Followers

Thursday, April 26, 2012

♥ VS Suami & Isteri...... ♥

Morning semua....citer pasal our family...
Mama bersyukur sangat2 sebab dapat Husband yang betul2 memahami
b4 kahwin kami memang bersependapat...if mama keje then keje rumah kami wat sama2
like tolong menolong la...papa paling suka basuh kain, sidai kain & mop rumah
bab masak, lipat kain & vacum rumah mama wat....
kalo mama tengah masak, papa kena layan balqis...mandikan balqis, wat susu balqis...
then after mama masak, papa tolong hidangkan....
sebab sama2 penat, so kalo sama2 wat keje tak de la rasa penat sangatkan...
berat sama dipikul, ringan sama dijinjing.....

Ingat lagik time balqis kecik dulu, papa betul2 membantu
sebab balqis jenis yang suka tido siang, then malam2 susah nak tido & meragam...
so kami sama2 jaga balqis, papa jadi tukang wat susu & tukar diaper
kami jaga bergilir2....
rasa bertuah sangat2 dapat suami cam papa...

semua perasaan ni timbul biler mama dengar citer orang lain pasal hubbynya tak ringan tulang...
jenis tak membantu....anak2 pun tak nak jaga
kalo bab tolong keje rumah ni lagi la tak membantu langsung...
sampai ada kawan mama tu rasa menyesal kahwin, sebab hubbynya kurang sangat2 membantu...

tak semua lelaki rajin membantukan, tapi kalo dapat yang bertimbang rasa tu Alhamdulillah lah...

kengkawan camne?sama jugak ke cam mama....saling membantu......


12 comments:

Nana said...

kita memang tk merasa la sama2 nak tolong itu ini
paham la kan keadaan ktorg mcm mana
tapi klw amrul blk time weken tu ada juga dia tolong
kadang tak yah suruh dia sidai kain haha
comei je kadang2 blk keje tgk kain dah bersidai
dia rajin basuh & sidai kain je lipat mmg tak pernah hahaa

Izan Ishak said...

nak kata rajin tolong tu tak juga... sbb yg keje en hubby sorang. izan pun tak harap sgt dia tolong itu ini...cuma kalau bab kemas2 umah ni mmg dia suka buat.

tapi sgt beruntung kan suami isteri yg saling bantu membantu ni kan.. bahagia rumahtangga...

azam said...

adat berumahtangga kenalah saling membantu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

sangat bertuahkan bila suami sangat memahami..hubby lily plak time cuti mmg dia selalu tlg lily kat rumah..kalau time keja tu mmg tak dapatlah..letih kejakan..

Mama Zharfan said...

ur hubby sama rajin mcm my hubby..alhamdulillah

juelee said...

alhamdulillah suami rajen emmbantu.. agaknye sbb kite ni bekerja kot...
kdg2 siap vakum, mop segala sume die.. masa pregnant dulu mmg sume die bt la.. cuma masak je tak dapek hahhaha

eima said...

sama la ngan my enpanjang ... slalunye anak2 mmg die jaga klu die balik keja awal ... rumah pengaruh tuh untung .... asal die balik awal je anak2 die amik ... kemas rumah, mop bagai tu mmg die... aku cuma lipat bj, basuh bj je ... mkn2 kat luar je ... rumah aku ni skrg ni hanya la masak solid food alisha je

etiey.com said...

ada yg kurang ada yg lebih nya kan...

kalau kita kan anje, kalau hubby tak tolong pendek kata terbongkam tengah jalan la gamaknya he he .

kalau anak, mmg banyak dia yg urus terutama waktu pagi. kemas rumah pun dia banyak membantu.

apa pun, tuhan dah bagi yg terbaik utk kita kan. alhamdulillah

Afne said...

bertuah kan dpt suami pndai buat kerja rmh. plg tidak bantu ringankan tugas kita org pompuan.

afne plak semua buat sendiri sbb pjj. kdg2 dia blk weekend tlg sental toilet ekekkkkk. tp syukur lah setakat ni dia sgt memahami. bila blk kl tgk rmh agak sepah ke apa tak pernah komplen. ke mana afne nk pergi dia izinkan. kena ada tolak ansur la kt situ.

mamasuri said...

suami isteri kena saling membantu kan..alhamdulillah ..suami sy mmg membantu...ringan tulang..even masak pun selalu...

mamalieyna said...

kalau suami isteri bekerja, mmg rasa wajib la, si suami sama2 membantu rasanya..ringan sket beban isterikan..

Alhamdulillah syukur, k.eina pun dpt suami yg ringan tulang, malah terover ringan dia tu kengkdg...heheh!

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

setakat ni asben eija masih lg membantu apa yg patut kalau kita minta tolong..cuma bab masak memasak jerk asben kurang mmbantu tp bab jaga anak, mmg asben eija expert sbb tu anak2 pun sgt rapat ngan asben.

samalah selalunya part sidai kain dan mop rumah mmg asben yg tolong buatkan.

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.