Followers

Friday, September 7, 2012

♥ Jawapan Teka Teki Duit Raya Balqis ♥

Selamat pagi, ari ni bz sikit nak prepare Majlis sambutan haro raya opis mama
then dengan Majlis Birthday untuk semua staff..
nak siapkan Birthday card untuk semua staff yang lahir on September termasuklah mama...

so ari ni mama nak umumkan pemenang bagi soalan teka teki duit raya balqis....
dan jawapannya adalah....


RM50 x 4 keping = RM200
RM20 x 5 keping = RM100
RM10 x 7 keping = RM70
RM5 x 10 keping = RM50
RM1 (lama) x 7 keping = RM7
RM1 (baru) x 35 keping = RM35

seperti yang mama mention b4 this http://damiaqish.blogspot.com/2012/09/versi-duit-raya-balqis-rm10-peneka.html
duit tu bertindih, so mmg tak leh nak kira satu2 kalo tengok dalam gambar...

jawapannya RM462.00

duit raya balqis time kat beraya kat blah my mom

ada tak yang jawab betul?kalo ada leh email details ke
damia_nurin@yahoo.com



ini antara sampul raya yang mama simpan, separuh lagik tak tau papa letak kat mana...


this one duit raya time beraya kat kampung papa...
sebenarnya banyak gak duit RM1, tapi mama dah tukar ke RM50 sekeping
sbb takut simpan tebal2 nanti susah nak kira bila nak masuk bank...
duit raya balqis tak masuk bank lagik, papa kata tunggu minggu depan baru simpan...

duit raya balqis kat kampung papa dapat RM392
haq ni tak leh bagi teka la, sbb terang jawapannya dah terang lagi bersuluh kan...

so total duit raya balqis tahun ni RM462 + RM392 = RM854
kalo anak ada 3 orang sila la darab mau dapat RM2562....perh banyak giler...

tapi ada gak duit raya balqis yang hilang, ntah mana balqis letak, then duit raya yang dia bagi kat orang lain...adei...

balqis dapat banyak sbb dia sorang, kalo blah kampung papa stail diorang bagi duit raya
ikut kepala....FIL mama selalu bagi RM100 untuk satu family
means kalo ada adeq beradik 3 orang, so kena share bertiga
tapi balqis sorang kan, so RM100 tu untuk dia sorang je la
lain macam sikit cara bagi duit raya nyakan
sebab deme nak nilai bagi nilai yang sama untuk 1 family
so anak banyak kena bahagi sama rata, kalo anak sorang untung la...

kalo blah my mom bagi sama rata, kalo sorang dapat RM50
semua cucu2 dapat RM50 sorang...

Family kengkawan camne bagi duit raya kat cucu2nya ek?

p/s time mama tecik2 dulu tak merasa dapat duit raya banyak2 camni...untung budak2 sekarang ek, banyak tol dapat duit raya, kalo mama dulu RM0.50 pun pernah dapat k, RM0.20 pun pernah rasanya....



12 comments:

syawalsimpsons said...

banyak betoi hasil kumpulan duit raya balqis ni

eima said...

tah aku pun dah tak inagt ....
byk tu ...

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

banyak tue...
duit raya farisyah pun sama family paling banyak yang kasi...

Zura@Iwan said...

byk duit ry qis ye....

UNAI said...

Saya setuju cara bagi duit raya ikut kpala.. Kalo anak ramai tak adil la kan sbb sorg cucu dpt sikit je.. :-)

Tp duit ry blqis gilerrr byk!

eyeyou said...

dulu masa baya aqish dpt duit raya 50 sen dah banyak..kita masih ingat pakcik yg bg 50 sen tu dan dia masih ada..ada niat gak nak sedekah kat pakcik tu..lom kesempatan..InsyaAllah..

Nieyl said...

hehehe~nieyl pun x igt da..bape..hihi~rasa nyer jawab salah..kekekeke

Ibuhani said...

Byknya duit raya Balqis.......masuk bank tau, mama Balqis.... :)))))

fieda said...

kayo budak la ni ye..beratus ratus dpt duit raya..kite dulu total semua tak sampai ratus2 kan..saya setuju kalau bagi duit raya ikut kepala..kalau yg adik beradik ramai mcm kesian plk kat dorang..jrg saya jumpe org bagi dia raya hadkan nilai utk satu family..

Che Rosliza Che mat said...

Kebiasaannya...kalau sorang mesti dapat banyak hihihi banyaknya...duit raya balqis..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Tahniah kpd pemenang..nmpknye tekaan kita x mengena...

Wah mmg byk betul kutipan duit raya Balqis..

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

banyaknya....hhuhu...my raisya xde la byk cm2..dpt 2lbh jer..2 pn kira byk r sbb family mama adik beradik xkawin lg byk..yg kawin baru sorg so sah2 la kita yg kena melabur keluar...tp standard 2-2family mmg ikut kepala..xde la pakai lumsum cm anje ckp 2...mmg untung anak sorg la klu pakai bg duit raya lumsum...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.