Followers

Thursday, July 19, 2012

♥ I'M Lost 3kg = 3 week - Awesome ♥

Sape nak kurus sila angkat tangan....hanya orang dah kurus je tak nak kurus lagik kan
tapi orang yang berisi cam mama ni sure la nak kurus...
diet cara mama...berat badan mama kurang 3kg dalam masa 3 minggu
tak de la banyak mana...tapi ok la kan dari tak turun2 then lebey bahaya kalo makin naik2...
semangat nak kurus makin berkobar2 biler rata2 kawan2 kat opis mama semua selim melim
jadi lagik terbakar semanagt bangat tu biler tiap kali kami pi shopping
deme semua cari baju size XS....huwa....rasa nak nangis pun ada
sbb rata2 kat shopping kompleks baju2 site "S" & "XS" ni semuanya shantek2 then murah2
sebab kainnya kurang kan, kalo untuk size L, XL, XXL, XXXL mahal la sbb pakai banyak kain...
bagus jugak kawan dengan deme ni, kira membakar semangat nak kurus la citernya ni...

so bermula dari saat itu, mama dah start kurangkan makan & makan cukup2 je...
selalu makan ikut nafsu kan, now makan kawal nafsu...
so elakkan pi tempat yang sedap2 k, nanti tak leh nak control nafsu...
ape yang selalu mama makan?

dek kerana papa ada kawan keje kat Nestle, makanya papa belikan Yogurt Nestle 1 kotak...
cukup untuk setengah bulan...
sarapan pagi dimulakan dengan yogurt...1 bekas...nyum2
semua perisa pun mama suka tapi yang paling suka sure la
KIWI...mama memang peminat tegar buah kiwi k...
tak kira dalam bentuk ape, eskrem, air, susu, yogurt, buah semuanya KIWI
then segelas air Kiwi Bliss....yummy2...
(gambar sekadar hiasan)
cukup untuk pagi then tengahari plak mama makan
2 biji buah kiwi...ceduk pakai sudu je, tak payah kupas kulit k...
Kiwi ni kalo dapat makan yang Kiwi Gold tu lagik sedap k
manis tak terkira...Kiwi ni bagus untuk kesihatan ye kawan2
rugi kalo tak suka makan...


then minum segelas air kiwi lagik k...tapi kiwi ni diperah sikit dengan 


Lemon....buah lemon ni pun elok k....leh kurangkan lebihan Asid dalam badan...

then makan roti WholeGrain Fibremeal 2 keping....

yummy2...kadang2 kasi sapu jem sikit, tapi nipis je k
dah ari2 makan kadang2 tekak tak lalu gak nak telan...

mama diet tak makan ape2 supplement, just diet ikut aturan sendiri je..
kalo sempat selalu masak sup sayur, atau wat sayur goreng je...
tapi tak makan dengan nasi, makan gitu2 je...

eh tak makan nasi langsung ke?makan gak, tapi dalam seminggu ada la sekali...
dengan kuantiti yang sikit je...lauk & sayur lebey...
kadang2 sarapan pagi dengan thosai + limau suam...

Malam mmg confirm "TAK MAKAN"...makan malam la yang akan menghancurkan segala diet...
sarapan pagi paling penting untuk pembinaan tenaga, then tengahari kalo tak makan nasi pun tak pe
janji pagi dah mamam k, at least makan roti pun dah cukup...

dah nak dekat bulan posa ni, hope leh semakin kurus la...
now berat mama 62kg....nak turun 10kg jadi 52kg at least la...
nak preggy tahun depan, doktor suggest soh kurangkan berat badan
supaya time preggy berat tak naik menjadi2...

tinggi mama 156cm berat now 62kg
mmg tak ideal k...BMI dah lari...so kena kurangkan lagik..
semoga misi mama akan berjaya...ini semua angkara makan tak berkhemah...
nak naik berat badan senang, tapi nak turunkan balik punya la payah...

p/s ada sape2 yang diet cam mama jugak ke?
p/s kalo pi lunch cari stall yang jauh2 so leh xcersice jalan kaki...
p/s air kosong kena minum at least 1 botol kat opis, untuk seimbangkan diet....

28 comments:

Nana said...

mmg tak diet haha
bedal je seme
skang baru hegeh2 nak diet
pagi mnm milo ngan oat
tengahri makan epal hijau sebijik
blk umah br mkn

atty's said...

cayalah anje..sikit2..lama2 selim..
kty pun bilalah nak start diet.

Saleha said...

wah.. nanti nak cuba cara anjelah.. sayapun dah naek 10kg. dulu 52 skang dah 62. perut plak buncit.. sebab skang banyak stress :(

Bionic women said...

kita diet jugak tapi x turun ag..huhuhu..kita agi berat tau anje..66kg..huhuhu..sedey

Gieyana said...

chaiyok2..still leh put on down ag tue..syukur kita skrg dh ideal weight..BMI dh ok...dulu under weight skt ar...:-)

ouchh..bliss tue mmg sedapppp..:-)

Kak Izan said...

waaa sangat best.. congrats.. emmm..jeles nie :)

Siti Rohaida said...

skrg tengah nak berdiet jugak..just kurangkan makan nasi n lebihkan makan buah-buahan..Oh...xsanggup nak berdiet da nie

mummY daniSha said...

sy ni azam je nak kurus tp x jalan2 gak...huuu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nana: ala nana tak de la gemuk sangat, tak payah diet pun ok je

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak Atty: tu la kak, tengah cayok2 ni, cincin kahwin habis longgar dah ni, kalo dulu ketat sendat

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to saleha : tang perut buncit tu kena sapu krim limau nipis tu, sure leh hilang buncit, tapi kena rajin sapu la...cayok2

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to eily: tak pe usaha lagik eily, semoga kita sama2 kurus k

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to gie: alahai Gie, i admire u la, kalo leh nak kurus cam gie...kita kalo tinggi tak de la nampak gemuk sangat, tapi dek kerana rendak, tu yang cepat nampak mengembang

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak izan: jom2 kak, join slim melim

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to siti rohaida: kalo ikutkan hati mmg x larat nak diet nak tahan nafsu bagai, tapi nak wat camne, kalo ikutkan nafsu buruk akibatnya...cayok2

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to mummy danisha: jom join diet, cayok2

syawalsimpsons said...

tahniah berjaya...

SyaNa said...

wah teruja la plak nk diet tgk entry ni
nnt bulan posa nk start balik betul2

SyaNa said...

wah teruja la plak nk diet tgk entry ni
nnt bulan posa nk start balik betul2

Mamamya said...

sapa yg x nak kurus kan anje..akak pun nak!! huhuhuu..selalu klu pregnant b'angan2 masa dalam pantang nak diet..tp hadoiii...ke laut mati peginya angan2 tadik... mmg x kuat semangat bila tgk makanan sedap2 nih...

tp kali ni mmg serius nak jaga makan sbb umur pun meningkat tinggal beberapa anak tangga lagik nak mencapai 40'an (uhuuu..seram nak sebut...)

blh la ikut cara diet anje ni sbb akak pun suka kiwi :)

eyeyou said...

ms lps pantang 2thn lps turun >15kg.. pastu da naik 10kg..3 mgu lps ada diet 2 mgu turun 4.35 kg..arine slpas smgu naik balk 3kg..oh my diet!!

Suhana Shuib said...

ishh..Susah gak nak diet sbb disiplin kurang huhu..pantang tgok makanan sedap2..trus tangguhkan diet.. hadoik!!

|| NaFiRaa || said...

huhuhu.. nak turunkan berat jugak..:)

mamasuri said...

wah bagusnya..sy kena cuba ni...lagi elok tanpa ubat2 ataupun supplement diet2 ni...

Nieyl said...

wah!hebat diet nyer...semoga lebih turun...turun dan turun...=) nieyl pun diet jgk...:)

Ibuhani said...

smoga berjaya dgn misi dia....salam ramadhan dr ibuhani.

Wanieys said...

nk try gak la cara akak ni...wani pun macam dh mengembang jer bdn ni hihi

lovelywa said...

Gud luck mama Balqis!! ;)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.