Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Monday, June 4, 2012

♥ Details - Ape Itu BE, ME, CPC, CPM, UV & VW - Nuffnang ♥


Ok today lagi sekali nak jelaskan berkaitan BE Nuffnang
ari tu ada yang bertanya kat mama ape tu BE Nuffnang...
so jom kita baca terjemahannya di bawah...
Apa itu BUFFERED EARNING

BE ialah iklan yang still running kat blog kita...so kira iklan masyuk la...biler tiap kali bloggers lain terjah blog kita then ada kuar iklan BE tu makanya kita akan dapat duit dari situ...lagi ramai UV a.k.a Unique Visitor lagi banyak la leh jana pendapatan kat akaun BE tu..

Ape tu ME @ Metered Earning?

ME adalah iklan yang dah tak running...kira dah tamat tempoh pengiklanannya kat blog kita then amaun dari iklan BE yang tamat tu akan di kreditkan ke ME...so dah tak leh dapat RM dari iklan tu...

Ape tu Campaign?

Campaign adalah iklan yang dikira atas dasar klik2 dari bloggers lain...so biler klik baru dapat duit, kalo tak klik tak dapat...tapi AWAS jangan suka2 klik iklan tu dengan niat nak jana pendapatan sebabnya salah di sisi T&C Nuffnang...akaun Nuff kengkawan boleh dibekukan atas kesalahan berkenaan...so don.t FRAUD click k...klik atas dasar minat & inginkan maklumat lanjut tentang iklan yang disiarkan...

  • CPC campaign adalah iklan berdasarkan cost per click & CPM campaign adalah berdasarkan cost per impression.

  • Bezanya ialah… CPC ads ni kita akan dibayar bila ada klik pada iklan dalam blog kita.CPM bergantung pada traffik, berapa kali iklan tu muncul & berapa ramai readers kita boleh view. Senang cakap, bergantung pada traffik la & tak involve bab klik2 ni.

  • Kalau dalam Earning Dashboard dalam Nuffnang website tu kita boleh tengok ada 3 main categories (kalau orang yang dapat Advertorial, ada 4 lah) : Buffered Earnings, Metered Earnings, & Campaigns. Yang Buffered & Metered tu lah dia CPM ads, meanwhile yang Campaigns tu CPC.

  • Metered Earnings is the buffered earnings (CPM campaign) yang dah stop running tapi kita belum cash out lagi. So total earning to actually Campaigns plus Metered Earnings. Buffered Earnings pulak akan keep on bertambah sampaila kempen tu tamat & dia ditransfer ke Metered Earnings, lalu ditambah kepada total earnings. Heh.. senang kot nak faham kan?

  • Honestly kalau daripada pengalaman yang sudah2… memang best kalau dapat CPM campaign ni (Buffered Earnings). Takde perlu desperate buat kerja tak beretika dengan mintak orang klik kat iklan blog kita.

    So, macamana nak dapatkan CPM campaign ni?
    • Nuffnang ni dia akan proposekan blog-blog kepada advertiser, lalu advertiser ni akan pilih blog mana yang berpotensi untuk ‘jual’ iklan dia. So kepada blog-blog bertuah ni, memang tak sia2 la kalo letak code iklan Nuffnang tu sebab untuk setiap traffik yang dijanakan & iklan yang ditaja tu muncul, dia akan dibayar.

    • Saya tengok ramai blogger yang dapat berbelas-belas Buffered Earnings ni. Well nampaknya blog2 mereka tu digemari oleh advertiser Nuffnang nih. So kene buat blog kita ‘mesra Nuffnang’ kalau nak jadi favourite mereka.

    • Kalau kita target CPC (dapat duit berdasarkan klik), so kena buat blog yang mesra pengguna. Sebab readers ni yang akan menentukan berapa earning kita. Tapi jangan pulak suruh2 reader klik iklan kita… berdosa tau! Biarla derang klik kalau derang rasa nak klik…

    • Oh ye, disebabkan larangan klik2 ni, ada jugak yang kata “Eh kalau macam tu taknak klik lah iklan Nuffnang, takut lah!”… bukan macam tu.. yang tak bleh nya kalau kita wat pakatan klik2. Kau klik aku, aku klik kau. Kalau rasa nak klik, klik aje la. Nak klik iklan dalam blog saya, lagi dialu-alukan, tapi jangan ajak saya masuk geng “I klik you, you klik I"
    • Ape-ape pun kata kuncinya ialah tulislah blog yang berkualiti dan janalah traffik. Tapi jangan terlalu stress untuk dapatkan earning sampai kita hilang ‘enjoy’ menulis. Kita kena enjoy dalam penulisan, barulah kita tak tertekan untuk “kena juga ada update hari ni”.

    • Jangan jadikan earning/iklan2 sebagai motivasi untuk kita terus menulis. Kalau tak kang bila tengok earning dah makin kurang, or Buffered Campaign dah takde yang baru, kita dah demotivated.

    • Sila tepek ketiga2 iklan Nuffnang - To put on header "Leaderboard", To put on sidebar
      "Skyscraper" & To put between contents "Large Rectangle"....register dulu baru leh tepek iklan k...kalo dah ada ketiga2 iklan ni baru masyuk k
    Untuk Suzie Mama_Zharfan ada bertanya pada mama ape tu UV a.k.a Unique Visitor???

    • View visitor refers to how many times your URL has been loaded which includes refreshing the page.

    • Unique visitor refers to a specific IP address loading your blog.

    For example
    • if I\'m to read your blog now and refresh the page, that will count as 2 views and 1 unique visitor.

    • moga dengan penjelasan ni kengkawan leh paham....dan jom buka akaun Nuffnang bagi yang masih tak de...tak rugi tau...klik SINI untuk register

      p/s ok pada yang tak berapa jelas pasal Nuffnang ni, leh la baca betul2 info ni then pahamkan betul2 k...

7 Kawan Mama Suka Bagi Pendapat:

Jiji-Fify said...

Walaupon dah setahun lebih berbelogging and pasang nuff kat belog, tapi still blur-blur bab BE, ME, CPC, CPM segala. Tengkiu kak tolong kasi terang tang tang kat sini. :)

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

eyeyou said...

thanks anje for the info..eceli follow blog anje sbb ada entry pasal 'blog'..kunun2 nk belajar..kena ada cikgu tlg ajar step by step la..but still blurrr till now!! argghhhh

mama_umar_maryam said...

wahh bagus info nih,patutnye Nuffnang byr anje nih,hahaha

Cynful Pleasure said...

wah.. byk detail anje explain.. bagus!

Mummy GreenyHouse said...

good! ayat mudah paham.. tp sy mmg tak bape nk paham..biasa la, sy budak baru belajar berblog..huu~ :p

Sally Yatiey said...

Info yang Menarik ^_^ Baru tahu makna UV :) hee

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Info yg mmg sgt berguna lebih2 lg pada mereka yg newbie kan..

Alhamdullillah eija pun setelah setahun lebih berblog baru merasa BE...:)

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.