Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Wednesday, June 6, 2012

♥ Ouch....Saya Pembeli yang Bijak - Citenya Begini.... ♥

Last Week mama ke pasar untuk beli barang
then jalan punyer jalan, tiba terpaku kat satu gerai jual baju budak2
banyak baju yang cantik2,then mama saje2 je la tengok
tapi tak de niat pun nak beli sebenarnya..
tiba2 terpandang satu baju yang amat ku kenali sangat2
sebab mama pernah beli baju tu untuk balqis b4 this...

then tiba2 puan gerai tu menghampiri mama lalu berkata...
"baju ni cantik kak, sesuai untuk budak2 girl, mmg cute ada topi lagik, harga RM30, kalo akak suka saya bagi murah kat akak RM25 je sehelai"....
oh no....lagi sekali terpaku & terkaku k...
then dalam hati berkata2....erk...RM25....

nak tau nape mama kata "Erk RM25?"
coz u know why, mama beli baju tu kat


BRAND OUTLET


baju tu dengan rege RM9 sehelai
diulangi RM9 sehelai...
brand yang sebijik, design yang sama, warna yang sama + size yang sama...
perh...terus didalam hati berkata2...."selamat duit I k...."
then tengok punyer tengok mmg banyak baju yang sama kat branded outlet dijual kat gerai pasar malam tu
tapi harga yang berlipat2 lipat kali ganda...

tak salahkan deme la, maybe Branded outlet beli secara pukal banyak2 so dapat la rege murah
then leh la letgo kat customer murah, yg kat pasar tu maybe dia beli sikit
so kos dia pun mahal la...bukan nak pertikaikan rege yang dia jual
penjual borong & peruncit manakan sama tol tak
cuma rasa duit mama terselamat la dari membeli barang yang mahalnya berganda2 tu je...

then deme amik barang tu pun dari lokasi yang sama dengn branded outlet, sbb mama pernah tanya promoter kat branded outlet tu...so kengkawan kena pandai berbelanja k..
kalo ikut kan mama ni sebenarnya mmg jimat giler la
bukan jenis yang main sebat je kalo beli barang
mama mesti thinking 10X untuk beli satu2 barang, either barang tu perlu atau tak...
kos duit yang terselamat adalah RM16

p/s sape2 yang pernah melalui peristiwa yang sama cam mama?

14 Kawan Mama Suka Bagi Pendapat:

inazamri said...

betul tu jd ibu ni kita kena la jd pembeli yg bijak.Nasib la sape yg terkena

atty's said...

sbb tu kty suka beli kt soping mall dr beli pasar..bukan kata soping mall tu bagus..tp soping mall selalu ada sales giler2

|| NaFiRaa || said...

uihh.. nasib baik tak terbeli yer.. banyak beza harga tuh.. zura nih jarang shopping kat mall.. so jarang terkena ngan barang2 branded nih..:)

Jiji-Fify said...

Haha setuju sangat lah. Selalu sgt hadapi situasi macam u. Especially yg branded kan
Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

EvisuKyme said...

ye betol....saya tak pernah kena,ade jugak bli bj tmpt2 gini.....cuma rege dia la tinggi:) rezeki masing²...kalau agak2 menda tu mahal,tp dh jumpa yg murah..grab aje yg murah :)

Nad @ MamaZN said...

anje, tu brands outlet caw mane tu..?

Sidratul Muntaha said...

so far beli baju ara dekat org2 persendirian and also kat jj jer.,
tak daya nak gi sale warehouse sbb confirm la org tua memancar cahaya matanya sbb dek letih nunggu

Zie said...

Oklh tukn... kalau terbeli yg mhl dulu.. kemudian baru jumpa yg murh lg sakit hati kn?

eima said...

tak penah lagi terkena gitu ....

tp jeans miki penah beli ngan harga RM4.50 je ... hehehe

Atia Adina said...

sama lah...saya kalo boleh...nak murah....murah lagi.....kadang2 penat jugak....nak murah dan quality....ssh gak nak jumpa....selalunya jmpa yang berkenan....mesti mahal....yang tak berkenan sangat....mesti murah

::NureeN:: said...

perrgghh mmg jimat gilerr... x pernh lg jd kt nureen :)

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

anje kat sp kurang sgt ada branded shop..

baju2 anak beli kat shopping mall je lah xpun online..

Aju Mohit said...

Tak pernah lagi beli baju Kat pasar, selalu rembat time ada Warehouse sale, pastu beli size besar2 wat stock kekekke, Aju dh buat pop up window dah Anje, tq ye

ct rahani said...

byk tuh rm16.. leh beli sepasang lagi.. hehe..

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.