab time tu je yang selalunya kami sampai kat daycare tu...
so Ustaz kata kalo leh elakkan darinamik dia time Maghrib, kalo time tu azan kami memang tunggu habis azan baru kuar dari kereta...masuk kali ni dah kali ke 3 balqis jadi camni,
b4 this masa 1st time admitted warded dulu, same thing happened jugak, after amik air penawar balqis sihat 100%, tapi sejauh mana kebenaran semua ni
adakah kuasa tindaka ubat antibiotik tu baru sebati dengan badan balqis
atau memang betul balqis kena ketegur?

ada sape2 pernah mengalami masalah camni?
sila share kalo ada anak kengkawan pernah jadi camni?

p/s Ustaz kata balqis lemah semangat sikit...so kena kuatkan semangat dia....dari tecik memang suka cakap benda bukan2 like "mama...ada hantu dalam bilik"..."mama benda tu ikut balqis la", "mama, aqish takut ada hantu tengok balqis"....

10 comments:

MamaYatie said...

kalo tanya saya, saya mmg ckp saya percaya sbb dalam Quran pun kata makhlus halus mmg adakan..cuma kita sbg Muslim kena ingat,mereka pun makhluk Allah,tak perlu takut or taksub sngt..

masa anak kecik2 lagi (baby) memang saya ikut pesan org tua..time maghrib kalo nak ambik anak,tunggu smp abis azan..kalo baby jgn dukung dia dgn cara dia memandang langit.mcm2 ada time maghrib kan..

lagi satu kalo anak tengah tak sihat eg demam pun elakkan keluar time maghrib or pegi tmpt2 mcm muzium (tu kan tmpt benda2 lama)..dulu Nurin saya pernah jadi mcm ni,demam tak kebah smp seminggu..jumpa ustaz terus dia tanya,ada pegi tengok binatang ker?huhu...mmg kami ada bawak dia ke muzium seminggu sebelum tur..so, smp skrg tak bwk lagi la budak2 tu ke muzium..tunggu besaq sket..

εïз mummyHaza εïз said...

alam ghaib... kena percaya diorg tu wujud.. mcm my son boleh cakap "bu ade momok" sambil tangan tunjuk arah tingkap toilet... meremang bulu roma..

Nad @ MamaZakwan said...

makin kurus la balqis ni....

::NureeN:: said...

bila baca baru paham apa maksud ketegur.. mmg time mighrib wak2 dia kan.. nureen pon slalu time g2 gak ambik anak.. setakat ni Alhamdulillah.. tq mamabalqis.. pas ni nureen akan lebih hati2.. tgk gambo pon dah dpt rasakan keadaan balqis..

LiErOSe~QiEmi said...

pernah jugak anak 1st demam tak surut2 panasnya cam balqis.. lepas amik air penawar, alhamdulillah, elok.. ketegur jugak kata makcik tu..

mamasuri said...

cian nyer balqis...
itulah..kte bila dok kl..
lupa dah ttg2 mistik ni...
sy pun mcm tu...

takpelah..dah nak jadi kan..
yg penting balqis dah sehat walfiat...

Nana said...

Biasa kan klw org tua2 mmg percaya sesuatu yg xkena
Yela klw dh mkn ubt pon xjalan2 kena cr alternatif lain ye tak
Mmg family kita pon mcm tu gak kdg2 minta air penawar ngan ustaz
Yela kita usaha cara apa sekalipon nak ksi elok anak kita kan
Tp ada,plak org moden mcm pandang lekeh perubatan alternatif ni yg mana dia hanya percaya pada doktor
Kuasa ayat quran tu tiada tandingan nya kan

kayyana said...

anje, benda-benda macam ni kite kene percaya.. kite memang tak nampak 'die'.. tp balqis mungkin diberikan keistimewaan untuk nampak 'die'..sbb tu die boleh ckp itu ini.. kite kene percaya ade dunia lain di keliling kite anje.. takpe.. kite usaha.. usaha ape yg patut.. mmg sebaik baiknye waktu senja atau maghrib tak digalakkan keluar.. tp kalau mcm anje citer tu terpaksa kan.. mungkin kite kene amek pelindung.. cthnye kite bekalkan yaasin dalam beg balqis.. cubelah.. kite hanya meminta perlindungan dari Yang Maha Besar.. InsyaAllah.

eima said...

anje ..aku mmg percaya pd alam ghaib ni ....

slalu amalkan ayat qursi ngan 3 qul ...

nieda said...

dulu masa nieda kecik2 mmg selalu ambil air penawar kalau demam.. budak2 mmg biasa kena tegur.humaira pun baru2 ni demam. mkn ubat pun tak ok.. baru teringat sehari sebelum demam tu daddy humaira terlanggar anjing sampai mati..nasib baik fil datang masa tu, dia bacakan air penawar.. alhamdulillah ok.. wallahualam

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.