Followers

Wednesday, September 5, 2012

♥ Birthday Prezent For Balqis? ♥

Birthday balqis dah nak dekat, 13 Oktober ni genap umur balqis 5 tahun
mak paknya dah pening pale nak beli hadiah ape untuk balqis kali ni
dek kerana anak dara dah besaq dah mula pandai request itu & ini, 
dan now mmg dah pandai buka Lappy then tekan google
then tekan "YouTube"...cari video menan
pas dah kuar semua video menan tu mula la mulutnya berkata2
"mama aqish nak ni, nanti mama beli ye"
"papa plak belikan aqish yang ni" macam best je menan ni papa, cuba papa tengok...
dunia dia dunia menan je kejenya...

dah tak larat dengar ari2 dok soh beli menan, bila mama kata tak boleh balqis
balqis dah banyak toys kat rumah...
lalu si mulut murai berkata2 "kan balqis ada duit raya banyak, nape mama tak bagi beli menan"?
see...pandai plak dia pertikaikan duit dia tu, duit tu nak masuk bank ye sayang

then sempena birthday balqis dah nak dekat ni, antara mainan yang menjadi kegilaan dia dok bertalu2 request adalah................seperti dibawah...


Baby Alive...menan ni rege haq RM100 lebey punyer
terketar2 la tangan mama ni nak bayar 
sayang duit rasanya kalo beli menan mahal2 ni...
sbb balqis bukan main sangat2 pun, habis lama pun 3 hari je
pastu tak main dah...lebey baik simpan duit k...


b4 this papa pernah beli Baby Alive yang ni
tu pun time tengah sale kat Toy Ur Us, so pernah la beli sekali
sekali lagik order nak menan camni maka tak dapek la ye...
mama dah cadangkan kat papa nak beli....
Tablet Android untuk balqis, since balqis selalu curi2 pakai Ipad papa kan
mama tak de Ipad, tak de tablet ape pun tak de, yang ada lappy je...
Ipad papa je yang ada...mama tak mampu nak beli...(tak mampu ke kedek?)
so rasanya nak beli Tablet untuk balqis la
tengah survey yang mana ok, kalo leh nak yang below RM600
kalo mahal tak daya nak belinya, putih bijik mata
sape nak guna 2 lappy kat rumah tu kalo dah semua nak request Tablet...
mentang2 kat rumah pakai wifi, brp banyak lappy & tablet pun tak kisah...

papa plak cadangakan beli Samsung Tab @ another Ipad untuk balqis
then mama cakap, agak2 la ye kalo nak bagi hadiah, jangan nak melawan tokey...
tokey pun pakai lappy je....ha ha ha ha tokey tu mama la
kalo dah papa pakai Ipad then balqis pun pakai Ipad...habis mama pakai ape?
tak leh2, budak tecik tak leh pakai benda mahal2 nanti kalo rosak
mamanya leh bertukar jadi raksasa....

tapi balqis tak tau lagi kami nak belikan untuk dia
kalo beli pun bagi main time weekend je, weekday mama simpan k...
nanti lupa terus kat buku kekdahnya...

tahun ni nampak gaya cam tak dapat la nak wat birthday party untuk balqis
budget dah lari dok renovate rumah dekat RM10k...
dengan kejadian sadis kontraktor melarikan duit pendahuluan yg diberi...
papa terpaksa kuar modal sekali lagik...
nak wat camne, nak meroyan pun tak de guna, semua ni dugaan hidup harus terima
dengan hati yang terbuka sambil menadah tangan, mata pandang ke langit

"Ya Allah kau kurniakan lah kami rezeki dalam bentuk lain, sesungguhnya Hamba mu ini Redho & terima segala ujian yang kau berikan kepada kami supaya kami lebey bersyukur dengan setiap kenikmatan hidup yang telah engkau berikan....Aammiinn....."

ada sape2 nak bagi cadangan menan ape yang sesuai untuk kanak2 bawah umur cam balqis ni
5 tahun ye umurnya tahun ni....

p/s kalo ada rezeki lebey, teringin gak nak wat kat KFC Kota Damansara, tapi ramai ke blogger yang dapat join kalo wat area situ ek?

12 comments:

Cynful Pleasure said...

kalo anje buat celebration, kita org blogger akan support jugak... asalkan anak dara tu happy.. :D

Nieyl said...

wah!nak naik satu lg umur balqis..

syawalsimpsons said...

janji balqis suke kan....13/10...tak lama tu..pastu nnt potong kek ngan aunty soya erk...aunty soya 15/10...kikikiki

mimie.. said...

klu menan yg baby alive tu macam best je..
tp klu samsung tab tu laaagi best ehehe

eima said...

fahim aku pun tab² tu la menan die ..die dah sgt jrg main mainan ....hmmm

Eliss Mie said...

nuha pun pernah request yang baby alive tu tapi kitorang beli yang tipu2.dia cakap nape yang ni tak boleh makan dan minum. lepas tu bila ada iklan kt tv dulu, dia ckp, dia nak yg mcm tu. tahun ni android tablet tu bday present dia kiranya even guna duit dia sendiri.hehehehe

ieda said...

ada rejeki leh lah beli kan , tapi memang sayang kalau duit raya dihabiskan dgn benda2 macam nie kan ;) ..
fikir lah yg terbaik utk anak2 kita ..semua di tangan ibu dan ayah ..

anak2 akk memang x merasa ngan mainan baby alive or seumpamanya sbb hubby x suke ..
soo pendedahan kami lebih kepada buku2 lukisan , mewarna , bacaan dan sticker2 .. tu punnn x semua dpt ..

walau sedar anak2 x lah secerdik mana , cuma usaha dari kita ibu bapa .. dan nak mereka tahu ibu dan ayah mereka nie memang x akan belikan mereka mainan yg mahal ;))

Zura@Iwan said...

srh qis pilih..hikss...

dh nk 5thn pn qis...

irfan 15/10 genap la sthn...hihi

Kak Izan said...

hadiah.... biarlah yang berbaloi.. semoga balqis jadi anak yang solehah...:D

mama_umar_maryam said...

setuju dgn kak ieda :)..lgpon rasenye anak2 nih xkenal jenama lagi anje..kite mak ayahnye yg 'kenalkan' ;)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Mmg anak2 skrg lebih kenal gadget kan..kadang2 tu lebih cerdik mggunakan gadget drpd kita..hehe..

nak suggest ape pun x pandai ler, sbb anak2 eija kan hero semua, so mmg x susah nak belikan hadiah..balik2 yg dia minta kereta, moto, helicopter..

mamaRIFQY said...

anje, better belikan balqis educational toys..rasenye banyak kot..berbaloi belikan educational toys wpon mahai..sbb anak leh belajar..kan?

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.