Followers

Tuesday, March 6, 2012

♥ Mengimbas Kenangan Di Alam Kanak2 ♥

Kengkawan ingat lagik tak gambar2 kat bawah ni?
menan2 time kita kecik2 dulu, now budak2 sekarang tak main dah menan2 gini
deme main Ipad je...tak macam kita dulu kan tak merasa nak pegang lappy time tecik2 dulu
la ni dah canggih...

ni main bola pakai kertas...kalo kat sekolah mama dulu budak lelaki suka la main ni
kira kreatif jugak la budak2 zaman dulu2 kan
main pemadam, kalo mama dulu suka main tiup getah
kao cikgu tak masuk kelas lagik amik kesempatan lawan main tiup getah dengan kengkawan

biji getah, kalo dulu2 wat buah congkak atau wat main seremban
haq ni paling popular la, main susun kasut
kadang2 ada gak main susu tin....
ni paling memory la, la ni ada lagik ke gam lagu ni ek?
sekarang gam pun dah canggih...pakai glu stick je kan
kalo pi kedai plak menan kotak2 camni dulu glemer habis k, kalo dok iklan kat tv tu
esok mesti pi cari kat kedai sebab nak kan menan kat dalam kotak tu
dulu murah je RM0.40 la ni dah RM1 jot untuk dendang tu
haq ni mesti ramai budak2 pompan suka
main tukar2 baju ni, mama dulu pun suka gak
RM0.20 sekeping menan ni, ada banyak baju..

kengkawan pernah main tak menan2 kat atas tu...
zaman anak2 kita dah tak sama cam zaman kita dulu2 kan...

p/s oh ye entry semalam pasal binatang tu, mama dapat info katanya Lintah...ye ke ada Lintah sebesar tu ye?

10 comments:

Nana said...

heheh tingat masa kecik2 kan

HUZAIFA said...

syok la zaman kanak2 dulu, buah getah tu pi ambik kt mana? dulu kalau musim buah getah kita main belaga buah getah, buah sapa yg tak pecah, so buah dia la paling kuat. kadang2 tu guna untuk main congkak. dulu congkak buat kt tanah bukan cam skrg guna papan.tuju kasut n tuju tin pun selalu main gak, satu lagi zeropoint, cukup2 suka la main, boleh dikatakan tiap2 petang mesti main. dulu kalau main sungguh2, best kan... anak2 kita zaman skrg ni dah tak mengenal buah getah dah. semua main pakai komputer jer. dulu satu lagi aktiviti kalau musim menuai ialah mencari ikan kt dalam sawah, habis 'belemoih' (ini bahasa org utara) smpai kepala. itu semua dah tinggal kenangan.... so sweeet

ibunaznoy said...

saya suka main baling selipar ^_^

ADEEYA said...

Agreed! Me pun main mainan2 tu except baju2 tu hehe tu my sister je main :) budak sekarang tak ada fun life asyik berteknologi je hu ;)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

me paling suka main yang last tu :p abes duit mcm tu ajer..hehehe.lepas tu kena tanda X kat leher :p

fieda said...

huwaaa..rindu la semua tu...

Exa Isa Beautiful Touch said...

salam...

teringat zaman kanak kanak dulu best sangat main tukar 2baju n baling selipar. best blog u

Sidratul Muntaha said...

agree..
memori betul bila tgk gmbo2 kat asta tu..
yup anje
smlm tu lintah
org ckp lintah hutan
member dulur ajin camping
mmg selalu jumpa lintah ni
sebeasar tu pun ade lepas diaorg nmpk satu bangkai hewan apentah kena hisap darah dgn lintah tu

dakcik said...

sy suka yg mainan last tu!
beli byk2 pastu main..siap buat umah utk diorg..hahaha
pastu duk design baju2 cntik..ish kenangan tu!

p/s : salam kenal ;)

intanloveamir said...

bestnyerrr tgk menan2 tue suma...tnggal kenangan jerrr...zaman skg budak2 dh xreti nk main2 tue suma...trlampau canggih skg nie...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.