Followers

Friday, April 27, 2012

♥ Perbezaan AP dan ORI~ ♥




Assalamualaikum..

Ramai diantara kita yang xtahu ape perbezaan antara Ap set dan original set. dari segi waranty ke, buatan cina ke, xde sirim ke. Ape yang mereka tahu, handphone Ap adalah handphone yg kurang waranty.

Ap Set:handphone Ap set ialah hp yg mane komponen-kompenan hp seperti skrin, bateri, ic, board dan sebagainya dibawa masuk secara tercerai satu persatu oleh syarikat handphone berdaftar lalu dipasang di malaysia. Tetapi, barang-barangnya masih lagi original cuma perbezaannya dipasang di Malaysia. Tentang jaminan/warranty pula diberi oleh pekedai tempat hp itu dibeli dan hanya terhadap kedai itu. oleh yang demikian, hp Ap set adalah murah berbanding hp Original set disebabkan oleh ketiadaan duti import dan cukai serta warranty dari jenama tersebut.

Original Set:hp Original set ini dibawa masuk 'sebiji-sebiji' tanpa menceraikan setiap komponen itu. Lalu ia akan dikenakan duti import oleh kastam. Namun, warrantynya adlah seluruh malaysia dan boleh membaiki hp itu ke mana-mana syarikat handphone yang berdaftar. oleh yang demikian, Handphone Original set adlah lebih mahal berbanding dengan Ap set.

p/s- kebanyakkan pekedai di luar sana hanya menjual handphone Ap set kerana kosnya lebih murah berbanding dengan kos original. Namun, berhati-hati apabila membeli handphone di luar sana agar tidak membeli handphone RE-COND.

sumber : hensetmurah

3 comments:

eyeyou said...

re-cond mcm mn pulak?

Fai Shaklee said...

thanks u untuk info ni. sgt2 berguna ;)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

itula takut gak kan kalau terbeli yg Re-Cond pnyer sbb kan nak murah

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.